zupa z porów - 5432 przepisów (strona:85/363)

Zupa krem z konfitowanego czosnku 215

aromat, jest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past, zup czy innych dań :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól(...)przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu, aż się lekko zarumienią. 4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy liście laurowe

W kuchni Katie
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 179

blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska(...)lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej

Niedzielny kucharz
Zupa z czerowonej soczewicy z frankfurterkami 207

Pożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 puszka krojonych pomidorów 4 kiełbaski frankfuterki 750 ml bulionu wołowego 1 cebula kawałek pora 1 marchewka 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 1-2 ząbki czosnku(...)łyżeczka sosu sojowego tymianek pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz. 2. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. 3. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z cukinii 208

pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu

Szczęśliwa kuchnia
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 147

przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków(...)soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem z cukinii 229

pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
"Zielony krem" 151

zupę!) białego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki 5 zielonych cebulek(...)pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła.  Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków.  Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia.    Odłożoną cukinię obsmażyłam krótko na mocnym ogniu na oliwie z oliwek

Kuchnia Prezydentowej
Zupa chrzanowa 182

cebula – ok. 60 g 1 dość duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona cześć) – ok. 170 g 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 czubata łyżka masła 4 czubate łyżeczki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka) – można dać więcej jeśli wolicie by zupa miała bardziej ostry smak – w mojej wersji wychodzi dość(...)twardo jajka *waga warzyw została podana przed obraniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zupę chrzanową: Jak zrobić zupę chrzanową na Wielkanoc i nie tylko? Pietruszkę i seler obrać. Pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Cebulę obrać, drobno posiekać. Por (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę

Kulinarne Przeboje
Zupa kalafiorowa 84

Składniki Kalafior 1 kalafior Marchew 2 duże marchewki Pietruszka 1 pietruszka Por Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Mięso mogą być skrzydełka, piersi, korpus Woda 2,5 litra Vegeta 2 łyżki Śmietana 18% Sól Pieprz Koperek Ziemniac The post Zupa kalafiorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa buraczkowa 175

znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta,  którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki  mąki pszennej(...)godzin.  ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy

Na słodko lub wytrawnie
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 147

fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek(...)nich co prawda niewiele, ale dają fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą).   Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały

Smaczne Zdrowe
Keto krem ze szpinaku z jajem (Paleo, LowCarb) 192

bulionie. Może akurat znajdziecie tam coś dla siebie! Krem ze szpinaku z jajem Keto krem ze szpinaku to szybka, prosta i smaczna zupa, w dodatku w przepięknym kolorze głębokiej zieleni. W pełni oddaje charakter aktualnej pory roku. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku jako pożywną przekąskę. A może i szpinako-sceptycy dadzą się też namówić...? Dania Zupa Kuchnia Europejska Keyword szpinak , zupa

Modern Cave Girl
Paprykowa zupa z serków topionych 136

Pyszna, sycąca, treściwa zupa to jest to co lubię najbardziej zwłaszcza na jesienno- zimowe dni :). Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki czosnkowej :). Składniki: 1,5 litra wody 500 gram mięsa mielonego 1 duży por 2 papryki 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 podłużne serki topione ( śmietankowe lub ziołowe) 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 łyżeczki mąki odrobina tłuszczu(...)drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe, Solimy i podsmażamy na patelni mięso mielone, Do gotującego się rosołu dodajemy duszoną paprykę z cebulką i mięso mielone. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Następnie rozpuszczamy 2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodajemy 2 łyżeczki mąki. Wlewamy rozrobione serki do zupy i zagotowujemy

Studencka Micha
Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami 160

Zupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.   Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka(...)Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię ,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany

R'n'G Kitchen
Krupnik jarzynowy 147

rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę.          - Warzywa przełożyć do garnka zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować.          -  Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania