polecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka zupa cytrynowa
gotuj ze mnąpolecam, szybka w przygotowaniu i pyszna. Składniki 500 g filetów z ryby 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka … Czytaj dalej Grecka zupa cytrynowa
gotuj ze mnąPora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem i ponownie włączamy prędkość 6, temperaturę 90⁰C i czas 40 minut. 5 minut przed końcem stopniowo dolewamy śmietankę. Zupę miksujemy na prędkości 12 przez ok 30 sekund. Podajemy z ziarnami i grzankami. Sposób przygotowania tradycyjny: Ziarna słonecznika i dyni prażymy na oliwie. Można to zrobić od razu w garnku
Kuchnia w czekoladziepotraw, to koniecznie w rejonach północnej Afryki. Tamtejsza kuchnia słynie z bogactwa przypraw, których dobroczynne działanie jest tak ważne zwłaszcza w chłodniejszych porach roku. Jeśli marokańskie dania wydają się Wam nazbyt egzotyczne, to bez obaw – składniki poniższej zupy są łatwo dostępne (z małym wyjątkiem pasty z chilli, którą można jednak zastąpić świeżą papryczką), a samo jej przygotowanie jest nad wyraz
Even Better Foodkawałek pora, pokrojony w piórka łyżka posiekanego koperku sól, pieprz 100g wędzonego łososia w plastrach Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy posiekanego pora oraz szpinak. Gotujemy chwilę, następnie dodajemy przyprawy i blendujemy na gładki płyn. Do zupy dorzucamy łososia i chwilę gotujemy. Dekorujemy koperkiem. Smacznego
Życie ze smakiemupływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków 3 czubate łyżki(...)sól. W międzyczasie, na bieżąco, jeśli zachodzi potrzeba, zbieramy szumowinę. Po 30 minutach od zagotowania się wywaru, dodajemy włoszczyznę: por, seler, marchewkę, pietruszkę. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy. Do zupy dodajemy odcedzoną fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotujemy do zmięknięcia ziemniaków. Chwilę
Smak mojego domuNajsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę soli . Gotować rosół przez
Codziennik Kuchennyjaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper! Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania(...)umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować
Czerwień i błękitkrólikiem który jest dietetyczny. Zupa jest pikantna dzięki papryczce chili ale jak ktoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól 3 ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili(...)marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka do królika a na patelni przesmażam starte na tarce jarzynowej na maśle ogórki. Ogórki przekładam do zupy dopiero na końcu jak mięso i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję w talarki i też przesmażam dosłownie chwilę
wesoła kuchniaMoże gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki: marchew – 4 szt. ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki(...)jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się
Gotuj z Misiempyszna zupa z czerwonych buraczków z warzywami na cielęcinie . Uwielbiam zupy gorące, letnich nie lubię. Składniki: mostek cielęcy 400-500 g seler 100 g por 100 g pietruszka 100 g marchew 3 szt ziemniaki 5 szt buraczki 300 g starte na wiórka sól do smaku cukier do smaku pieprz biały do smaku czosnek 3 ząbki z mielony(...)pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ). Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym. Na końcu dodajemy starte buraczki. Jeśli zbiera się szum to go zbieramy. Gotujemy koło 20 minut po dodaniu buraczków. Zupa gotowa. Podajemy z pasztecikami . Ps. Jeśli brakuje wam nadal wyrazistości
Różowa kuchniazupie naturalną gęstość, a warzywa łączą się ze sobą smakiem. I tak powstała bardzo pyszna zupa :) Składniki: Baza do zupy -1,5 l wody -2 marchewki ( nieduże ) -kawałek selera -zielona część pora -ziele angielskie ( 3 ziarna ) -3 liście laurowe -łodyga kopru -100 g kaszy owsianej Warzywa wraz z przyprawami zalewamy wodą, zagotowujemy. Do gotującego(...)cebula -papryka czerwona i zielona -ząbek czosnku -100 g masła -łyżka keczupu -natka pietruszki Pomidory sparzamy,obieramy ze skórki, usuwamy stwardniałą środkową część i miksujemy. Kiedy baza na zupę już jest gotowa, wyciągamy wszystkie warzywa i wlewamy zmiksowane pomidory. Z wyciągniętych warzyw kroimy tylko w plasterki marchewkę i dodajemy do zupy. Resztę wyrzucamy. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie
Kulinarne przemysleniakiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka(...)gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam
Kuchenne zapiski Edytyrazem inne oblicze zupy dyniowej - łagodna a jednocześnie wyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera. Idealnie pasują do niej grzanki. U mnie tym razem na odmianę pszenne paluchy z odrobiną kminku. Składniki: ok. 1,40 kg obranej dyni ok 0,5 l bulionu + warzywa z bulionu (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por) 1 duża cebula(...)nagrzanego do 200 stopni i upiec do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć razem z czosnkiem, dorzucić upieczona dynię, warzywa z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por), podlać bulionem, zblendować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, chwilkę zagotować. Do gorącej zupy dodać starty ser żółty i zamieszać aż się rozpuści. Podawać posypaną odrobiną sera
Nie do chrzanu!przygotowywać je codziennie. Czerwone buraki kryją w sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków 150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko(...)warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!). Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPierwszy raz tę zupę jadłam w knajpie w Kielcach i bardzo mi zasmakowała. Do tej pory jednak nie mogłam odtworzyć tego smaku, nie potrafiłam idealnie jej odwzorować... i aż do dziś. Wspaniały krem, niesamowity smak, świetne amerykańskie danie. Na zdjęciach wyżej pokazałam cztery warianty w jakich można ją podać. Pierwszy, dość standardowy, z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, drugi- polana oliwą(...)oliwek o aromacie chili, trzeci wariant, według mnie najlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie!Składniki: dwie puszki kukurydzy konserwowej trzy średnie ziemniaki litr bulionu cztery łyżki śmietany 18% dwie łyżki masła pieprz sól pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki imbiru ćwierć łyżeczki chili w płatkach
Mango Papaja