zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej(...)mleka kokosowego. Paprykę wyjęłam z woreczka, zdjęłam skórkę, pokroiłam w paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam. Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko kokosowe dodatkowo złagodziło jej ostrość. Zupa jest bardzo aromatyczna. Powinna usatysfakcjonować kulinarnie amatorów czosnku
mojewypiekiinietylkododaliśmy spaghetti, bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia. Składniki: Bulion warzywny: 3 młode marchewki 1 pęczek pietruszki z natką 1 por 2 młode selery 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 1 liść laurowy sól Zupa: 50 g suszonych grzybów 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 płaska łyżka maki 100 ml kwaśnej śmietany
R'n'G Kitchenktórej się moczyły. Dzięki temu grzyby nie będą twarde, a wigilijna zupa grzybowa nabierze pięknego, brązowego koloru i intensywnego, grzybowego zapachu. Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych Składniki: marchew pietruszka kawałek selera por 1 średnia cebula 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki) 250 g pieczarek 2,5 litry wody(...)odpowiednio miękkie. Osobno gotujemy wywar z warzyw (marchew, pietruszka, por, seler, cebula) wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sol, pieprz). W miedzy czasie podsmażamy na maśle drobno pokrojone pieczarki. Mąkę wsypujemy do garnuszka, zalewamy śmietaną i ucieramy. W trakcie ucierania dodajemy trochę (2-3 łyżki) ciepłej (prawie gotowej) zupy do garnuszka, aby śmietana nie zważyła się, kiedy będziemy całość
Gotowanie-ukspróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (mały) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pętka kiełbasy myśliwskiej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora(...)zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenZupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:) Składniki: 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia, oregano(...)włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w kostkę. Włoszczyznę wrzucamy do wody, gotujemy:) Jeśli wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała
Kuchnia Pełna Pasjikosteczkę a pieczarki w półplasterki. Dodajemy kukurydzę i selera. Mieszamy. Sos Składniki sosu mieszamy, doprawiamy do smaku, polewamy sałatkę. Artykuł Sałatka z pora, selera konserwowego, pieczarek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudokładnego mycia, bo w jej blaszkach lubi gromadzić się piach. Ja poszłam na łatwiznę 😉 i wykorzystałam gotowy już produkt Leśnych Skarbów. Do tej pory najbardziej lubiłam klasyczne dania z kurkami w roli głównej, czyli jajecznicę, zupę lub po prostu puree z ziemniaków z sosem kurkowym. Tym razem poszłam jednak nieco dalej i wymyśliłam sobie bardziej skomplikowane danie. Ziemniaki, kurki
Kulinarne przygody GatityPrzepisów na bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. Składniki 2 marchwie 1 duża pietruszka 2 pory 1 średni selera 1 cebula 2 łyżki masła kawałek kapusty włoskiej pół pęczka natki pietruszki 2 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól pieprz
R'n'G KitchenSiekana polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo
karmelowyOkres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
Kuchenne WariacjePaprykę i pora skrajamy. Całość solimy i wyciskamy. Dodajemy cukier i oliwę. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-porem-marchewka-papryka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z kapusty kiszonej z porem, marchewką i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.. około 1 kg marchewek bulion 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por kilka ziemniaków 2
Moje domowe kucharzeniezdrowych i radosnych świąt. Przede wszystkim zdrowia, spokoju i miłości. Odpocznijcie w gronie najbliższych i zbierajcie siły na przyszły rok. Buźka :* A teraz pora na przepisy, które znajdziecie w najnowszym magazynie Wyspa Inspiracji -> klik ! Kremowa Zupa Grzybowa z aromatem szałwii i tymianku, zabielana mleczkiem kokosowym (wegańska i bezglutenowa ) Orkiszowe Pierogi z Kapustą i Grzybami z majerankiem, pietruszką i orzechami
rabarbarowomożna zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :) Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią. Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki! Dania są proste
Moje Kuchenne Rewelacje