kuchenną, kubek lub miseczkę, miski, papierowe ręczniki, ewentualnie łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych (lub 6 kotletów schabowych), 4 łyżki śmietany 12% (do zup i sosów), białą część średniej wielkości pora, 300 ml bulionu, sól, pieprz, olej do smażenia, 2 łyżki wody, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso oczyść, umyj i osusz. Polędwiczki pokrój
blog.moje-pasje.infokłopotliwa, bo można ją piec i jeść ze skórką. Żadnego obierania – wystarczy upiec w piekarniku i zmiksować, żeby uzyskać puree doskonałe do ciast czy zup. Ponieważ uwielbiam ciasta warzywne, musiała przyjść pora na dyniowe. Czekoladowe ciasta warzywne smakują każdemu. Korzenne to kolejny krok – zobacz czy ci posmakują i czy staniesz się prawdziwym fanem ciast warzywnych. Ciasto dyniowe
Ugotowane pozamiatanemożna wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej
U Fiolkitego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie? Zupa rybna świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką
Pieguskowa KuchniaZupa botwinkowa, to zupa sezonowa. Właśnie teraz jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka
Z Kuchni Do KuchniBardzo ciekawa zupa warzywna na bazie mielonego mięsa,pożywna i bardzo smaczna.Moim znajomym bardzo smakowała .Prosta i szybka do zrobienia,właśnie takie zupy osobiście lubię... 30dag.marchewki 20dag.białej części pora 20dag.selera 5dag.pietruszki 2 drobno posiekane cebule 80g.margaryny 3 kostki rosołowe 30dag.mielonego mięsa koperek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa myjemy i kroimy w talarki,kostki.Cebulę smażymy na margarynie,dolewamy trochę wody i dusimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożna wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej
Fiolka w kuchniNaszła nas nagła chęć na zupę z kukurydzy...a, że o tej porze roku nie ma świeżej, użyliśmy konserwowej. Składniki 2 puszki (duże) kukurydzy konserwowej 600 ml bulionu warzywnego 4 duże cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule
R'n'G KitchenSkładniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową gotować
W Mojej Kuchni Lubięmoja słabość. Uwielbiam je pod każdą postacią. I powiem, że mogłabym je jeść codziennie. Nie dawno dostałam od mamy duży słoiczek suszonych grzybów. Robiłam już zupę grzybową, pulpeciki z grzybami a teraz pora na makaron. Mąż był bardzo zadowolony z takiego obiadu, zresztą mi też bardzo smakowało. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka, 0,3 kg makaronu
Passion of Cookingaminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania i tej zupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze
Be Fit Be Strongzmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi lubczyku
W królestwie smaków BeatyLato to ta pora roku, w której grzechem jest gotowanie zup z mrożonek. Często ich używam zimą, bo w naszym klimacie raczej nie ma innego wyjścia, ale żadna zupa z mrożonki nie dorówna takiej ze świeżych warzyw. Nie dość, że są smaczne, to młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy
W SMAKroku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko
Wiem co jemmojej kuchni. I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała pietruszka;2 ziemniaki;2 łyżki oliwy;1 szkl. soczewicy;ok. łyżeczki curry;pieprz,sól do smaku;papryka ostra;lubczyk;łyżeczka soku z cytryny;pół
MiksturownikWielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwnikówna wszelkie takie ekscesy.Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystałaswój stan i przyrządziła w końcu to, na co czaiła
W kuchni Karmel-itkidzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy(...)chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną marchew z rosołu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem
mojewypiekiinietylkoniż tylko od święta. Najlepiej spożywać ją na surowo, wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych i ma wyrazisty, ostry smak. Ja jednak lubię eksperymentować i na drodze tych eksperymentów, powstała zupa z rzeżuchy. Nie jest to najnowsze moje odkrycie, w zeszłym roku na wiosnę z tym przepisem pojawiłam się w dodatku kulinarnym Mojego Mieszkania „Gotuj z pasją(...)Zupę najwygodniej jest przygotować w garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni. Cebulę obrać i posiekać dość drobno (ale bez przesady, będziemy zupę blendować), zeszklić na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać
DietologMiał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki
pyszne zdrowościtrzeba sobie radzić. Na stół w takim przypadku muszą trafić jakieś dania typu "zrobić i się nie narobić". Właśnie tak można powiedzieć o naszej dzisiejszej zupie. Żeby ją przygotować potrzeba: - porcję rosołową - kawałek pora - małą cebulę - dużą marchewkę - kawałek selera - kawałek pietruszki - trzy ziemniaki - kilka łyżek ryżu - liść laurowy - ziele angielskie - sól, pieprz, ew. przyprawa uniwersalna - natka pietruszki Wszystkie
I tu będę miała takie tebulionowej wołowej bezglutenowej Przygotowanie : Warzywa obrać - umyć, kukurydzę osączyć- jeśli z puszki, kapustę poszatkować Na wrzątek wrzucić pokrojone ziemniaki, pietruszkę, selera, cebulę i pora Marchew zetrzeć na tarce i przesmażyć na oleju- dodać do zupy, wsypać kukurydzę, pokrojona kapustę i świeże liście lubczyku, wszystko gotować Wlać passatę, doprawić zupę solą, pieprzem i ziołami Po ugotowaniu wrzucić mały kawałek kostki
Proste Potrawybeta karoten zawarty w marchewce. Jeśli dzieci, młodzież mają bardzo dużo nauki i muszą siedzieć "po nocach" i się uczyć - to również polecam tę zupę. Składniki: 8 marchewek 1 cebula biała część pora 1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa) 4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam(...)Pora i czosnek pokroić w plasterki W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa. Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący
Moje Małe Czarowaniebyły lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej ilości. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi(...)cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18% płatki migdałowe oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier
Codziennik Kuchennyjaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę z brokułów. SKŁADNIKI: 4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu 3 niezbyt duże ziemniaki 1/2 głowy brokułu, podzielona na różyczki 1 marchew 1 por (biała i jasnozielona część) 1 cebula dymka wraz ze szczypiorkiem 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy(...)szczypiorek gęsta śmietana 18% małe zrumienione grzanki makaron niewielkie pulpeciki z mięsa mielonego prażone ziarna słonecznika lub dyni. Przepis na zupę brokułową. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki drobno pokroić, marchew zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami. Pora opłukać, przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Krok 2. W garnku rozgrzać masło
Moja Książka KucharskaPrzejażdżka polnymi drogami nie mogła się zakończyć inaczej, jak nie zupą szczawiową. Nie sposób przeoczyć go w czasie takiej wyprawy. Szczaw jest bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, przez co dawniej był stosowany jako ziele przeciw szkorbutowi. Zawiera też dużo potasu, fosforu i wapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest dla ludzi(...)herbata itp.) zawierające te związki od czasu do czasu oraz dba się, by łączyć je z pokarmami zawierającymi wapń (śmietana, jajka). Składniki : Wywar warzywny marchew pietruszka kawałek selera por gałązka lubczyku sól pieprz pieprz ziołowy Dodatkowo na jedną porcję garść szczawiu 2 jajka ugotowane na twardo łyżeczka śmietany Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz lubczyk
Weekendy w domu i ogrodziekonieczna, gdyż świetnie rozgrzewa i syci, a do tego jeszcze wszystkim smakuje. Mam nadzieję, że również lubicie zupy i często je gotujecie. Składniki: (4 porcje) 1 duży korzeń selera 1 udko kurczaka lub 1 litr bulionu drobiowego 1 pietruszka (korzeń) 1 por (biała część) 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego(...)niej ziemniaki, a po około 10 minutach od zagotowania, dodać imbir, seler i pietruszkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i porem. Gdy warzywa będą miękkie, płynem z garnka zahartować w miseczce śmietanę i wlać ją do zupy. Zupę zagotować i przyprawić do smaku białym pieprzem i solą. Do zupy wlanej do talerza, dodać nieco posiekanego koperku. Zobacz również: zupa
Kuchcik gotuje