nazywałam wielowarzywnymi bądź nadawałam im nazwy od głównego składnika: soczewicowa, soczewicowa z ziemniakami, cukiniowa kartoflanka etc. Czas jednak przerwać tę nieuzasadniona leksyklaną niechęć. Pora na jarzynową i kategorię #zupajarzynowa, w której lądować będą wszystkie sezonowe wielowarzywne zupy. Czytaj więcej
U Fiolkipieczarek makaron razowy świderki skrzydło z indyka pietruszka zielona pieprz,sól,oregano 2 łyżki oliwy włoszczyzna( 1 pietruszka,marchew,kawałek selera i pora) jogurt naturalny mały Pieczarki pokroić w plasterki. polać … Czytaj dalej Zupa z pieczonymi pieczarkami
gotuj ze mnąWrzucamy ją z powrotem. Gotujemy do momentu gdy warzywa się ugotują (ja uważam aby nie były zbyt miękkie). Wyławiamy niepotrzebne już składniki, czyli mięso, cebulę, pora, pietruszkę i selera. Oddzielnie mieszam śmietanę z odrobiną zupy i dodaję do całości. Na koniec dodaję pokrojony koper i doprawiam do smaku vegetą
Qchnia po prostuHej! Ponieważ zima nie odpuszcza to mam przepis na sycąca zupę z soczewicy. I choć wydaje się, że będzie mało ciekawa w smaku, to muszę Wam
Tylko pyszniemięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część 3 średniej wielkości marchewek 1 duży korzeń pietruszki 1 mały(...)całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. W trakcie gotowanie posiekać na paseczki grzyby, usuwając nóżki
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś w ramach cyklu "Poniedziałkowy fit" coś dla zwolenników zup - kremów. Jeszcze do niedawna takich zupełnie nie lubiłam, ale od kiedy odkryłam tę zupkę, a później jeszcze krem z dyni to stałam się ich wielką fanką. Krem ten jest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI(...)ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiswojego jadłospisu :) Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soliCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę(...)koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka pieczonego (wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ). Zdejmujemy z ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy). Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego
Tajskie smakisosny, świerku albo jałowca także mają właściwości przeciwwirusowe.Źródło: "Wielka encyklopedia zdrowia" oraz Internet. Dlatego proponuję Wam zupę rozgrzewającą z dużą ilością czosnku i cebuli. Zupa z pieczonego czosnkuskładniki:4 główki czosnku + 3 ząbki3 cebule1 cały por1 litr warzywnego bulionu100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru(...)czasie cebulę i por kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu
Bon Appetit Małgorzatyfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zupa grochowa z szynką 2 łyżki oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 por 3 marchewki 400 g grochu 2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku drobiowego) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka soku z cytryny só, pieprz DO PODANIA(...)szynki wędzonej Seler pokroić w kawałki, por posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut aż się zaumienią. Zalać rosołkiem, doprowadzić do wrzenia. Groch przepłukać, dodać do zupy, gotować całość aż groch zmięknie. Całość zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majeranek i wymieszać. Podawać zupę
Smaczny zeszytPięknie wyglądająca i zarazem smaczna zupa Składniki: • 4-5 buraczków ugotowanych • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • ząbek czosnku duży • 2-3 łyżki octu • 1/2 łyżeczki cukru • 1 szklanka śmietany • 1 opakowanie tortellini z pomidorami i mozzarellą • kilka łyżek oliwy • 2 l rosołu • sól • pieprz • domową przyprawę uniwersalną Sposób przygotowania: 1. • Cebulę i por pokroić w paski
W królestwie smaków BeatyDziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej
Codzienne GotowanieLekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza. 1/2 kalafiora 2 marchewki 1 kawałek selera por biała część 750 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz koper, natka pietruszki. 1/2 szklanki śmietany 18 % kluski: 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki(...)wody sól Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut. Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany. Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól
wesoła kuchnialubimy takie zupy, na bazie nowalijek. Wy też? Tutaj z delikatnym, wędzonym mięsem z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie. Składniki 2 łyżki oliwy 1 dymka ze szczypiorkiem wędzone udko z kurczaka 3 ząbki czosnku półtora litra rosołu pół paczki mrożonych mini marchewek 2 młode marchewki mały por masło zielony groszek, strączki i łuskany sól pieprz makaron natka pietruszki(...)rozdrobnione mięso z wędzonego udka kurczaka i pokrojone w plasterki młode marchewki, gotowałem na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wrzuciłem zamrożone marchewki. Oczyszczonego pora pokroiłem w talarki, poddusiłem na maśle, dodałem do garnka. Kiedy zupa się zagotowała dodałem groszek, gotowałem 3 minuty, doprawiłem solą i pieprzem. Osobno ugotowałem makaron ( wskazany typu orzo, u mnie cavatelli ). Dodałem do zupy przed
R'n'G Kitchenflaki Zimowy dzień to idealna pora na takie właśnie danie, e sencjonalne ugotowanie w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i korzennych przypraw. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy(...)minuty i dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion. Flaki doprawiamy majerankiem, oraz maggi, gotując całość jeszcze dziesięć minut. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując) i rozlewamy na talerze
Miód i pieprzPyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy, pora po umyciu kroimy w ćwierć talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa prze ok 8 minut. Warzywa dorzucamy do gotującej
Dzieje kuchennej Wiewióry