opisać słowami, ja niektóre składniki dodaję po prostu na oko ;) Jest na prawdę pyszna i rozgrzewająca, polecam ją o każdej porze roku. Podawać posypaną szczypiorem , chilli i świeżą kolendrą. Najlepiej w podgrzewanym naczyniu aby cały czas była gorąca. Mniej zupy to po prostu mniejsze proporcje. Miałam gości więc zupy musiało wystarczyć dla każdego :) Smacznie pozdrawiam
Jemy Pijemyistota smaku. Najpierw w garnku ląduje włoszczyzna. Niech sobie trochę popyrkocze. Później ziemniaki i on. Groszek. Jeszcze tylko duuża porcja kopru i zupa gotowa. Zapraszam! Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 młody seler z nacią 1 mały por ½ dużego pęczka kopru 1 świezy listek laurowy lub 2 suszone 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu 4-5 średnich młodych(...)liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru. Nie będą już potrzebne do zupy. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować ok. 7 minut, dorzucić groszek. Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną. Do zupy wlać śmietankę
Pełny talerzbardzo sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Propozycja do wypróbowania dla wszystkich tych, którzy tak jak moja babcia są ciekawy czym smakuje ta zupa. Składniki (na 3-4 porcje): 3 duże ogórki gruntowe – mogą być też szklarniowe 1 mały por 3 średniej wielkości ziemniaki 200g kremowego serka śmietankowego sól i pieprz do smaku 100g drobno startego sera żółtego 6 łyżek błyskawicznych(...)drobną kostkę. Pora myjemy, przecinamy i kroimy w drobne plasterki. Do dużego garnka z grubym dnem wrzucamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy na niego ziemniaki i pora – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się lekko przypiekać. Następnie, wlewamy do garnka tyle wody, aby tylko przykrywała warzywa, zagotowujemy i gotujemy wszystko do miękkości
Smaczna StronaZupa buraczkowa... Potrzebne będą: żeberka wieprzowe goleń wołowa 2 marchewki 2 pietruszki korzeń pół selera por 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 1,5 kg buraków ziemniaki 2 łyżki octu 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego łyżka majeranku sól koper ew. trochę śmietanki Mięso myjemy i przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy obrane marchewki, pietruszki, seler, por cebule, czosnek(...)ziemniaki zmiękną dodajemy obrane i starte buraki. Wlewamy ocet i gotujemy na małym ogniu do miękkości lub lekkiej chrupkości jak kto woli. (Ew. śmietankę hartujemy i wlewamy do zupy.) Na talerzu posypujemy koprem... Smacznego
Pelusiowa Kuchniaoknem prawdziwe lato. Gotować się nie chce, ale jeść trzeba. Przygotowałam więc szybką i sycącą zupę letnia. 1 udko z kurczaka 200 g ravioli Arc Pol z mięsem 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka kilka liści pora 1 cebula 1 puszka kukurydzy papryczka chilli sól pierz śmietana (opcjonalnie) W 3 l wody gotować 40 minut pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojoną(...)marchewkę, pora, cebulę oraz papryczkę chilli. Po tym czasie dodać ravioli Arc Pol oraz kukurydzę odsączoną z zalewy oraz selera naciowego. Przyprawić solą i pieprzem Gotować ok 10 minut po przykryciem. Opcjonalnie można doprawić zupę śmietaną
Kuchnia w oparachpora mała cebulka sól pieprz cząber, 2 szczypty Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Pora w plasterki. Wrzucamy warzywa do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę.Osoby wychodzące z diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać grzanki z ciemnego pieczywa, odrobinę oliwy
chwile dla mnieczas temu zaczęłam bawić się sama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy smak wiosny. Taką zupę robiła moja babcia ze szczawiu uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak
Ugotowane pozamiataneodkryję Ameryki stwierdzeniem, że pora jesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku. Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ
upichconaDomowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku(...)można się uczyć , więc chyba warto ? Zdecydujcie sami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 duże pory , razem z zieloną częścią 4 cebule 5 marchewek – dużych 5 dużych , korzeni pietruszki 1 seler korzeniowy – duży 1 czubata łyżka soli Pory ( razem z zieloną częścią ) i cebulę
Ogrodnik w podróżymoim wydaniu - gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :)SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe) 3 marchewki1 pietruszkakawałek pora i selera150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek)1/2 szklanki śmietany(lub jogurtu naturalnego w wersji light :) )sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)Wyjmujemy warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimyi pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną. Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę
Moje Kuchenne Rewelacjesurowym żółtkiem – najlepiej przepiórczym, Z kluskami lanymi Podać z kluskami z kaszy manny Z mięsa można zrobić pierogi, cannelloni z pora, pasztet. Można również podać jako samodzielne danie. Pozostały wywar można użyć jako bazę do innych zup lub zamknąć w słoiczkach jako bulion do różnych potraw. W tym celu należy odparować 3/4 lub więcej objętości, przez gotowanie. Gorący
królestwo garówNiewodna w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”. Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ziemniaków pół główki kapusty włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por) 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pęczek koperku sól Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy(...)kosteczkę, por w talarki, a marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy je 10 minut, a w tym czasie obieramy i kroimy w grubą kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy, a kiedy zmiękną, dodajemy rozrobiony gorącym wywarem przecier pomidorowy. Zupę solimy do smaku. Na małej patelni roztapiamy masło
Trzeci talerzsumienia delektować się taką zupą. Zarówno zupa grzybowa jak i wigilijna kapusta z grzybami nie zaszkodzą waszym maluszkom. Dzieci na skosztowanie zupy grzybowej powinny poczekać do ukończenia 12. roku życia. 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą(...)wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru warzywnego wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy można też dodać wodę po moczeniu grzybów do wigilijnej kapusty. Będzie wtedy jeszcze bardziej esencjonalna. Wywar z grzybami gotujemy około godziny, aż nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania
Dieta bez mlekaBardzo ciekawa zupa o orientalnym smaku. Ja zupę podawałam z kulkami ryżu,smakowała wyśmienicie, zachęcam do wypróbowania. Składniki 2 puszki mandarynek 300 g fileta z indyka marchew,pietruszka,kawałek selera i pora 1 łyżka curry 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka masła pieprz,sól 1/2 szklanki śmietany 18 % szczypiorek 1 szklanka ugotowanego ryżu Włoszczyznę pokroić na kawałki … Czytaj dalej
gotuj ze mnąByłam kiedyś w pewnym hotelu gdzie na obiad podano zupę cebulową. Nigdy wcześniej nie jadłam takiej i zaczęłam się zastanawiać czy w ogóle próbować. Stwierdziłam że jednak zaryzykuję i okazało się że bardzo mi posmakowała Od tamtej pory czasami gości w moim domu na stole Składniki: - 1,5 kg cebuli - 1-2 łyżek masła - pół pora - 1 litr rosołu(...)miękkości. Jeżeli nie mamy rosołu to cebulę zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe. Potem dodajemy kawałek pora dla zaostrzenia smaku. Jak cebulkę mamy miękką to na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Jak zupkę mamy gotową to przygotowujemy sobie grzanki do zupy. Kromki smarujemy lekko masłem i nakładamy ser żółty a następnie lekko zapiekamy w piekarniku. Nalewamy sobie zupę
Kuchenne Wariacje