grochówkę" . Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru. Polecam! Szkocka grochówka Składniki: Na wywar: 1 wędzona giczka wieprzowa 2-3 marchewki 2 pietruszki por łodyga selera naciowego kawałek selera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego(...)listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru lub bulionu na wędzonce. Giczkę
Codzienne Gotowanieprawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki -pół selera -por cześć zielona -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku(...)garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem i resztą przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Po czym dodajemy ocet lub sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku
Kulinarne przemysleniaDąbrowskiej, idzie doskonała zupa - baza. Wykorzystuję ją na różne sposoby, Do gotowej zupy daję ulubione dodatki, jak chrzan, grillowaną cukinię, paprykę, pomidory czy brokuła. ZUPA WARZYWNA - BAZA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 2 pory (w całości) Selery naciowy i korzeń 10 brukselek (nie miałam białej kapusty, ale można ją dodać) Kilka ząbków czosnku 2 cebule 2 listki laurowe(...)elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu
Naturalna Kuchniacieszyć się ich smakiem za jakiś czas. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę ze szpinaku z młodą, chrupiącą kalarepką oraz pestkami słonecznika. Ciekawi? Zapraszam po przepis! Składniki: 500 ml bulionu warzywnego 500 g młodego szpinaku, umytego i oczyszczonego 2 cm kawałek pora, pokrojony w piórka łyżka pokrojonego na mniejsze kawałki szczypiorku 1 duża kalarepka, obrana(...)pokrojona w kostkę sól, pieprz, zielona czubryca łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy pora oraz kalarepkę i gotujemy al dente. Gdy będzie już miękka wyjmujemy na talerzyk a do bulionu wrzucamy szpinak. Gotujemy około 5 minut. Gdy szpinak zwiędnie zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czubrycą. Podajemy z kalarepką oraz posypaną ziarnami słonecznika. Smacznego
Życie ze smakiempół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem
R'n'G Kitchenzup nie dodaję selera w korzeniu- nie lubię jego smaku, dlatego króluje u mnie seler naciowy, ale oczywiście można go zastąpić zwykłym selerem korzeniowym. Ilości i składniki są również dowolne, przepis jest tylko inspiracją. Składniki bulionu: - 0,5kg chudych żeberek wieprzowych - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - seler naciowy (1 łodyga) - 2-3 łodygi natki pietruszki - kawałek pora - sól Żeberka myję(...)Zbieram sitkiem szumowiny (ścięte białko), dodaję umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały
Smaczne ZdroweZupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)Łatwa w przygotowaniu, kolorowa, lekka i zdrowa zupa z fasolki szparagowej – idealna na lato, gdy fasolka dostępna jest w świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków
Kulinarna Pokusaporze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku
Wanilia i Kardamontłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej(...)specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie 2 kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki: 1 kg kury rosołowej 2-3 marchewki pietruszka seler por liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki jarzynki
Amatorka kuchennaChociaż zupa grzybowa kojarzy mi się nierozłącznie z wigilią to lubię przygotowywać ją w różnych wydaniach i o każdej porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury, który(...)mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda 500ml cebula biała 2 sztuki por 1 sztuka jogurt grecki 2 łyżki koperek do podania masło do smażenia tymianek, sól i pieprz do smaku Wykonanie
rabarbarowowłaśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby nie było nudno dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz(...)krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki 1 główka małego kalafiora 400 g ziemniaków 1 mały por 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml jogurtu
Eat me! Fit me!antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku(...)garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńjest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca
Zawsze głodna!Zupa kartoflanka z papryką Trochę inna wersja zupy, ale pyszna. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 3 marchewki · 2 pietruszki · ½ selera · Kawałek pora · ½ szk śmietany(...)również kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw. 3. Dokładamy pora. 4. Doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, listkami laurowymi. 5. Wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 6. Papryki kroimy w drobne paseczki. 7. Wkładamy do zupy przed końcem gotowania. 8. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną
Kulinarna Chwila