Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 4 osoby Sałatka kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych. Wystarczy kilka składników i mamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika(...)ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego
kolorowotorcikowokurczaka umyć pod bieżącą wodą. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego), w którym będzie gotowana zupa włożyć umytą ćwiartkę z kurczaka. Wlać zimną wodę (2,5 litra) i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez
Gospodyni Miejskadomową zupę ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula (60 g) 200 g śmietany użyłam 18 % (około
Uwaga Babcia Gotujeselera i pora Wsypujemy dwie lyzki jarzynki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 3 liscie laurowe Wszystko razem gotujemy ok 40min az mieso nie bedzie miekkie Potem dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i gotujemy ok 10mi Teraz wrzucamy kalafior i brokuly i znow gotujemy 20min Na koniec w misce rozrabiamy smietane z odrobina zupy
Klaudynkowa kuchniaPost Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeJeszcze raz o botwince, tym razem ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)połówki cytryny 1 łyżeczka miodu Obierz botwinkę. Liście i buraczki pokrój drobno. Włóż botwinkę do garnka. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw zupę solą i pieprzem, Dodaj sok z cytryny i miód. Gotowane mięso pokrój w paski. Wyłóż mieso i ryż na talerze. Zalej goracą zupą. podawaj od razu
Gotuj Sam!Zdrowa zupa-krem z pieczonych warzyw, aromatyczna i rozgrzewająca. Wszystko dzięki niepozornej cieciorce, której nie podejrzewacie pewnie o pewne właściwości:). Zupa z cieciorki i kalafiora robi się sama. Cała praca to zmiksowanie składników. Czas przygotowania : 45 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Gdyby zrobić szybką sondę co jest afrodyzjakiem kulinarnym pewnie większość odpowiedziałaby, że ostrygi, krewetki, czerwone mięso, czekolada(...)dużo wartości odżywczych, powodować wiatry:), być wilgotny i rozgrzewający. Tylko cieciorka spełnia jego zdaniem wszystkie warunki. Tak jest, cieciorka rozgrzewa krew, co o tej porze roku ma wartość nie mniejszą niż walory miłosne:) Nasza zupa krem z pieczonej cieciorki jest odżywcza, sycąca, ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się na rozgrzewający lancz do pracy. Przepis pochodzi z bloga Floatingkitchen.com
Niedzielny kucharzwarzywami i pomidorami, u mnie ugotowana na mięsku, ale równie dobrze smakuje bez niego. Polecam gorąco. Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
na moim stole...Tyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki- 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa)- 400g boczku wędzonego- 6 kiełbasek- 3 cebule
mojewypiekiinietylkoziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej patelniSposób wykonaniaŻeberka, kości, mięso umyć i włożyć(...)garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć
Mix smakuZupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz(...)tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego
wesoła kuchniaDziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam(...)Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia KasiKremowa, aromatyczna, niezwykle esencjonalna i bogatą w smaku, po prostu pyszna. Polecam ! Składniki: 700 g dyni 1 por 1 brokuł ( 200-250 g) 4 łyżki masła 1.5 litra wywaru drobiowego 1 gałązka rozmarynu świeży tymianek pestki dyni 100 ml śmietanki 18 % do zup ( u mnie Łowicz) oliwa sól morska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła(...)pokrojoną dynię, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki
Gosia gotujewarzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania wywaru będziecie potrzebować: 2 litry wody 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule lub 1 duża 2 ząbki czosnku ½ korzenia selera ½ łodygi pora przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony(...)seler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można zetrzeć je na tarce warzywnej o dużych oczkach. 2. Cebule obieramy i kroimy w kawałki 3. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. 4. Pora myjemy i kroimy w krążki. 5. Tak przygotowane warzywa, wrzucamy do wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie
Okiem Blondynki by McBlondi