zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka(...)zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Szefowa kuchnizupy zamiast kaszy możecie dodać soczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami . SKŁADNIKI: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk 2 kulki(...)Mięso myję, wkładam do niewielkiego garnka. Wrzucam obraną włoszczyznę (marchew, pietruszkę) posiekaną w talarki oraz selera w kawałku. Dodaję pora, przyprawiam płaską łyżką vegety, solą i pieprzem. Dodaję ziele i liścia laurowego, dodaję cały, mały pęczek natki pietruszki. Zagotowuję zupę, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu
Zasmakuj KuchniJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro. Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki
Życie zaczyna się w kuchniDziś przedstawiam przepis na najwspanialsze wegańskie i bezglutenowe kotlety na świecie. Te kotlety całkowicie podbiły serca i żołądki mojej rodziny, nawet tych niewegańskich osobników. Przepis nie
Kawa z mlekiemKolejna zupka z chrzanem....mniam pyszna była. bulion biała kiełbasa 1-2 marchewki kawałek pora kilka ziemniaków listek, ziele domowa vegeta chrzan ze słoiczka 1-2
Moje domowe kucharzeniekuchni polskiej gotowanej na wywarze dla mięsożerców lub bulionie warzywnym z dodatkiem warzyw..Przepyszna łatwa w wykonaniu..choć nieco pracochłonna..zresztą jak każda dobra zupa.. Składniki: 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 5-6 ogórków kiszonych 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/2 szklanki ryżu 2-3 liście laurowe
Ugotujmy CośNajnowszą książką w mojej kulinarnej kolekcji jest "My new roots" autorstwa Sarrah'y Britton. Jej motywem przewodnim jest kuchnia roślinna, w większości wegańska
Kasia Sarnawraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por). Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceTradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy
R'n'G KitchenBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela
wegetalerzegdyby nie on ... czosnek ! W listopadzie nasze kuchnie - Amber i moja - pachną właśnie czosnkiem. Zapraszamy! Czosnek. Uwielbiam go. W każdej postaci, o każdej porze roku. Rozsmarowany na grzance. Pieczony z ziemiakami. Zmiksowany w zupie. Leczący gardło w mleku z miodem. Na pomidorach. W prowansalskim aioli. W sałatce. Na parapecie okna, gdzie leży w specjalnym
KUCHARNIAMoje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona uczta. Pachnąca
KUCHARNIAtriki m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka. Mogliśmy skosztować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna zupa do kolekcji. Dzisiaj padło na przepyszny krupnik. Do tej pory robiłam go już kilka razy i zazwyczaj na kaszy jęczmiennej. Ale od czego są eksperymenty w kuchni. Mała podmianka na pszenicę durum i nowa odsłona jak się patrzy. Do tego oczywiście rosołek drobiowy i... już mi więcej do szczęścia dzisiaj nie potrzeba. Krupnik na kurzej nóżce 1 udko
bastalena