Pyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad
Moje domowe kucharzenieOstatnim rzutem na taśmę zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikliście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam sól,pieprz i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut(...)podsmażyłam je na oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu. Pora na pomidory i ciecierzycę. Pomidory wlałam na patelnię, i dusiłam przez około 5-8 minut. Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek. Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam
potrawyregionalnelaurowe 5 ziarenek ziela angielskiegoSKŁADNIKI NA ZUPĘ:4 średnie cukinie1 średnia cebula3 ząbki czosnku2 serki topione o smaku śmietankowym (2 x 100 g)5 łyżek oliwy z oliwekszczypta gałki muszkatołowejsólświeżo zmielony czarny pieprzDODATKOWO:groszki ptysiowe lub grzanki pokrojone w kosteczkęWYKONANIE:BULION WARZYWNY:Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę
Słodko-Słony Świat Ilonylepiej późno niż wcale. Pierwszy raz robiłam i jadłam takiego typu zupę. Ale jak najbardziej jestem na tak, jest super sycąca 😊 i ma specyficzny fajny smaczek. I co najważniejsze: szybko się ją robi i jest bardzo prosta w wykonaniu. Składniki: porcja dla 3-4 osób 1 por 1 cebula 25 dag pieczarek ok. 8 średnich sztuk(...)szklimy cebulę oraz pora, następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy ok 10 min na średniej mocy palnika. Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki i smażymy na patelni na łyżce oleju do czasu aż odparuje woda. Pieczarki przekładamy do garnka z mięsem, zostawiamy sobie kilka plasterków i nadal jest podsmażamy, aby potem posypać nimi zupę na talerzu. Mięso
Gotuj z Agnesbrokułach, które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki pietruszka kawałek pora skrzydło z indyka cebula 3 ząbki czosnku(...)wodą włożyłam skrzydło z indyka,ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa umyłam i pokroiłam. Dodałam plastry marchwi, pietruszki i kawałek pora. Część pora pokroiłam na plasterki. Umyłam i podgotowałam jarmuż. Umyłam brokuły. Włożyłam je do zupy. Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę. Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku. Dodałam ją do zupy. Następnie do garnka powędrował podgotowany jarmuż. Przyprawiłam
potrawyregionalnewidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To zupa dla plebsu, pomiatanych przez księży, „ludziów”. Szkoda, że do tej pory człowieki wierzące w czyjeś halucynacje, rządzą nadal na tym świecie :/ Przepis pochodzi z czasów sprzed IX wieku. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nam smakowała…ciemnotą wszak jesteśmy ;) Składniki proporcje na zupę: 2-3 łyżki zmielonego chleba razowego na 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego 1 ząbek czosnku na 500 ml zupy Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenmaśle. Wrzuciłam je do garnka. Posoliłam i dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat pomidorowy. Pokroiłam i dodałam do zupy mięso ze skrzydła. Można podawać z łyżką śmietany i posypać koperkiem bądź natką pietruszki. Smacznego
potrawyregionalneczasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia(...)talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i ugotowaną fasolę. Gotować do miękkości warzyw. • Z zupy wyjąć
To co kochamnatka pietruszki, ocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 4. Z śmietany i mąki robimy zawiesinę, hartujemy ją i wlewamy do zupy. 5. Doprawiamy i chwilę gotujemy. Smacznego
Od łyżki do widelcaPost Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/3 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem
czarrna od kuchniLatem kiedy pomidorów jest najwięcej i są o tej porze najlepsze ręce same mi idą do żółtych pomidorów. Nie wiem dlaczego tak robię. Co powoduje, że je wybieram? Zrobiłam z nich żółtą zupę pomidorową. 6 sztuk żółtych pomidorów 1 żółta papryka cebula biała oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki) łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz bazylia/pietruszka garść żółtej soczewicy
AZgotuj!Składniki: 1 filet z kurczaka 1/3 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem
czarrna od kuchnizupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej(...)minut. 2. Umyć i obrać warzywa (oprócz kalafiora). Pokroić w kostkę, por w talarki. Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko już zmięknie – dodać przyprawy. 4. Rozlać zupę do talerzy i lekko zabielić śmietanką. Gotowe
Mama z miasta