marchewki średniej wielkości ćwiartka selera 1 pietruszka 1 duży burak 2 łyżki oleju 1,5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 ząbek czosnku niewielki kawałek pora 1 pomidor puszka fasoli białej 2 łyżki soku z cytryny świeży koperek sól, pieprz do smaku Do podania: śmietana 18% Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, seler(...)dodajemy buraki i smażymy kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Potem wlewamy gorący bulion, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już niemal miękkie - dodajemy pokrojonego pora, oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy ponownie zupę. Na koniec doprawiamy całość sokiem
psgotujemypęczek natki z marchwi 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe łyżeczka vegety natur, świeżo zmielony pieprz 3 łyżeczki śmietany do zupy 18% 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, wszystkie warzywa (oprócz pora) siekam w kostkę. Cebulę w drobniejszą kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem i przesmażam na nich cebulę, marchew, pietruszkę(...)selera. Smażę tak 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewam wodę, dodaję ziemniaki, pora, obie natki, kulki ziela, liście laurowe i vegetę. Gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec dodaję ogórki wraz z sokiem. Do słoika po ogórkach wlewam trochę zupy i mieszam ze śmietaną, tak by nie było grudek. Wlewam ostrożnie do zupy. Mieszam. Doprawiam
Zasmakuj Kuchnimiał przygotowany inny zestaw obiadowy. ;-) A jeśli uda się Wam kupić do zupy młode ziemniaki, to już w ogóle niebo w gębie :) Wtedy zamiast natki pietruszki użyjcie koperku :) SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych) 150 g boczku 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 - 3 ziarenka(...)pieprzu. 4. Zalewamy zawartość garnka wodą ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 5. Następnie zestawiamy garnek z ognia, wyjmujemy liść laurowy, pora, selera, marchewkę i pietruszkę, po czym blendujemy zupę na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z ziemniaków podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, chipsami boczku oraz natką pietruszki. Smacznego
W kuchni Katieselerem naciowym. Często słyszę, nie wiem co zrobić z selera naciowego, otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam. 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por biała część 4 łodygi selera naciowego 100 g szpinaku baby sól, pieprz 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany 2 bułki(...)wlewam bulion, dodaję ziele, liście laurowe marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję. Na patelni na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej
wesoła kuchniamiejsca na nudę. Taka też jest ta zupa, która zaskakuje od pierwszej łyżki. Szybka, kremowa i do tego rozgrzewająca. Po prostu pyszota! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 kg batatów 1 litr bulionu warzywnego 1 por 1-2 ząbki czosnku kawałek imbiru (2 duże kciuki) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (sok + skórka) 2 łyżki kurkumy 1 płaska łyżka kminu rzymskiego(...)sól, pieprz, ostra papryka tłuszcz do smażenia (odrobina) Bataty obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pokrojonego pora podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu a po chwili dorzucamy czosnek i imbir. Gdy całość przesmażymy dodajemy do płynnej części zupy i gotujemy ok 20 minut. Gdy wszystko zmięknie, zupę miksujemy i dodajemy mleko kokosowe. Na sam koniec dodajemy przyprawy
Szybko Tanio Smaczniesię czosnku, który w tej zupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka(...)piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną. Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy do zupy dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte z łupinek. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na jednolity krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta
Smakowity Blog Kulinarnytylko jedno danie należą u nas do rzadkości. Nie są to gęste, tłuste, zaciągane zupy, raczej są to zupy pełne warzyw. Zup nigdy nie zaciągam mąką. Często jadamy najzwyklejszy rosołek przyprawiony tylko solą z dodatkiem marchewki, pietruszki , pory i selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki wywar(...)zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron
Smaczne Zdrowekilku lat jest jej amatorem, a nawet zdarza mu się ją ugotować. Jeśli dotąd wasi mężowie stronili lub byli odsuwani od kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę(...)wędzoną słoniną, u nas rzadko można ją zdobyć. Wystarczy boczek, najlepiej surowy wędzony. Kroję także cebulkę. Gdy ziemniaki się gotują, boczek powolutku wytapia się na bardzo niewielkim ogniu, pora z mąki i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę dodaję stopniowo, czasem wchodzi mniej, czasem więcej. Formuję kulę z ciasta, następnie spłaszczam ją i rozwałkowuję. Kroję na pasy i następnie
I tu będę miała takie teziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3-4 mm. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować warzywa(...)docisnąć lekko do dna, by grzyby przeszły smakiem warzyw. Danie można podawać na gorąco jako danie główne lub na przystawkę. Na zimno może być przekąską. ----- Podobne: Zupa kalafiorowa Polędwiczki z warzywami Surówka z porów do obiadu Książkę Elif Shafak pt. "Uczeń architekta " wybrałam ze względu na okładkę. Bardzo przyciągnęła moją uwagę. Byłam ciekawa, co kryje w sobie książka o takim
Weekendy w domu i ogrodziegotowaliśmy je razem w garnku parowym. Kiedy do kurczka Marengo wrzuciliśmy już wszystkie składniki i miał się już tylko dusić, przyprawiliśmy steki i zaczęliśmy robić zupę – zupa robi się właściwie sama, wystarczy przesmażyć pory z ziemniakami i zmiksować po przestygnięciu. Kiedy od wstawienia ratatouille do piekarnika minęło pół godziny, na patelnię trafiły filety z kaczki – też smażą się same(...)woreczków do mrożenia. W woreczkach przechowujemy tylko potrawy, które w zamrażalniku spędzą ponad tydzień. Jeśli mrozimy lancze na bieżący tydzień to zamrażamy je w pojemnikach. Najprościej jest oczywiście mrozić zupy, albo ratotouille, jak w tym tygodniu, sprawa wymaga więcej zachodu, gdy mrozimy dania z sosami. Co do zasady jeśli danie składa się np. z mięsa i kaszy/ryżu/ziemniak
Niedzielny kucharzzapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 1 cebula • 1/2 pora • 5 ziemniaków • 3 łyżki masła • sól, pieprz(...)łyżki octu winnego • 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego • pęczek koperku i natki pietruszki • 2 łyżki śmietany do zup Wykonanie: • Umyć liście i łodyżki botwinki i pokroić w paski. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać
To co kochamDzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją procesy(...)m.in. słynnej restauracji „The Fat Duck” w Bray (Berkshire), która jako jedna z czterech w Wielkiej Brytanii otrzymała aż 3 gwiazdki Michelin. Kiedy natrafiłam na przepis „ Zupy z dyni ” w jednej z książek Hestona, wiedziałam, że muszą ją przygotować w sezonie na dynie. Przepis okazał się bardzo prosty (co było miłym zaskoczeniem, gdyż spodziewałam się skomplikowanych
Moja DelicjaZupa świetnie smakuje również z dodatkiem suszonych grzybów. Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 70 minut Składniki na zupę krupnik: 250 g indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 - 3 ziemniaki duża marchewka 10 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1/2 pora 3 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka pieprzu ziołowego wiązka koperku 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego(...)małej mocy palnika około 40 minut. Następnie dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki, marchewkę i pora oraz cebulę i czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie dodać kaszę, majeranek, tymianek i pieprz ziołowy. Gotować około 15 minut, aż kasza będzie dobrze rozgotowana. Zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać koperek i zagotować. Przed podaniem chwilę odczekać, aby wszystkie składniki
Gotuj w domuMiałam niesamowitą ochotę na domowe zacierki, więc szybciutko wymyśliłam sobie danie, do którego mogłabym je dodać. Zupa okazała się na tyle smaczna, że na życzenie domowników gotowałam ją już od tamtej pory kilkakrotnie :) Kartoflanka z domowymi zacierkami Składniki: 3 duże ziemniaki marchew mała pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu(...)wody liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o grubych oczkach. Pora umyłam, pokroiłam w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim przez chwilę marchew
Kuchenne zapiski Edytytandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata. Na zdjęciach zupa z przepisu Izy. Zupa z buraków - przepis Izy Składniki 3 duże buraki czerwone 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru kawałek selera 1,5 do 2 litrów wywaru warzywnego lub mięsnego(...)Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i pora zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany. My dodatkowo wzbogaciliśmy zupę komosę ryżową. Zupa z buraków - przepis Asimy Składniki 3 duże buraki czerwone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata