zupa z porów - 5432 przepisów (strona:109/363)

Zupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną 137

Zupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną łyżka masła, 1 cebula, 1 por, 2 ząbki czosnku, duży korzeń pietruszki, połowa dużego selera, kilka różyczek kalafiora, puszka białej fasoli, 0,5 l bulionu  kubek śmietanki 30% 3 średniej wielkości ziemniaki, Najpierw musimy zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki pora, a następnie dodać do nich czosnek(...)Następnie wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolę z puszki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min). Dodajemy śmietankę. Blendujemy. Ja podałam zupę z kaszą gryczaną. Można podać również z ciecierzycą. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 170

dodałam jednak śmietankę, bowiem lubimy takie zupy (niezagęszczane, ale lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków(...)mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby

Smaczne Zdrowe
Zupa szczawiowa z pieczarkami 110

studzimy (później oddzielamy mięso od kości). Jajka gotujemy na twardo. Kroimy. Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem. Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso. Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki.   Podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Zupa z dorsza pod gwiazdami 134

tylko z prezentów ale z tego że możemy spotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula(...)przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb

wesoła kuchnia
Lekka zupa ze świeżych ogórków 82

Lekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać(...)gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy całość blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz z solą do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu  rozlewamy na talerze podając  z posiekanym szczypiorkiem

Miód i pieprz
Rosół dla dziecka 220

Dzisiaj po wszelakich pierożkach, sałatkach i innych cudeńkach, przyszła pora na coś normalnego. Przedstawiam przepis na najzwyklejszy rosół dla dziecka. Moja córka, jak większość standardowych trzylatów, kiedy widzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków.   Składniki: Pęczek

Lubczyk i Wanilia
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 208

kiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami.Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego makaronu. Użyłam

Z Majeczką w kuchni
Zupa porowa z szynką i pieczarkami 182

dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2  pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek 100 g serka topionego(...)słupki. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku

Ala piecze i gotuje
Przepis #138 Moja Tajska zupa 156

Rodzina się nią zachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki - pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3-4 ziela angielskie - woda - ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy Ponad to: - pojedyncza pierś z kurczaka - mała czerwona cebula - czerwona papryka - ząbek czosnku - puszka mleczka kokosowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, curry

Health-Fit-Life
Waniliowo - kardamonowa zupa z truskawek i czereśni! 184

cieszyli się prostymi rzeczami i znaleźli chwilę aby usiąść z lampką wina ciepłym wieczorem z bliskimi i pogapić się w niebo. O tej porze roku jest jakieś takie magiczne, wyjątkowe. Dzisiaj na moim talerzu gości zupa owocowa, powiem Wam, że mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama, i nie ma co, ona to robi najlepiej, ale prawie, prawie ją dogoniłam

SMYKWKUCHNI
Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami 127

pokruszone plasterki boczku lub zwieńczyć całość kleksem śmietany. Dla każdego coś dobrego...i ciepłego...i właściwie, robi się samo! :D Kremowa zupa z selerem i winnymi gruszkami  Potrzebujesz: 300g selera korzeniowego 500g ziemniaków 200g pora 1l bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz, sok z cytryny do smaku świeża posiekana natka pietruszki Winne gruszki(...)pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w bulionie do miękkości. 2. Do ugotowanych warzyw dodaj tymianek i gałkę muszkatołową- zblenduj/ zmiksuj całość na zupę krem. 3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 4. Podawaj z porcją winnych gruszek i posiekaną natką pietruszki. Winne gruszki: 1. Gruszki umyj, pozbaw gniazd nasiennych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kapuśniak 118

Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe.  2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą(...)kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować. Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną. Najlepszy jest następnego dnia :) zastawa

królestwo garów
Zupa gołąbkowa. Pożywna, gęsta zupa o smaku gołąbków. 378

wychodzi całkiem spory garnek pysznej zupy dla 3-4 osobowej rodzinki spokojnie starcza na dwa dni.... no chyba, że tak jak u nas będą spore dokładki :) Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 80 dag kapusty białej - 125 gram ryżu surowego - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera - cebula, kawałek pora, 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki(...)listek laurowy i ziele angielskie. Kapustę kroję drobno, marchewkę, pietruszkę, seler ścieram na tarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem

Kuchnia z widokiem na ogród
Mulligatawny 118

pikantna. Polecam ją wszystkim, nie tylko fanom kuchni indyjskiej;)  Składniki :  Na wywar: 2 piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka

Codzienne Gotowanie
zupa z czerwonej soczewicy, pieczarek i pora 132

zupa z soczewicy Pożywna zupa z soczewicy, to propozycja na smaczne i zdrowe danie w sam raz na pierwsze dni wiosny. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe(...)smażąc je na sporym ogniu. Do przesmażonych grzybów dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy  przez trzy minuty, a następnie zalewamy  bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. W połowie gotowania dodajemy  obrane i pokrojone ziemniaki, wsypujemy szczyptę czarnuszki i dodajemy magii

Miód i pieprz