nowych pomysłów i inspiracji na warzywne zupy wpadłam na pomysł by zrobić ją z jednego z moich ulubionych warzyw - fasolki szparagowej:). Zupa jest delikatna w smaku. 500g fasolki szparagowej 200g żeberek 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, papryka słodka 1. Żeberka zagotowujemy(...)litrach wody, usuwamy szumowiny. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Por, cebulę, koper i czosnek siekamy. Dodajemy warzywa. Gotujemy przez około 1h na małym ogniu. 2. Do zupy dodajemy mąkę rozrobioną w śmietanie z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koprem
Szefowa kuchniczosnku. Pora myjemy i kroimy w poprzek na pół. Seler obieramy i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Czemu akurat te warzywa? Seler i por mają mocno mineralny smak który dobrze zrównoważy słoność i pikantny smak tej zupy. Wlewamy sos sojowy (najpierw tylko 7 łyżek – jeśli ramen będzie wymagał więcej, dodajcie je już po ugotowaniu zupy, żeby nie było zbyt słono(...)zupy – pokrójcie je w poprzek włókien w cienkie plasterki lub rozerwijcie wzdłuż włókien jak pulled pork, a szybko zagrzeje się od gorącego ramenu. Z warzyw do tej zupy świetnie sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam
Karo in the Kitchenpęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego chleba (do podania) 1 łyżeczka oliwy listki bazylii główki szparagów do dekoracji Końcówki szparagów gotować około(...)minut w osolonej wodzie, w której gotowały się wcześniej szparagi na danie główne. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut. Cebulę lub pora posiekać dosyć drobno i zeszklić na maśle, dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę (miksować dłużej
Dietologwielu blogach powoli zaczynają ukazywać się przepisy świąteczne, ja dopiero jestem na etapie dyniowym. Właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej, a dobrze doprawione kremowe zupy, gulasze dobrze rozgrzewają w mroźne dni. Dyniowe latte nie jest wyjątkiem. I choć wiele jest przepisów na te kawę, proponuję jeszcze jeden;) Moja kawa wystarczy za cały deser, choć przyznam, że korzenne ciasteczko również
Obiad gotowyZupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również inne
Moja DelicjaKrem w porów - wersja 2 bez ziemniaków Składniki: 5 porów (biała, długa część) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pasternak seler - korzeń (niewielki kawałek
nietadietaTo jest miód na moje podniebienie. Uwielbiam grzyby, dzisiaj dostałam pełen koszyk kani. Postanowiłam zrobić z nich flaczki. Kanie oczyścić pod spodem za pomocą pędzelka a
Kuchnia PokoleńMam to szczęście że mam dostęp do gołębi z których mogę ugotować rosół. Jeśli macie również dostęp do hodowlanych
magiczna kuchnia Kasisycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki
Fitsweet.meBył już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi
Milion SmakówBył już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi
Milion SmakówZupki, zupki i dalej u mnie zupki..oj,a jeszcze ile ich będzie...ciągle coś nowego gotuję. biała kiełbasa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 1
Moje domowe kucharzenieJako typowa poznanianka ziemniaki przyjmuje w każdej formie i o każdej porze. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w zupie, gulaszu czy też sałatce. Wszystkim fanom tej fantastycznej bulwy polecam też ziemniaki pieczone na patyczkach od szaszłyków. Są smacznym, fajnym i efektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków
Kolizje SmakówPierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo
Kuchnia Pokoleńczłowieku, a w światowej kuchni wiele jest potraw nazwanych jego nazwiskiem. Najsłynniejsza jest kartoflanka "potage Parmentier". Oryginalnego przepisu nie posiadam, ale mogę przedstawić zupę: A la Parmentier Składniki: -60 dag ziemniaków -3 duże pory -łyżka masła -4-5 szklanek bulionu -szklanka śmietany 12 %←♚.☺☺☺☺♚☺☺ -żółtko -sól, pieprz do smaku -łyżeczka kminku -łyżka suszonego lubczyku Gotujemy bulion warzywny: dwie marchewki(...)Gotujemy 20 minut. W tym czasie odcinamy białe części porów, myjemy i kroimy w paseczki. Podduszamy na maśle. Dodajemy do gotujących się ziemniaków i gotujemy jeszcze 10 minut razem. Dodajemy kminek, lubczyk, solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia.Wszystko razem miksujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Mieszamy i już nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. Jako dekoracji możemy
Kulinarne przemyslenia