ogrodzie są jeszcze opieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam. Składniki: 1 udko z kurczaka 0,5 kilograma opieniek 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki(...)wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę podajemy z posiekaną
Bajeczna KuchniaTaką zupkę robiła moja mama i babcia bardzo często na śniadanie. Uwielbiam ją i do dzisiaj robię bardzo często. Tak to jest z pokoleniowymi przepisami że
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część
Dziś Ja gotujeCzas przygotować zapasy zieleniny na okres zimowy. Wykorzystajmy nadmiarowe ilości liści selera i pora i przygotujmy z nich zestawy, które idealnie przydadzą sie do zimowych zup. Pamietajmy, że warzywa kupowane zimą nie nadadzą wywarowi tak wspaniałego aromatu i smaku ! Dodatkowo jeżeli nie lubicie pływającej zieleniny w zupie taki zestaw sprawdzi sie idealnie! SKŁADNIKI: zielone liście selera zielona część pora
Atlas Smakówzupę, to przypomnę sobie ten dzień w lipcu kiedy suszyłam warzywa. Ja dodałam do tej mieszanki wszystko co dodaję do wywaru. Suszone warzywa do zupy 6 marchewek 4 pietruszki 1 por ( biała część ) 2 cebule pęczek liści lubczyku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 5 liści
Kuchnia na wzgórzuBardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami
Ugotowane pozamiataneZupa krem z zielonego groszku Do tej pory dosyć rzadko używałem groszku w mojej kuchni. Nie mam nic do niego, tak po prostu wyszło. Sporadycznie lądował na patelni z tofu, zalany sosem orzechowym lub, ewentualnie, robiłem z niego kotleciki z zielonego groszku . Wraz z nadchodzącą wiosną przyszedł czas na zupy. Nieprzypadkowo wybrana została zupa krem z zielonego groszku. Chciałem
Blendmanwszystkie pytania, doradzała i wskazywała, jakie elementy warto zmienić w swojej diecie, a co z niej wyeliminować. Na warsztatach przygotowaliśmy: Pastę z zielonego groszku i awokado Zupę krem z białej rzodkwi i pora z oliwą truflową i suszonymi pomidorami Krewetki z ryżem jaśminowym Sorbet z mango ze śmietanką kokosową i orzechami. Zapraszam do krótkiej fotorelacji z warsztatów. A wszystkich, którzy
Kuchnia Bon AppetitJuż niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda
Ugotowane pozamiatanejest nagminnie. Myślę, że ta zupa może zaintrygować zarówno miłośników pomidorowej, jak i tych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) 700 g przecieru pomidorowego (passaty) soli, pieprzu, łyżeczki
PichceniomaniaŚnieg za oknem prószy sobie cichutko. Jest pięknie, biało, zimowo. Pamiętam, jak wracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny
Obiad gotowyKremy do tej pory jakoś nie były moimi ulubionymi zupami. Jak tylko było do wyboru coś innego - wybierałam coś innego. I sama nie wiem jak i dlaczego, nagle polubiłam, tak po prostu mi się zachciało. Z dnia na dzień coś mi się odmieniło. A że w lodówce leżało pół paczki liści szpinaku, na który w ogóle nie miałam koncepcji
Kraina Tysiąca Smakówkaszą jaglaną czyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka
Cynamonowe szczęścieprzypadku stosuję. Jest to suszony grzybek i już na talerz kleks gęstej śmietany. Wiele osób prosi o postne dania, takie na czas przedświąteczny. Ta zupa, na pewno pasuje do obecnej pory, każdy ją może do siebie dopasować indywidualnie i wedle własnych potrzeb komponować. Smacznego
Dieta moja pasjamigdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu
kruche babeczki