zupa z porów - 5432 przepisów (strona:97/363)

Zupa ogórkowa 212

smaczna. Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej.  Przygotowuję ją na różne sposoby.  Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce..   mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone(...)marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić

Di gotuje
Chowder 138

wyciąganiem ich z talerza. Śmietanka - musi być płynna, polecamy 12 %, bo zupa sama w sobie jest kaloryczna, ale 30 też jest ok. Szafran - nie jest konieczny, to jedynie nasza luźna propozycja. Nie należy zastępować kurkumą, bo nie chodzi tu o nadanie koloru, a jedynie podbicie smaku, Por - aby go dokładnie umyć, należy naciąć go wzdłuż z 4 stron i opłukać(...)uważając by się nie przypaliła. Kolejno wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut i dodajemy pora.  Zalewamy wszystko wodą - trochę ponad poziom i gotujemy pod przykryciem ok. 20 min, aż ziemniaki i marchew zmiękną, ale nie będą się rozpadały. Po dolaniu wody dodajemy do zupy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Nie dodajemy soli! Po 20 min. dorzucamy

Kuchnia od dwojga
Gołąbkowa 249

Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję.  Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)  Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później.  Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać(...)pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość

Krakowskie smaki Ani
Zupa królewska babci Basi 252

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczną i pożywną zupę królewską . Składniki : 50 dag piersi z kurczaka , 50 dag marchwi, 30 dag selera, 30 dag korzenia pietruszki, 10 dag pora, 2 l wody, 250 ml śmietany, 3 dag mąki, 2 żółtka, Przyprawy : sól, pieprz , ziele angielskie (3-5 ziarenek ) liść laurowy

Pysznosci Babci Basi
Śródziemnomorska zupa rybna 182

Bardzo lubiana u mnie w domu – śródziemnomorska zupa rybna. Ten przepis mam ze starej książeczki (z „Biedronki”), otrzymanej od mojej Mamy. Trochę go zmodyfikowałam, dopasowując do potrzeb  ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby.    Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia                    - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego        (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów(...)łyżeczki cukru- posiekana natka pietruszki  Rano nastawiłam do gotowania wywar rybno – warzywny. Miałam porcję „rybną” akurat na zupę. Po godzinie dodałam warzywa, gotując jeszcze ok. 20 min. W drugim garnku, na oleju przesmażyłam pokrojone cebule, por, czosnek, majeranek i pokruszone liście laurowe. Starłam skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Pokroiłam paprykę i pomidory. Gdy cebula się zeszkliła

mojewypiekiinietylko
WARZYWA W SOLI DO SŁOIKÓW 177

wynika to z prostej przyczyny: starcie 2 marchewek czy pokrojenie kilku świeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :))  W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego.  Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie seler i korzeń(...)soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ...  Składniki:  na 3 słoiki widoczne na zdjęciu 2 kg marchwi 1 kg selera 1 kg pietruszki 4 -5 szt pora 4 łodygi selera naciowego 1kg soli Wykonanie: Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce

Walijskie Pichcenie
Zupa krem 102

porcje: 150 g zielonego groszku (może być mrożony) 1 1/2 łyżki masła mała cebula 50 g pokrojonego w kostkę selera 50 g posiekanego pora łyżka mąki 600 ml bulionu 100 ml śmietany sól, pieprz do smaku Zupa krem z zielonego groszku Wykonanie: Rozdrobnione warzywa (oprócz groszku) poddusić na maśle (1 łyżka) dodać bulion tak aby zakryły warzywa i gotować przez

Pomysłowa kuchnia
Zupa krem z groszku 179

groszku . Jeśli dobrze ją przyprawicie to gwarantuję Wam, że danie to będzie wyśmienite i bardzo aromatyczne. Z całą pewnością jeśli do tej pory nie lubiliście kremów, to znacznie chętniej będziecie gotować i kosztować tego typu zupy. Cała filozofia w przygotowaniu kremu z groszku to ugotowanie w miarę dobrego i aromatycznego bulionu , bo właśnie na nim będzie opierał się cały smak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA NEAPOLITAŃSKA 120

wielkanocnym obżarstwie, taka zupa będzie idealna na obiad. Z ciągnącym się serem ... mniam     SKŁADNIKI 1 duży por, 2 serki topione (trójkąciki), 2 marchewki, sól,  biały pieprz Skworcu , natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 ½ l bulionu drobiowego, ½ szkl. ugotowanego makaronu, kawałek sera żółtego pokrojonego w kostkę WYKONANIE Pora kroimy w plastry, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce. W garnku(...)rozpuszczamy masło, dodajemy pora i marchewkę, chwilę przesmażamy, zalewamy bulionem, dodajemy pietruszkę, gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek, gotujemy aż się rozpuści. Dorzucamy ugotowany makaron. Na talerze wykładamy zupę, układamy kostki sera żółtego

słodki bratek
Zupa rybna z akcentem azjatyckim 117

Zupa rybna z akcentem azjatyckim  Podparyski rynek, który mam przyjemność odwiedzać, spowodował narodzenie się tego dania. Świeże, ogromne krewetki w pancerzach przemówiły do mnie: "Ten wywar będzie przepyszny" i tak się stało. Akcentami azjatyckimi są makaron ryżowy (u mnie są to grubsze nitki), pyszny sos ostrygowy oraz przyprawa pięciu smaków. Moja propozycja może być inspiracją do przygotowań na Święta(...)pora i marchwi w cienkie paseczki julienne. Dodać obrane i opłukane krewetki. Całość przesmażyć, wlać przygotowany wywar, przyprawić pięcioma smakami, dodać sos sojowy oraz ostrygowy, całość doprawić wedle smaku solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Dorsza umytego, pozbawionego ości, pokroić na kawałki, (około 7 na 10 cm jak kto woli i lubi) dodać do gotującej się na małym ogniu zupy

Wino Francja Kuchnia
Niedzielny obiad ze smakami świata 103

pieprzu cayenne, wędzonego chili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego(...)minut. Danie zmiksuj na krem w kielichu blendera, a następnie przecedź wszystko przez drobne sito. Dopraw do smaku odrobiną soli. Do gorącej zupy wsyp liście szpinaku i całość dokładnie wymieszaj. Potrawę serwuj z łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny. Gulasz z warzyw   Składniki na 5 osób: 400 g ciecierzycy z puszki

Ugotowane pozamiatane
Sałatka kalafiorowa 98

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 4 osoby   Sałatka kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych. Wystarczy kilka składników i mamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa krem z selera 169

Aromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego  bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika(...)ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa jarzynowa z zacierkami 202

kurczaka umyć pod bieżącą wodą. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego), w którym będzie gotowana zupa włożyć umytą ćwiartkę z kurczaka. Wlać zimną wodę (2,5 litra) i, gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać startą marchewkę, obrany seler i pietruszkę, por, pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i sól (1 łyżeczka). Całość gotować na średnim ogniu, przez

Gospodyni Miejska
Zupa Ogórkowa z Ryżem 176

domową zupę ogórkowa z ryżem . Będziemy potrzebować : na wywar : około 2,5 l wody 2 udka (około 600 g) kawałek pora (40 g) kawałek korzenia selera (80 g) 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (120 g) na zupę ogórkową : 300 g ogórków kiszonych 200 ml kwasu z ogórków 1 cebula (60 g) 200 g śmietany użyłam 18 % (około

Uwaga Babcia Gotuje