masła + łyżka oleju1/2 szklanki śmietany 12%szczypioreksól, pieprzDo pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu.W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony
Świat Domowej Kuchnimroźne dni. składniki na 4 porcje udko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki mały kawałek selera i pora 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3/4 szklanki suszonych grzybów pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Godzinę przed przygotowaniem zupy, opłukane suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości letniej wody. Obrane z łupin i umyte ziemniaki kroimy w niewielką kostkę(...)opłukane udko z kurczaka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kawałek selera oraz pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę i wlewamy wodę z grzybami. Wszystko mieszamy i gotujemy około 25 minut. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę wlewamy na talerze i posypujemy sporą ilością zieleniny
Smakowite Daniadanie, ale w naszym domu zupa na obiad w zupełności wystarcza, bez drugiego dania. Najwyżej jest dokładka:) Kapuśniak jest jedną z moich ulubionych zup (po pomidorowej i ostrzejszym żurku), po którą chętnie sięgam o każdej porze roku (jeśli chodzi o żurek nawet w listopadzie czy styczniu, niekoniecznie w święta od święta). Zupa z charakterem. Ma być na żeberkach
Zasmakuj KuchniJesienią i zimą powinniśmy jeść dużo zup, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale rozgrzewają. Dzisiaj zapraszam na zupę pachnącą koperkiem. Jest pyszna, lekka i bardzo aromatyczna. Smakuje o każdej porze roku. Do jej zrobienia musimy posiadać koperek świeży lub mrożony. Składniki: porcja rosołowa + 2 skrzydełka 20 ziaren pieprzu czarnego 10 nasion ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 czubate łyżeczki(...)szumowinę. Po 30 minutach gotowania wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, Vegetę, sól. Po kolejnych 30 minutach dodajemy pietruszkę, lubczyk, seler, por. Po 30 minutach wyciągamy wrzuconą włoszczyznę, porcję rosołową i skrzydełka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia marchewki, po czym dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. W międzyczasie, mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy
Smak mojego domuodrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą
Bon Appetit Małgorzatysmaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka(...)startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Następnie zupę doprawiamy, dodajemy koperek, zabielamy śmietaną i zaraz po ponownym zagotowaniu wyłączamy
Kolorowy PrzepisownikZupa krem z cukinii to mój ulubiony sposób na przerabianie nadmiaru cukinii, można do niej dodać i zutylizować też inne dowolne warzywa (tu por, cebulka i ziemniaki). Do dzisiejszej wersji dodałam też ryż, ale można podać bez ryżu i na wierzch posypać np prażonymi pestkami dyni, albo grzankami albo pokruszonym serem feta(...)Jedna zupa i tyle wcieleń. Wszystko dlatego, żeby w sezonie na cukinię nie jeść cały czas tej samej zupy:) Zupa krem z cukinii z ryżem Składniki: 2-3 cukinie ( w zależności od wielkości) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 por, 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków sól, pieprz do smaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku
Smaczny zeszytdodatkowo daje kolor i smak. Jak najświeższe warzywa myjemy pod bieżącą wodą – możecie do tego użyć szczoteczki, będą super czyste. Nie obieramy żadnego używanego do zupy warzywa – wszystkie zostają w skórce. Selerowi korzeniowemu i porowi odcinamy wąsy. Seler korzeniowy kroimy na ósemki, pora – w poprzek na pół. Marchewki, imbir, seler naciowy i pietruszki – na kilka mniejszych, w miarę równych kawałków(...)zaokrągla całe umami z zupy (ale to opcja nie dla wegan bojkotujących olej palmowy). SKŁADNIKI 2,5 litra filtrowanej wody 3 łyżki (45ml) nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego 6-8 ząbków czosnku 2 garści grubo pokrojonego jarmużu lub szpinaku 1 czerwona cebula (100g) 3 średnie marchewki (350g) 2 duże pietruszki (350g) 1 por, biała i jasnozielona część
Karo in the Kitchenbyło tyle, że zmieściło się na jednej blaszce do pieczenia) 2 cebule 2 ząbki czosnku mały kawałek pora kilka plasterków imbiru ostra papryka słodka papryka sól pieprz olej do smażenia curry kurkuma 400ml mleczka kokosowego szklanka wody płatki migdałowe listonic_name = "Zupa dyniowa (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = " mała dynia (mojej było tyle, że zmieściło się na jednej(...)popieprzyć. Podlać wodą i nastawić, aby się już grzało. Krok 2 Cebulę, pora i czosnek, odrobinę imbiru podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy. Wrzucić wszystko do garnka z dynią i zblendować. Nie podaję proporcji przypraw, bo sypię na oko. Niech każdy sobie doda ile lubi. Krok 3 Zagotować zupę i dodać mleczko kokosowe. Wyłączyć. Krok 4 Podprażyć płatki migdałowe na patelni
CoolinarniePLDzisiejsza propozycja jest aromatyczna i nietypowa, niezwykle pożywna - bo przecież ciecierzyca zawiera mnóstwo białka, a co najważniejsze zdrowa i przepyszna! :) Aromatyczna zupa z ciecierzycy Składniki: 500 g ciecierzycy 3 l bulionu 1 szalotka około 10 cm pora 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej kokosowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy(...)porem. Zalewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce słodkiej papryki, curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej. Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. Można podawać zupę z ryżem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pianę i doprawiamy wywar przyprawami. Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do gotującego się mięsa razem z całym porem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są jeszcze twardawe dodajemy kaszę. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do dna. Gotową
Qchnia po prostuwarzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe(...)angielskie i gotuj całość 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonytradycyjną dla osób, które takowego cuda nie posiadają. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka zupa z łososiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 400 g fileta z łososia bez skóry, pokrojonego w grubszą kostkę 4 łyżki masła 1 duży por, posiekany na plasterki 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 1 duża(...)program P2 na 20 minut. 5 minut przed końcem programu dodaj łososia, śmietankę i szpinak. Po usłyszeniu sygnału wyłącz robota, dopraw i podawaj zupę z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! Przygotowanie tradycyjne: W średnim rondlu rozgrzej masło, włóż pora i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, do miękkości. Dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku. Gotuj przez 15 minut
karmelowyPożywna zupa z warzywami. W smaku słodko-ostra za sprawą marchewki i przypraw. Składniki: 2 małe cukinie 3 spore marchwie 3 ziemniaki kawałek pora cebula 3 ząbki czosnku ok 0,5 l bulionu warzywnego papryka ostra pieprz biały, sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez
e-PrzepisyKulinarnekulinarnych Polmlek gotowaliśmy ją według. poniższego przepisu, natomiast w książce Krystyny Gierszewskiej „Tradycyjne smaki Kociewia” wśród składników jest także dodatek octu "do smaku". Przepis na zupę zaklepka kociewska - składniki 50 dag ziemniaków 1 por 1 seler 1 pietruszka 3 marchewki 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego około 2 litry wody 200 g śmietany 18% (np. Maćkowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata