kwaśny sok, a następnie kroimy na kilkucentymetrowej długości kawałki. Do dużego garnka na zupę wlewamy 5 litrów wody. Wkładamy golonkę i wędzonkę i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy powoli oczekując na pojawienie się szumów, które usuwamy jak w rosole . Do odszumowanego mięsa dodajemy marchew, seler i por oraz część przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i natkę pietruszki. Gotujemy powoli(...)Kontynuujemy powolne gotowanie przez kolejne 2 – 2,5 godziny. Z wywaru usuwamy seler oraz por (o ile się nie rozgotował). Wyjmujemy również golonkę i wędzonkę. Gdy mięso odrobinę ostygnie, usuwamy z niego kości i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy z powrotem w zupie. Dodajemy również kminek i cząber. Wędzony boczek oraz obraną cebulę kroimy w drobną kostkę
Kulinarna Pokusaogórków! Składniki na wywar mięsny: 0,5 kg żeberek 2 l zimnej wody kiść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach sól Składniki na zupę ogórkową (około 6 porcji): 1,5 l wywaru mięsnego 70 g pora 80 g marchewki 100 g selera 280 g ogórków kiszonych 200 ml wody od ogórków kiszonych 50 g kaszy jaglanej pieprz sól Przygotowanie: WYWAR(...)godz). W razie potrzeby w trakcie gotowania dolewamy gotującej wody, tak aby finalnie uzyskać 1,5 l płynu. Gotowy wywar przecedzamy, mięso obieramy od kości i odkładamy do naczynia. ZUPA OGÓRKOWA Wszystkie warzywa (oprócz ogórków) obieramy, płuczemy, kroimy w małą kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru mięsnego. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na większych oczkach. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem
Kierunekuchniaszyi z indyka – 1 kg żołądków z kurczaka/ indyka (mięso można też zastąpić żeberkami wieprzowymi, jak w Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych – 6 jajek na twardo
Pociąg Do Kuchnizupie idealnie komponuje się z czosnkiem, śmietankowym serkiem topionym i gałką muszkatołową. Zupę można przygotować z wyczuwalnymi liśćmi lub zmiksować na gładką masę. Składniki: 1/2 kg liści świeżego szpinaku 1 duży serek topiony (śmietankowy lub ziołowy) 1 łyżka masła Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera oraz pora) 3 ząbki czosnku Ser parmezan Sól, pieprz Gałka muszkatołowa Opis przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy(...)bulionem warzywnym do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Całość gotujemy jeszcze pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie lekko miksujemy blenderem. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Przed podaniem zupę możemy posypać tartym parmezanem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBędziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula (70 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (50 g) 1 marchew (120 g) 1 korzeń pietruszki (70 g) do zupy : 2 litry czystego wywaru 100 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego ( użyłam 18% śmietany ) 2 łyżki mąki pszennej
Uwaga Babcia Gotujewymieszaj tak aby ogrzać śmietanę. Jak już śmietana będzie cieplejsza wlej ją do zupy i dokładnie zamieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem oraz koperkiem i możesz już nalewać do miseczki. Smacznego ! * Jeśli nie masz wywaru przygotuj 1 marchewkę,1 pora, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy – warzywa obierz,pokrój w plasterki i włóż do garnka i wraz
Kuchnia na wzgórzuplus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej
Smakowity Blog Kulinarnyżyczcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam
ladykitchenoliwo-czosnkowy - miałam okazję go spróbować i miałam wrażenie, że 2 dni później nadal zionę czosnkiem. Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ Ja na pierwsze danie zamówiłam zupę gulaszową. Była dobra, treściwa i pożywna, ale nadal jestem zdania, że najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim(...)zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż to, co zostało podane, ale na szczęście Mąż był
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zdrowia! Tego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy(...)które usprawniają pracę układu nerwowego. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5-6 łodyg selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku + do dekoracji - ząbek czosnku - sól, pieprz, ulubione przyprawy W garnku przygotowujemy bulion i zagotowujemy
Be Fit Be StrongIdealny o każdej porze roku. SKŁADNIKI: Łyżka oliwy Marchewka Cebula 2 ząbki czosnku 4 spore papryki (czerwone) Buliona warzywny (ok 2 szklanki) Łyżka koncentratu pomidorowego
Kopystką po garachSKŁADNIKI: około 1l bulionu 100g pora 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 szt brokuł 4 łyżki śmietany bazylia sól pieprz słonecznik szczypior WYKONANIE: 1. Cebulę
Dziś Ja gotujeNigdy wcześniej nie gotowałam zupy cytrynowej..a dziś właśnie taką zrobiłam..no i pyszna wyszła. 1 por 1 -2 łodygi selera naciowego domowa wegeta sól,listek , ziele skrzydełka lub udka z kurczaka 1/2 szkl. makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu) 2-4 łyżki soku z cytryny koperek Do garnka wlać wodę , włożyć kurczaka i przyprawy.Gotować , zbierając szumowiny.Por pokroić(...)przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wyjąć kurczaka. Wsypać makaron orzo i gotować do miękkości makaronu. W międzyczasie pokroić mięso z kurczaka i następnie dodać do zupy. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby doprawić , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzenie