zupa z porów - 5432 przepisów (strona:86/363)

Zupa krem ze świeżych pomidorów z ryżem 92

idealna na upalne dni. Pomidorów w lecie mamy pod dostatkiem więc możemy je wykorzystać na wiele sposobów. Wybierajmy jak najbardziej czerwone wtedy kolor zupy będzie bardziej intensywny Składniki 1 kg pomidorów marchew,pietruszka,kawałek selera,pora skrzydełko z indyka lub inny rodzaj mięsa 1/2 szklanki ryżu sól,pieprz,vegeta Mięso zalewamy 2l wody i gotujemy … Czytaj dalej Zupa krem

gotuj ze mną
jesienna zupa jarzynowa z brokułem 174

udka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew  szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki kawałek korzenia selera  1 niewielki brokuł 2 l wywaru z kurczaka(...)szklimy. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojonego w krążki pora, selera, pietruszkę i marchew pokrojone w  kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie  zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz brokuła podzielonego w różyczki ( jeżeli zupa ma być bardziej treściwa, to dodajemy do niej również, ugotowane kawałki

Miód i pieprz
Zupa krem z konfitowanego czosnku 201

aromat, jest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past, zup czy innych dań :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól(...)przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu, aż się lekko zarumienią. 4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy liście laurowe

W kuchni Katie
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 167

blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska(...)lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej

Niedzielny kucharz
Zupa z czerowonej soczewicy z frankfurterkami 181

Pożywna i lekka zupa w sam raz na zimowe dni. Aromatu dodają jej podsmażane franfurterki i warzywa. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 puszka krojonych pomidorów 4 kiełbaski frankfuterki 750 ml bulionu wołowego 1 cebula kawałek pora 1 marchewka 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 1-2 ząbki czosnku(...)łyżeczka sosu sojowego tymianek pieprz natka pietruszki olej do smażenia 1. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy olej. Podsmażamy na nim pokrojone w plasterki kiełbaski. Zrumienione wyjmujemy na talerz. 2. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a pora szatkujemy. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez 5 minut. 3. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przeciśnięty czosnek i gotujemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z cukinii 193

pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu

Szczęśliwa kuchnia
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 126

przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków(...)soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem z cukinii 214

pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
"Zielony krem" 131

zupę!) białego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone długie liście pora 2 małe ziemniaki kawałek kalarepki 5 zielonych cebulek(...)pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła.  Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków.  Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia.    Odłożoną cukinię obsmażyłam krótko na mocnym ogniu na oliwie z oliwek

Kuchnia Prezydentowej
Zupa chrzanowa 158

cebula – ok. 60 g 1 dość duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona cześć) – ok. 170 g 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 czubata łyżka masła 4 czubate łyżeczki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka) – można dać więcej jeśli wolicie by zupa miała bardziej ostry smak – w mojej wersji wychodzi dość(...)twardo jajka *waga warzyw została podana przed obraniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na zupę chrzanową: Jak zrobić zupę chrzanową na Wielkanoc i nie tylko? Pietruszkę i seler obrać. Pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Cebulę obrać, drobno posiekać. Por (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę

Kulinarne Przeboje
Zupa kalafiorowa 62

Składniki Kalafior 1 kalafior Marchew 2 duże marchewki Pietruszka 1 pietruszka Por Liść laurowy 2 liście Ziele angielskie 3 ziarna Mięso mogą być skrzydełka, piersi, korpus Woda 2,5 litra Vegeta 2 łyżki Śmietana 18% Sól Pieprz Koperek Ziemniac The post Zupa kalafiorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa buraczkowa 161

znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta,  którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki  mąki pszennej(...)godzin.  ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy

Na słodko lub wytrawnie
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 129

fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek(...)nich co prawda niewiele, ale dają fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą).   Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały

Smaczne Zdrowe
Keto krem ze szpinaku z jajem (Paleo, LowCarb) 172

bulionie. Może akurat znajdziecie tam coś dla siebie! Krem ze szpinaku z jajem Keto krem ze szpinaku to szybka, prosta i smaczna zupa, w dodatku w przepięknym kolorze głębokiej zieleni. W pełni oddaje charakter aktualnej pory roku. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku jako pożywną przekąskę. A może i szpinako-sceptycy dadzą się też namówić...? Dania Zupa Kuchnia Europejska Keyword szpinak , zupa

Modern Cave Girl
Paprykowa zupa z serków topionych 122

Pyszna, sycąca, treściwa zupa to jest to co lubię najbardziej zwłaszcza na jesienno- zimowe dni :). Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanki czosnkowej :). Składniki: 1,5 litra wody 500 gram mięsa mielonego 1 duży por 2 papryki 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 podłużne serki topione ( śmietankowe lub ziołowe) 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 łyżeczki mąki odrobina tłuszczu(...)drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe, Solimy i podsmażamy na patelni mięso mielone, Do gotującego się rosołu dodajemy duszoną paprykę z cebulką i mięso mielone. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Następnie rozpuszczamy 2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodajemy 2 łyżeczki mąki. Wlewamy rozrobione serki do zupy i zagotowujemy

Studencka Micha