Pomysł na zupę zaczerpnęliśmy z bloga Kardamonovy dla nas pyszne połączenie zupy z makaronem. Składniki 1 l bulionu drobiowego 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% 150 g drobnego makaronu sól, pieprz Przygotowanie(...)dente, odcedzamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości. Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchengustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 400 g boczniaków 2 l bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe ostra papryka majeranek sól pieprz 1 łyżka(...)rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por. Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki z boczniaków
O kuchni z uczuciemsól, pieprz Wykonanie: Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pora oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodajemy masło i chwilę podsmażamy Do warzyw dolewamy wodę i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Na koniec dodajemy śmietanę (można pominąć) i zupa jest gotowa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPOROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną część kroję w półtalarki. Podsmażam na łyżce masła. Następnie dodaję rozdrobnione serki topione, wlewam odrobinę mleka by się rozpuściły. Kiedy to nastąpi dolewam pozostałe mleko, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję na gorąco. Zupę
W kuchni Karmel-itkimięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele angielskie. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy klopsy. Do miski wrzucamy mięso mielone, przyprawy (jakie lubisz, jakie(...)zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora na ziemniaki, musimy je obrać i pokroić w kostkę - gotowe wrzucamy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, a klopsy ugotowane zupa gotowa. Możesz zabielić zupę śmietaną lub dodać jogurt naturalny. Warzywa
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwiosenny obiad idealna, zapraszam do przepisu. Składniki 500 g filet z kurczaka 1 marchew korzeń selera seler naciowy jabłko por cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 litry bulionu curry,papryka mielona wędzona,sol,pieprz,kurkuma … Czytaj dalej Pikantna zupa z kurczaka
gotuj ze mnąpieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około 1,5 l wody Na zupę: bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników ) 450 g selera 200 g pietruszki 1 nieduża cebula 3 garści liści jarmużu
kolorowotorcikowoJednak tym razem przygotowałam ją mimo słońca i wczesnowiosennych temperatur za oknem, bo taką miałam na nią ochotę :) Zupa jest naprawdę bardzo dobra, kremowa, sycąca, ale również świeża w smaku. Składniki: 1,2 l bulionu z kurczaka i warzyw 1 duży por 6 ziemniaków 1 cebula 200 ml śmietany 36% łyżka ciemnego sosu(...)kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na maśle w garnku. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz por pocięty w talarki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kolejno zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podajemy zupę z grzankami oraz
Symfonia smakowaZupa krem z białych warzyw z kaszą gryczaną łyżka masła, 1 cebula, 1 por, 2 ząbki czosnku, duży korzeń pietruszki, połowa dużego selera, kilka różyczek kalafiora, puszka białej fasoli, 0,5 l bulionu kubek śmietanki 30% 3 średniej wielkości ziemniaki, Najpierw musimy zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki pora, a następnie dodać do nich czosnek(...)Następnie wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolę z puszki. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min). Dodajemy śmietankę. Blendujemy. Ja podałam zupę z kaszą gryczaną. Można podać również z ciecierzycą. Smacznego
Kuchnia moimi oczamidodałam jednak śmietankę, bowiem lubimy takie zupy (niezagęszczane, ale lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków(...)mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić wymyte, pokrojone na kawałki świeże (lub mrożone) grzyby
Smaczne Zdrowestudzimy (później oddzielamy mięso od kości). Jajka gotujemy na twardo. Kroimy. Pieczarki oczyszczamy i smażymy na maśle (1 łyżka ) z pokrojonym w piórka porem. Oprószamy lubczykiem, solą i pieprzem. Szczaw smażymy na maśle, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans, dodajemy mięso. Śmietanę mieszamy z mąką i zimną wodą, hartujemy zupą i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy, dodajemy pieczarki. Podgrzewamy
R'n'G Kitchentylko z prezentów ale z tego że możemy spotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula(...)przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb
wesoła kuchniaLekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy do garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać(...)gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy całość blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz z solą do smaku. Po zagotowaniu zupę od razu rozlewamy na talerze podając z posiekanym szczypiorkiem
Miód i pieprzDzisiaj po wszelakich pierożkach, sałatkach i innych cudeńkach, przyszła pora na coś normalnego. Przedstawiam przepis na najzwyklejszy rosół dla dziecka. Moja córka, jak większość standardowych trzylatów, kiedy widzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków. Składniki: Pęczek
Lubczyk i Waniliakiedy zaczną się gotować łyżką szumówką zbieramy powstałą pianę, dokładamy podzielonego na różyczki kalafiora, marchewkę,pokrojonego w półplasterki pora. Dodajemy suszone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką papryką, można też ulubionymi ziołami.Gotujemy ok 30 minut, zabieramy mięso z zupy, dokładamy makaron.Gotujemy do miękkości makaronu. Podajemy z pieczywem. Zupa wyszła super.Duża to zasługa również dobrego makaronu. Użyłam
Z Majeczką w kuchni