mieso z koscia 2 srednie marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaPomoże też dodanie do ugotowanej zupy, soku z cytryny. Zupę można przygotować na ugotowanym wcześniej domowym rosole lub ugotować od podstaw na kawałkach kurczaka, np. skrzydełkach. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 400 g żeberek 400 g surowych buraczków (ok 4 szt) 2 litry wody włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula) 1 ząbek czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczce suszonego majeranku i lubczyku oraz sok z cytryny. Odstawiamy z ognia. Wyjmujemy mięso oraz ugotowane warzywa. Cebulę i por wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plastry. Ponownie wkładamy do zupy. Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy gorącą zupę. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy. Po dodaniu
cool and mintyPrzepyszna zupa krem serowa z grzankami. Idealna na obiad. Do tego grzanki z nutą czosnku i oregano. Mniam ! Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1-2 marchewki 1 por 3 łyżki masła 150g sera żółtego 200g sera topionego śmietankowego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa koperek do posypania GRZANKI: oregano czosnek granulowany 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)myjemy, kroimy w plastry. Marchewkę obieramy, myjemy i również kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy por, a kiedy już się zeszkli dodajemy pokrojoną marchewkę. Wlewamy 1,5 litra bulionu. Przykrywamy garnek i gotuj przez 10-15 minut. Do zupy dodajemy sery cały czas mieszając zupę, aby dobrze się rozpuściły. Robimy to na małym ogniu. Kiedy sery rozpuszczą się
Gotuj z MąkąŁatwe Tanie Przepis na zupę ogórkową z jajkiem. Składniki 1,5l bulionu mięsnego słoik ogórków kiszonych 2 średnie marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 3 średnie ziemniaki kawałek pora 8 jaj sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru mięsnego, […] Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plbarwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory(...)nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKbrokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną(...)ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną(...)pamiętać o usunięciu szumowin, które pojawią się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami
Smakowity Blog Kulinarnyznam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek(...)pieprz 1. Marchew, seler, pietruszkę i por ścieramy na dużych oczkach tarki. Por kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy
Szefowa kuchniinsporacji ciąg dalszy ;) Ostatnio dzieliłam się przepisem na pyszny orzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii
HealthyCreationsUwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki 1 duża biała cebula 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki masła pół małego selera 1 duża pietruszka 2 średniej wielkości ziemniaki ok. 30 dag kalafiora (świeży(...)skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w małą kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Dolać
Cztery FajeryPrzedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W przepisie
Kawa z mlekiemŁatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 1 cały kalafior 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1/2 szklanki śmietany 18% natka pietruszki goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Kalafior umyć i podzielić na […] Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi
PysiaGotuje.plSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar
ClauditteMissCookingpietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką
Jadło i czytadłowięc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl(...)Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa. Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków
Codziennik Kuchenny