popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory- 1-2 łodygi selera naciowego- 4-6 kulek ziela angielskiego- 1-2 listki laurowe- ok.2-3 litry wywaru od gotowania golonek- 2-3 łyżki octu(...)wydłuży). Pod koniec gotowania (20-30 minut wcześniej) dodaję do garnka 2 listki laurowe i z 4 kulki ziela angielskiego.Przygotowanie zupy:Do garnka wlać odtłuszczony wywar z golonek, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę, seler naciowy, por i gotować ok.30 minut, do miękkości warzyw.W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.Wywar uzupełnić gorącą wodą, dodać mąkę
Smaczne Zdrowenaszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa(...)Obieramy czosnek i cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków
vegetaniebędziecie żałować… Zupa idealna również dla wegetarian oraz wegan, wystarczy pominąć lub zastąpić w przepisie odpowiednie składniki. To co? Chcecie przepis? Składniki na zupę: 1 średni seler 2 średnie pietruszki 1 duży por 200 gramów płatków migdałowych 1/2 kostki masła 82% 1 łyżka stołowa mąki 100 ml białego wina wytrawnego śmietana kremówka 30% sól do smaku Składniki do podania(...)Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj, aby cały czas mieszać całość – zarówno warzywa jak i migdały mogą się łatwo przypalić. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęstą zupę krem – zalej
Garniec Magalierodzinie i to jest najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę. Składniki: 2 szkl. posiekanych kiszonych rydzów z cebulką 2 szkl. krojonych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka niewielki kawałek pora (biała część) 6 szkl. mocnego bulionu warzywnego, drobiowego lub bulionu wołowego(...)łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2-3 łyżki śmietany do zup sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Pora drobno pokroić. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka oraz liście laurowe, ziele
Codziennik Kuchennyminut, mieszając od czasu do czasu. Miąższ dyni kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do podsmażonych porów razem z 1-2 gałązkami tymianku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite
La grande e la piccola cuocaszybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść laurowy(...)wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 15 min od momentu kiedy woda się zagotuje. Cebulę i pora siekamy drobniutko i szklimy na maśle. Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki i dorzucamy do cebuli, podsmażamy kilka minut i tą aromatyczną zaprawę wrzucamy do zupy, gotujemy ok 10 15min. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki posiekaną, doprawiamy do smaku. Smacznego ! Artykuł
Dorota SmakujeCebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Czosnek obrać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, 1 posiekaną cebulę, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać liście laurowe, ziarna ziela nagielskiego oraz 1 płaską łyżkę soli i zalać(...)minut. Na rozpuszczonym na patelni maśle podsmażyć 1 pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodać łyżkę mąki i podsmażać stale mieszając, aż powstanie lekko złocista zasmażka. Następnie dodać chochlę zupy i wymieszać energicznie trzepaczką. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy i całość gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Gospodyni MiejskaJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki:kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olejfilet z indyka
głodny alergikBardzo prosta i pyszna zupa brokułowa. Idealna na jesień, kolorowa, z dodatkiem warzyw, które podkreślą smak i sprawią, że nasz talerz będzie prezentował się radośnie! Składniki · - około 1 l wody · 1/2 kg brokułów · 350 g piersi(...)Pęczek natki pietruszki · 4 łyżki chudej śmietany (na przykład do zup – 9%) · sól, pieprz, świeża bazylia Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, pora przepłucz i pokrój w krążki. Pień brokułowy (bez różyczek) pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę
Z Kuchni Do Kuchnimnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu(...)moją przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy do słoiczka
Mieszam w Garnkukurczaka 1 marchewka kawałek pora kawałek selera 3 szklanku bulionu 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy(...)Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Do garnka natomiast wrzucamy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, selera i pora. Przesmażamy kilka minut po czym dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Doprawiamy zupę solą
My simple kitchenskrzydełka z kurczaka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 1 duży por 1 duża kalarepa 1 listek laurowy 3 ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu po pół łyżeczki mielonego kminku i oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony(...)minutach od zagotowania wywaru. Po kolejnych 10 minutach wrzucić również posiekanego w paseczki i opłukanego w zimnej wodzie pora oraz posiekany drobno czosnek. Gotować aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę, oregano, przyprawę do zup, zabielić słodką śmietanką. Mięso ze skrzydełek wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i dodać do zupy. Na końcu dodać sól
Czerwień i błękitpoprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę
Kulinarne przygody Gatityprostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też pieczonego łososia, to części, które mi nie pasowały do drugiego dania podrzuciłam do zupy) 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 białej części pora 3 pomidory obrane ze skórki 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona podpieczona nad ogniem 2 łyżki masła 1 łyżka sosu orientalnego słodkiego (obejdzie się i bez niego(...)dodać ziele angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszkę, por i głowę oraz ogon ryby. I gotować na bardzo małym ogniu, tak aby wywar się nie zagotował. Po prostu pieścić się jak z babcinym rosołem Po mniej więcej godzinie gotowania, dodać również pomidory obrane ze skóry i nadal cierpliwie pieścić się z wywarem. Zupę doprawić solą i pieprzem ziołowym. Nie podam
gutfutByć może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy). Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryżankę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!