Zupy to chyba jedyna rzecz , która nigdy mi się nie znudzi . Dobra na każda porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,4 kg żeberek wieprzowych ( chudych ) 1 spory ,korzeń pasternaku ( lub pietruszki jeśli nie mamy ) 2 duże marchewki 3 duże ziemniaki kawałek pora ( biała część(...)się fasoli ( w momencie kiedy zacznie robić się lekko miękka-czasu nie podam ,bo różnie z nią bywa , najlepiej sprawdzić odławiając jedną ) dodajemy pokrojone w kostkę i obrane , marchewki, pora i pasternak . Dokładamy ziemniaki pocięte w duże kawały , zmiażdżony czosnek , suszoną cebulę , solimy i gotujemy jeszcze około 15 – 20 minut , aż warzywa zmiękną . Wlewamy śmietankę, wrzucamy mięsko ( to obrane
Ogrodnik w podróżyBlueberry Corner by "jagodzianka" Por niestety rzadko jest wykorzystywany w innych daniach niż zupy. A przecież to warzywo jest bardzo smaczne i można je … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekanka z porami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa ogórkowa SKŁADNIKI: 1 pietruszka 0,5 pora 4 ziemniaki 1 marchewka 0,5 kg ogórków kiszonych 1 filet z kurczaka sól, pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka. Zalewam wodą(...)dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się zagotuje dodaję wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy i gotujemy kilka minut. Ewentualnie możemy dodać do zabielenia kefir
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwania przepisu na zup ę ogórkową z kaszą jaglaną. P RZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWA Z KASZA JAGLANĄ Składniki na zupę ogórkową z kaszą jaglaną: 300g kaszy (waga suchej) ugotowanej – zobacz wpis Jak ugotować kaszę jaglaną 1 cebula kawałeczek pora 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 korzeń pietruszki plaster (ok 150g) korzenia selera 4 duże ogórki kiszone + woda(...)ogórków 1 ząbek czosnku sól pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego koperek świeży Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą jaglaną: W garnku podgrzewamy oliwę. Szklimy na niej posiekanego drobno pora i cebulę. Marchew, pietruszkę, selera kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli. Dodajemy 1-1,5l wody, ziele angielskie, liść
Dorota Smakujenieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej(...)czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić na półplasterki. Kiedy warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne dodać starte buraki i por, pogotować przez 2 minuty. Na koniec zupę doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić, dodać octu do smaku. Podawać z keksem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Smacznego
Even Better FoodUwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :) SKŁADNIKI krem
DefinicjaSmakugodzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fanką kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! Polecam dodać jeszcze ziemniaka
Brzuszki Łakomczuszkimożna ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać mąką. Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji. Składniki: 30 dkg pieczarek 10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora) 6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml) 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego(...)pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić. Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko
Codziennik KuchennyBuliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań
Moja DelicjaNajlepsza jaką do tej pory zrobiłam. Stało się tak dzięki dodaniu do wywaru warzywno-drobiowego prawdziwego soku pomidorowego oraz podsmażonych na klarowanym maśle połówek koktajlowych pomidorków. Te aromaty.. uwierzcie mi, że zupa doczekała się dokładki u każdego kto ją próbował. Nawet bez dodania koktajlowych pomidorków zupa wychodzi przepyszna. Polecam ją nie tylko na niedzielny obiad. My uwielbiamy zupy
Zasmakuj KuchniDzień bez zupy, to dzień stracony, szczególnie o tej porze roku. Ciepła, rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną
Smaczne Zdroweróżne sposoby – czasem stanowi ona główny składnik śniadania, np. w postaci koktajlu kokosowego z kaszą jaglaną , albo w postaci tradycyjnej jaglanki z owocami. W porze obiadowej kasza stanowi dodatek do zup, a na kolację można z niej zrobić np. Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem. Kasza to produkt bardzo neutralny i jak sami widzicie można ją użyć
365 dni dookoła kuchniKolejna zupka...znów zanudzę Was tymi zupkami..ale może akurat komuś przyda się jakaś inspiracja na zupkę..Zupka jak zupka..niby pomidorówka..ale z kukurydzą , papryką
Moje domowe kucharzenieWłaśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne
Kuchnia Pokoleńogrodzie są jeszcze opieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam. Składniki: 1 udko z kurczaka 0,5 kilograma opieniek 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki(...)wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę podajemy z posiekaną
Bajeczna KuchniaTaką zupkę robiła moja mama i babcia bardzo często na śniadanie. Uwielbiam ją i do dzisiaj robię bardzo często. Tak to jest z pokoleniowymi przepisami że
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część
Dziś Ja gotujeCzas przygotować zapasy zieleniny na okres zimowy. Wykorzystajmy nadmiarowe ilości liści selera i pora i przygotujmy z nich zestawy, które idealnie przydadzą sie do zimowych zup. Pamietajmy, że warzywa kupowane zimą nie nadadzą wywarowi tak wspaniałego aromatu i smaku ! Dodatkowo jeżeli nie lubicie pływającej zieleniny w zupie taki zestaw sprawdzi sie idealnie! SKŁADNIKI: zielone liście selera zielona część pora
Atlas Smakówzupę, to przypomnę sobie ten dzień w lipcu kiedy suszyłam warzywa. Ja dodałam do tej mieszanki wszystko co dodaję do wywaru. Suszone warzywa do zupy 6 marchewek 4 pietruszki 1 por ( biała część ) 2 cebule pęczek liści lubczyku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 5 liści
Kuchnia na wzgórzuBardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami
Ugotowane pozamiataneZupa krem z zielonego groszku Do tej pory dosyć rzadko używałem groszku w mojej kuchni. Nie mam nic do niego, tak po prostu wyszło. Sporadycznie lądował na patelni z tofu, zalany sosem orzechowym lub, ewentualnie, robiłem z niego kotleciki z zielonego groszku . Wraz z nadchodzącą wiosną przyszedł czas na zupy. Nieprzypadkowo wybrana została zupa krem z zielonego groszku. Chciałem
Blendmanwszystkie pytania, doradzała i wskazywała, jakie elementy warto zmienić w swojej diecie, a co z niej wyeliminować. Na warsztatach przygotowaliśmy: Pastę z zielonego groszku i awokado Zupę krem z białej rzodkwi i pora z oliwą truflową i suszonymi pomidorami Krewetki z ryżem jaśminowym Sorbet z mango ze śmietanką kokosową i orzechami. Zapraszam do krótkiej fotorelacji z warsztatów. A wszystkich, którzy
Kuchnia Bon AppetitJuż niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda
Ugotowane pozamiatanejest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) 700 g przecieru pomidorowego (passaty) soli, pieprzu, łyżeczki
PichceniomaniaŚnieg za oknem prószy sobie cichutko. Jest pięknie, biało, zimowo. Pamiętam, jak wracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny
Obiad gotowyKremy do tej pory jakoś nie były moimi ulubionymi zupami. Jak tylko było do wyboru coś innego - wybierałam coś innego. I sama nie wiem jak i dlaczego, nagle polubiłam, tak po prostu mi się zachciało. Z dnia na dzień coś mi się odmieniło. A że w lodówce leżało pół paczki liści szpinaku, na który w ogóle nie miałam koncepcji
Kraina Tysiąca Smakówkaszą jaglaną czyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka
Cynamonowe szczęścieprzypadku stosuję. Jest to suszony grzybek i już na talerz kleks gęstej śmietany. Wiele osób prosi o postne dania, takie na czas przedświąteczny. Ta zupa, na pewno pasuje do obecnej pory, każdy ją może do siebie dopasować indywidualnie i wedle własnych potrzeb komponować. Smacznego
Dieta moja pasjamigdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu
kruche babeczkizupy są z nami od wieków, więc na pewno wiemy jak je przyrządzić, by nam smakowały. Nie zabraknie nam nigdy pomysłów na sezonowe zupy, a jeśli zabraknie, to autorki podrzucą nam garść przepisów, podzielonych na pory roku, żeby mieć świadomość co nas ogrzewa, a co wychładza. Nasze zupy mają być nie tylko ciepłe, kojące i zdrowe, ale też mają pomóc
Ugotowane pozamiataneOstatnio w modzie są zupy kremy, jednak ja zdecydowanie preferuję te z kawałkami warzyw. Dziś wrzucam przepis na jesienny, delikatny krupnik: Czytaj więcej »
Kasia Sarnaekologicznych, bez nawozów, z własnego ogródka..." więc jest duża motywacja do zapełniania spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża
babka w formielekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie) 2 uda z kurczaka 2 liście laurowe kilka ziarenek
IMPRESJA SMAKUPrzepyszna kompozycja warzyw i przypraw w słoiku bez chemii super dodatek do zup i mięs Składniki • 1 duży por • 5 marchewek • 1 seler • 3 pietruszki • 1 duża główka czosnku • duży pęczek ziół lubczyk pietruszka,koper • 4 łyżki soli grubej morskiej • 1 łyżka pieprzu • 1 łyżeczka kurkumy • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 2 cebule Sposób przygotowania 1. Por i cebulę pokroić
W królestwie smaków Beatyprogramie kulinarnym "Gotowanie na kolanie". Pisałem wtedy, że zamierzam przetestować wszystkie te ich kulinarne wariacje żeby sprawdzić, czy aby trujące nie są :) Przetestowałem jakiś czas temu zupę cebulową z pierwszego odcinka, teraz pora zatem na cebulowe krążki z tego samego właśnie odcinka. Cebulowe krążki okazały się całkiem fajną przekąską, tak zamiast czipsów do podgryzania przy piwie. Wyszły znacznie lepsze niż
Marder&Marder ManufacturePrzedstawiam dziś przepis na kolejną zupę- krem. Tym razem na tapecie por. Czy wiecie, że por oprócz witamin i minerałów ma wiele właściwości zdrowotnych? Między innymi posiada związki odtruwające (przy zatruciach pokarmowych lub alkoholowych bardzo przydatne!) oraz świetnie działa na kaszel. Wracając do przepisu na krem z porów- jest pyszny, syty i zdrowy. Najlepiej smakuje podawany z grzankami
paapilotkaasmaczne. Kapuśniak to jedna z naszych ulubionych zup, dlatego chcemy pochwalić się Wam naszą wersją. Przepis łatwy i szybki do wykonania, czyli idealny na piątek. Co musicie mieć, aby go ugotować : Składniki: (5 osób) 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1/2 selera bulwy 1 duża cebula zielona część pora 1 pietruszka 2-3 liście laurowe 5 średnich ziemniaków majeranek(...)rzadziej dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą chwilkę i wyciągamy liście pora i pietruszkę. Dodajemy ziemniaki. Możecie zaprawić zupę niewielką ilością roztworu 1/2 łyżki mąki na 1/3 szklanki wody. Wtedy zupa nieco zgęstnieje. My lubimy taki zabieg, ale nie jest on konieczny. Wyłączamy ogień
vegetanieSkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w
Gaździnka warzyZupa z książki "Przysmaki Ojca Mateusza, Domowa Kuchnia Natalii" zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory
Czerwień i błękitDietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży por, biała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4 pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy
Apetyczna babeczkaPrzepis na tę zupę znalazłam kilka lat temu, od tej pory robię ja zawsze na wigilijną wieczerzę. Ponieważ bardzo nam smakuje kilka razy przygotowałam ja również bez okazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis
chwile dla mniefarszem grzybowym. bardzo polecam.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki (na ok 1,5 - 2 l zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy
Stare GaryOstatnimi czasy mam coraz większą ochotę na zupy i sałatki ( a do tej pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos, który świetnie
Ostra na SłodkoJestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła
Kulinarne przygody GatitySezon grzybowy w pełni ! Grzyby na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi
Kulinarne przygody Gatity