Tweetnij Zupa marchewkowa to jedna z moich ulubionych. Smakuje (przynajmniej mi samej) o każdej porze roku. Na upalne letnie wieczory w wersji schłodzonej. W wersji rozgrzewającej (na ciepło)-zimą. A na wiosnę wnosi dodatkową dawkę kolorów i radości na nasze stoły. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 500 g marchewki, 1 cebulka, 2 łyżki śmietany, oliwa z oliwek, sól(...)drobno ścieramy na tarce marchewkę. W garnku lekko podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy startą marchewkę i 50 cl wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Gdy nasza zupa jest ugotowana, miksujemy ją w miarę dokładnie (tak, by nie pływały w niej drobne kawałki). Teraz do garnka z zupą dorzucamy śmietanę i podgrzewamy delinatnie na małym ogniu, cały czas
MODA NA BIODzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni. Z dodatkiem chipsów kukurydzianych tortilla smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki: 1 dynia piżmowa 1/3 białej części pora 1 duży batat 3 ząbki czosnku pół papryczki chili świeży imbir - kawałek ok 4cm bulion warzywny 2,5 l chipsy kukurydziane typu tortilla z chili śmietanka kremówka(...)chili kroimy na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy chwilę czosnek z porem i chili. Następnie wrzucamy dynię z batatem. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości warzyw. Powstałą zupę blendujemy, by całość była jedwabista, bez grudek. Wlewamy śmietankę kremówkę (wcześniej ogrzaną odrobiną gorącej zupy) Doprawiamy solą
noteskulinarnyfigarazem klasyczną zupę kalafiorową podałam z grzanką i moim ukochanym jajkiem w koszulce. Rewelacyjne zestawienie smaków .... Składniki: 1 mały kalafior kawałek selera biała część pora 3 marchewki słodka śmietana 18% 1 porcja rosołowa sól koperek + grzanka chleba z jajkiem w koszulce Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy(...)długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, p osypujemy koperkiem. Jajko w koszulce: Małe
Walijskie PichceniePrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie(...)zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy, dodajemy bób i wyjmujemy zieleninę. Śmietanę rozrabiamy z chochelką zupy i wlewamy do garnka (dla pewności robię to przez sitko). Po rozmieszaniu śmietany, zupy więcej nie gotujemy
e-PrzepisyKulinarnePasta z białej fasoli i pora wegańska pasta nie tylko dla wegan Pasta z białej fasoli i pora jest przepyszna, a jabłka dodatkowo podkreślają jej smak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProponuję dziś przepis na kolejny prosty i szybki obiad , z tych w pół godziny , gdy wszystko można przygotować w trakcie gotowania się makaronu , także serdecznie zapraszam
Kawa z mlekiemDlatego, kiedy tylko zobaczyłam na jednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :) Potrzebujemy: 3 udka z kurczaka 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 cm pora 1/4 selera 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy do flaczków majeranek(...)wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Cebulę i pora wyrzucamy. mięso również wyjmujemy, oddzielamy od kości i tniemy na paseczki wzdłuż włókien. Wrzucamy z powrotem do zupy. Doprawiamy przyprawą do flaczków, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelnie z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Mieszamy ją na patelni
MamaOskarkaTo chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken
Polska Zuparoku. Może dlatego, że mam urodziny jesienią – jeszcze się nimi cieszę. J O tej porze roku na rynku dostępne są najpyszniejsze owoce i warzywa: dynie, cukinie, papryki, brzoskwinie, śliwki i wiele innych. Dziś skupię się na dyni i podam Wam przepis na bardzo prostą zupę z dyni z dodatkiem szafranu. Zupa z dyni Składniki 1 kg dyni
Pyza i Surówkazeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3
Klaudynkowa kuchniaszklanki mąki kukurydzianej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki masła ⅓ łyżeczki soli trochę pieprzu ½ pęczka szczypiorku ZUPA: 4 udka z kurczaka 4 marchewki 4 łodygi selera naciowego dwa małe pory pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 3 ziarnka pieprzu 2 ziarnka ziela angielskiego 1 cebula 3 łyżki tłuszczu ( ja miałam kaczy tłuszcz, może(...)jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki laurowe. Wywar gotować ok 40 minut. W tym czasie pokroić resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć
Cooking for Emilyczęściowo treściwa. Minimarchewki, ogórki kiszone i suszone pomidory nadają chrupkości. To najlepsza z zup na diecie dr Dąbrowskiej, jaką ugotowałam i jadłam. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 1 cebula, – kawałek pora – 2 garści jarmużu – 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku – pęczek zielonej pietruszki – 1 opakowanie(...)Wykonanie: – Cebulę i por pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni, posolić do smaku. – Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. – Gotować 20 minut, dodać jarmuż i posiekaną pietruszkę, krótko zagotować. – Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem
To co kochamblogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki muszkatołowej oraz(...)Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę, odstawić z palnika po 2 minutach od zagotowania. Następnie dodać masło
Czerwień i błękitnajeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki(...)się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSłodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać(...)płatkach i pokrojonego w kawałki pora. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty, następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą. Zupę przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych
Kuchenne zapiski Edyty