fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek(...)nich co prawda niewiele, ale dają fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą). Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały
Smaczne Zdrowebulionie. Może akurat znajdziecie tam coś dla siebie! Krem ze szpinaku z jajem Keto krem ze szpinaku to szybka, prosta i smaczna zupa, w dodatku w przepięknym kolorze głębokiej zieleni. W pełni oddaje charakter aktualnej pory roku. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku jako pożywną przekąskę. A może i szpinako-sceptycy dadzą się też namówić...? Dania Zupa Kuchnia Europejska Keyword szpinak , zupa
Modern Cave GirlPyszna, sycąca, treściwa zupa to jest to co lubię najbardziej zwłaszcza na jesienno- zimowe dni :). Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki czosnkowej :). Składniki: 1,5 litra wody 500 gram mięsa mielonego 1 duży por 2 papryki 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 podłużne serki topione ( śmietankowe lub ziołowe) 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 łyżeczki mąki odrobina tłuszczu(...)drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe, Solimy i podsmażamy na patelni mięso mielone, Do gotującego się rosołu dodajemy duszoną paprykę z cebulką i mięso mielone. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Następnie rozpuszczamy 2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodajemy 2 łyżeczki mąki. Wlewamy rozrobione serki do zupy i zagotowujemy
Studencka MichaZupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka(...)Przecier pomidorowy zagotowujemy z bulionem ,dodajemy bazylię ,oregano ,imbir. Pomidory sparzamy ,obieramy ,kroimy na kawałki i razem z pokrojoną w kostkę marchewką i porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany
R'n'G Kitchenrosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć do garnka zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować. - Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu
W królestwie smaków Beatychwila i soljanka zagościła u nas na stole, była tak pyszna, że każdy prosił o dokładkę. Przepis miałam od dawna w zeszycie, lecz do tej pory nie udawało mi się jej przygotować. Jest to zupa delikatnie kwaskowata, z mnóstwem moich ulubionych oliwek, salami, ogórków kiszonych i papryki. Soljankę (czy też solankę) można przygotować na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym - moja
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieniesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl zielonej soczewicy 2 duże mięsiste pomidory (np: bawole(...)listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Krok 2 Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą
CoolinarniePLnowych pomysłów i inspiracji na warzywne zupy wpadłam na pomysł by zrobić ją z jednego z moich ulubionych warzyw - fasolki szparagowej:). Zupa jest delikatna w smaku. 500g fasolki szparagowej 200g żeberek 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, papryka słodka 1. Żeberka zagotowujemy(...)litrach wody, usuwamy szumowiny. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Por, cebulę, koper i czosnek siekamy. Dodajemy warzywa. Gotujemy przez około 1h na małym ogniu. 2. Do zupy dodajemy mąkę rozrobioną w śmietanie z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koprem
Szefowa kuchniczosnku. Pora myjemy i kroimy w poprzek na pół. Seler obieramy i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Czemu akurat te warzywa? Seler i por mają mocno mineralny smak który dobrze zrównoważy słoność i pikantny smak tej zupy. Wlewamy sos sojowy (najpierw tylko 7 łyżek – jeśli ramen będzie wymagał więcej, dodajcie je już po ugotowaniu zupy, żeby nie było zbyt słono(...)zupy – pokrójcie je w poprzek włókien w cienkie plasterki lub rozerwijcie wzdłuż włókien jak pulled pork, a szybko zagrzeje się od gorącego ramenu. Z warzyw do tej zupy świetnie sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam
Karo in the Kitchenpęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego chleba (do podania) 1 łyżeczka oliwy listki bazylii główki szparagów do dekoracji Końcówki szparagów gotować około(...)minut w osolonej wodzie, w której gotowały się wcześniej szparagi na danie główne. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut. Cebulę lub pora posiekać dosyć drobno i zeszklić na maśle, dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera na gładką masę (miksować dłużej
Dietologwielu blogach powoli zaczynają ukazywać się przepisy świąteczne, ja dopiero jestem na etapie dyniowym. Właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej, a dobrze doprawione kremowe zupy, gulasze dobrze rozgrzewają w mroźne dni. Dyniowe latte nie jest wyjątkiem. I choć wiele jest przepisów na te kawę, proponuję jeszcze jeden;) Moja kawa wystarczy za cały deser, choć przyznam, że korzenne ciasteczko również
Obiad gotowyZupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również inne
Moja DelicjaKrem w porów - wersja 2 bez ziemniaków Składniki: 5 porów (biała, długa część) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pasternak seler - korzeń (niewielki kawałek
nietadietaTo jest miód na moje podniebienie. Uwielbiam grzyby, dzisiaj dostałam pełen koszyk kani. Postanowiłam zrobić z nich flaczki. Kanie oczyścić pod spodem za pomocą pędzelka a
Kuchnia PokoleńMam to szczęście że mam dostęp do gołębi z których mogę ugotować rosół. Jeśli macie również dostęp do hodowlanych
magiczna kuchnia Kasi