zupa z porów - 5432 przepisów (strona:85/363)

Krem z dyni i pomidorów 123

Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego

Kuchnia Pokoleń
Zielony krem z papryki 123

Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy .  Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój.  A żeby zbytnio się(...)wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" .  Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę

Grunt to przepis!
Gazpacho – chłodnik z pomidorów 128

pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej. Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można ją podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki

e-PrzepisyKulinarne
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 112

mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego(...)osuszamy go w miarę możliwości. W garnku o grubym dnie podsmażamy na kilku łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą zupę. Dopiero teraz dodajemy zachowaną resztę szpinaku, koperek

Right Behind The Kitchen
Zupa krem z brokuła na mleku kokosowym z zieloną pasta curry 147

Bardzo lubimy zupy kremy ,robie je czesto,a skladnikami sa bardzo rozne,najczesciej sezonowe warzywa.Do tej pory za  najmniej atrakcyjny smakowo uwazalam krem z brokolow,jak dla mnie mdly i bez smaku.W rankingu zup kremow plasowal sie na pewno na szarym koncu.Po dzisiejszym eksperymencie nadal nie jest moim ulubionym  kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rybna z wędzonym łososiem 194

kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem.  I muszę przyznać, że to jedna z lepszych wersji jakie jadłam. Składniki: 300g fileta z dorsza 300g wędzonego fileta z łososia 1 duża marchewka 1 młoda cukinia kawałek selera oraz korzeń pietruszki kawałek białej części pora 1 duży strąk(...)smaku Olej do smażenia Opcjonalnie jeśli użyjemy świeżego łososia nie wędzonego wtedy dodać sporą szczyptę wędzonej czerwonej papryki w proszku, która dopełni smak zupy. Przygotowanie: Oczyszczone warzywa marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, por pokroić drobno. Lekko podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju. Podlać gorącym bulionem około 1,5litra, dodać przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu. W między czasie

W garach u Gosi
barszcz ukrainski postny 308

używa się innych warzyw. Nie spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie(...)nasze ziemniaki (w garnku z kapusta) są prawie już dobre dodajemy do nich nasze podsmażone warzywa oraz ugotowana fasole(razem z woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony

Kulinarnie z Polką na Kresach
ZUPA ZIEMNIACZANA 169

Czasem te proste przepisy są najlepsze. Ta zupa jest tego przykładem :) Polecam zwłaszcza teraz, gdy jest zimno na zewnątrz :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 6-8 dużych ziemniaków 1 mała marchew kawałek pietruszki i selera mała cebula zielona część pora 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ok. 2 l wody lub bulionu ząbek czosnku sól, pieprz,  3 ziela angielskie(...)zupy. Przyprawiamy majerankiem, śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami gorącej zupy. Wlewamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Część ziemniaków ma się rozgotować, zupa ma się zrobić gęsta.  Na koniec solimy, dodajemy pieprz. (Wyciągam cebulę i pora, żeby dzieci nie grymasiły ;) Smacznego

Pani na deser
Krupnik na wędzonce 194

natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej wody. Sposób przygotowania:Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć boczek, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez 20 minut. Następnie wyjąć boczek z garnka i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Por, marchewkę, selera i piertuszkę umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler i pietruszkę(...)obrać.Do granka z wodą po gotowaniu boczku dodać startą marchewkę, por, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia.Kaszę jęczmienną opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Dodać do wrzącego bulionu i chwilę razem pogotować (około 5 minut).W międzyczasie umyć, osuszyć, obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy.Lekko przestudzony boczek pokroić w drobną kostkę

Gospodyni Miejska
Zupa koperkowa z pulpetami 85

każdą porcję. Zupa koperkowa z pulpetami - składniki 500 g mielonego mięsa drobiowego, wieprzowego lub mieszanego 1 czerstwa bułka pszenna namoczona przez 10 minut w wodzie lub mleku i odciśnięta, ale można zastąpić 3-4 łyżkami tartej bułki 2 l wywaru warzywnego, mięsnego lub wody 1 cebula 5-6 średnich ziemniaków 2 małe marchewki 1 por, tylko biała część kawałek selera(...)śmietany 18% 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny mały pęczek koperku sól i pieprz do smaku Zupa koperkowa z pulpetami - przepis Do bulionu lub wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, por, seler, marchewki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut, a w międzyczasie przygotujemy klopsy. Do mielonego mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa ziemniaczana + film 115

sporą ilością pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek natki pietruszki nadaje zupie aromatu a gałka muszkatołowa ciekawego smaku . składniki na 2 litry zupy 2 kości wieprzowe włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera, pora , cebula ) 6 - 7 ziemniaków spora szczypta pieprzu łyżka soli szczypta gałki muszkatołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g śmietany 18% pęczek natki pietruszki(...)kawałek selera, pora , cebulę ) całość zalewamy około 1,5 litra zimnej wody. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Gorący wywar solimy, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy sporą ilością pieprzu, gałką muszkatołową, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Do miski przekładamy śmietanę, wlewamy chochlę gorącego wywaru, całość dokładnie mieszamy , zupę zabielamy śmietaną

Smakowite Dania
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 229

uwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część(...)zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy

BaRepas
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 193

ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość w około 1-1,5h w zależności od temperatury otoczenia. 3. KARMELIZOWANIE PORA (10 min) Z pora odcinamy mocno zieloną część (możecie ją zamrozić i użyć później do gotowania zupy), natomiast biało-zielonkawą część dokładnie myjemy, również pomiędzy liśćmi, gdyż tam może znajdować się piasek. Następnie kroimy por wzdłuż na dwie części

Nerds Kitchen
KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 214

Zupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie. Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy obiad zdrowy, smaczny i niskokaloryczny. Ja gotuję jej zazwyczaj sporą ilość, i mam jedzonko na 3 dni. Niestety, w mojej miłości do tego typu zup jestem .... buuu... osamotniona :( więc męskiej części rodziny

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK JAGLANY 104

Krupnik sprawdzi się jako pierwsze danie czy kompletny obiad z porcją mięsa i warzywami. Ci co śledzą mój blog, wiedzą że to jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie, dlatego polecam ją o każdej porze roku czy dnia. Krupnik jaglany SKŁADNIKI: 2 l wody 3 podudzia z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe, 3 kulki ziela(...)pietruszkę, kawałek pora, posiekanego w kostkę selera, dodaję 2 liście, 3 kulki ziela, pęczek świeżej natki, zalewam 2 litrami wody. Dodaję vegetę, lubczyk i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Zagotowuję, po czym zmniejszam gaz. Cebule obieram, jedną kroję na cztery i przesmażam na suchej patelni do lekko brązowego koloru lub opalam w piekarniku bądź pod płomieniem. Dodaję do zupy. Drugą drobno

Zasmakuj Kuchni