zupa z porów - 5432 przepisów (strona:91/363)

Gałki z kury w galarecie 187

pół kury z rosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie   Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem

R'n'G Kitchen
ZUPA OGÓRKOWA 237

zup nie dodaję selera w korzeniu- nie lubię jego smaku, dlatego króluje u mnie seler naciowy, ale oczywiście można go zastąpić zwykłym selerem korzeniowym. Ilości i składniki są również dowolne, przepis jest tylko inspiracją. Składniki bulionu: - 0,5kg chudych żeberek wieprzowych - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - seler naciowy (1 łodyga) - 2-3 łodygi natki pietruszki - kawałek pora - sól Żeberka myję(...)Zbieram sitkiem szumowiny (ścięte białko), dodaję umyte i obrane warzywa, sól i gotuję na małym palniku (pod przykryciem) do miękkości mięsa. Składniki zupy: - 2 duże korzenie pietruszki - 0,5kg obranych ziemniaków - 5 średnich marchewek - kawałek białej części pora - 2 łodygi selera naciowego - 2 liście laurowe - ok.10 kulek ziela angielskiego - pęczek koperku - słoik 0,9l ogórków kiszonych (lub 2 mniejsze) - cały

Smaczne Zdrowe
Letnia zupa z fasolki szparagowej 184

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)Łatwa w przygotowaniu, kolorowa, lekka i zdrowa zupa z fasolki szparagowej – idealna na lato, gdy fasolka dostępna jest w świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków

Kulinarna Pokusa
Krem paprykowy z mascarpone 196

porze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku

Wanilia i Kardamon
"Włoska" grochówka z ciecierzycy 219

tłusta. W dzisiejszej grochówce groch zastąpiła ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając groch pomyliłam torebki i zamiast grochu w garnku wylądowała ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku. W wersji bezmięsnej(...)specjalną pastę do namaczania ciecierzycy. Składniki : 250 g ciecierzycy 200 g boczku - opcjonalnie 2 kiełbaski śląskie - opcjonalnie 2 - 3 ziemniaki 2 - 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 l wody 2 listki laurowe 4 -5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek zielenina - opcjonalnie Wykonanie : wieczorem namoczyć ziarna cicierzycy wypłukaną ciecierzycę, w czystej wodzie ugotować do miękkości razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół 134

lubiany w mojej rodzinie i chętnie zjadany bez narzekania, że znowu ugotowałam zupę. Składniki:        1 kg kury rosołowej      2-3 marchewki      pietruszka      seler      por      liść laurowy, ziele angielskie      2 łyżki jarzynki

Amatorka kuchenna
Zimowa Zupa Grzybowa 90

Chociaż zupa grzybowa kojarzy mi się nierozłącznie z wigilią to lubię przygotowywać ją w różnych wydaniach i o każdej porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury, który(...)mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik ! Zimowa Zupa Grzybowa 2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal) Składniki: suszone grzyby 35g bulion warzywny lub woda 500ml cebula biała 2 sztuki por 1 sztuka jogurt grecki 2 łyżki koperek do podania masło do smażenia tymianek, sól i pieprz do smaku Wykonanie

rabarbarowo
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 218

właśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby nie było nudno dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz(...)krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki 1 główka małego kalafiora 400 g ziemniaków 1 mały por 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml jogurtu

Eat me! Fit me!
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 228

antyoksydacyjnie i wspomaga przemiany metaboliczne. Jest idealna dla osób dbających o linię. Jednak jej główną zaletą jest uniwersalność! Z cukinii można robić zupy, leczo, ciasta, ketchupy i wiele, wiele więcej... Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości cukinie 2 łyżki oliwy/oleju sok z cytryny do smaku(...)garnka wlej oliwę/olej. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Bulion warzywny 144

jest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca

Zawsze głodna!
Zupa kartoflanka z papryką 118

Zupa kartoflanka z papryką Trochę inna wersja zupy, ale pyszna. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        3 marchewki ·        2 pietruszki ·        ½ selera ·        Kawałek pora ·        ½ szk śmietany(...)również kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw. 3.    Dokładamy pora. 4.    Doprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, listkami laurowymi. 5.    Wrzucamy kostkę rosołową   i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 6.    Papryki kroimy w drobne paseczki. 7.    Wkładamy do zupy przed końcem gotowania. 8.    Mąkę rozrabiamy ze śmietaną

Kulinarna Chwila
Zupa z czerwonej soczewicy 158

przypraw, ponadto jest wegetariańska - mogą jej zatem jeść wszyscy! Zobacz równie inne przepisy na ----> zupy Zupa z czerwonej soczewicy - przepis: Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180 g) 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1/4 większego lub 1/2 mniejszego selera biała część pora 1 duża lub 2 małe cebule 1 puszka pomidorów mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany(...)listki laurowe po 1/2 łyżeczki kminku, tymianku, estragonu i imbiru w proszku 2 łyżki oliwy 2 litry gorącej wody Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić? Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojony drobno por. Pietruszkę, seler i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do podsmażanych wcześniej warzyw, przemieszać. Dodać

Moje Qulinaria
Zupa szparagowa z zieloną fasolką szparagową i ryżem 162

lubimy. Dziś mamy dla Was pyszną zupę szparagową z zieloną fasolką szparagową i ryżem :)   Składniki na zupę szparagową: – 200 g zielonych szparagów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 2 łodygi selera naciowego – 1 marchewka – 1 por

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z kurek 354

dużo warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. W sam raz na posiłek po jesiennym spacerze. Na następną porcję kurki planuję już zebrać sama – najwyższa pora wybrać się za miasto. Macie swoje sprawdzone miejsca gdzie rosną? Zupa krem z kurek: 600-800 g kurek leśnych 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 łodyga

Poezja smaku
zupa z zielonych warzyw, z mascarpone 184

zielonych warzyw, to idealny sposób na zupę. Do zupy dodałam odrobinę serka mascarpone, która została mi kiedyś przy okazji robienia jakiegoś ciasta. Nadał zupie nie tylko fajną konsystencję ale również super smak! Bardzo polecam składniki: por (cały, i biała, i zielona część) 1/2 kalafiora kilka brukselek garść zielonego groszku (może być mrożony) 100 g kaszy jęczmiennej(...)rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżka serka mascarpone sól, pieprz do smaku Por pokroić w plasterki, kalafior podzielić na małe kawałeczki, brukselki oczyścić. Warzywa wrzucić na wrzący rosół, gdy ponownie zacznie wrzeć dodać kaszę, gotować do miękkości, pod koniec dodając groszek. Zupę doprawić, dodać mascarpone, mieszać aż się rozpuści, gdy zupa zacznie znów bulgotać jest gotowa

6niebo