zupa z porów - 5432 przepisów (strona:128/363)

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa 185

Łatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorowo-brokułową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół główki kalafiora 1 brokuł 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1/2 szklanki śmietany 18% natka pietruszki 2 goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Kalafior i […] Artykuł Zupa krem kalafiorowo-brokułowa

PysiaGotuje.pl
Barszcz biały 153

składniki* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć

Mix smaku
kartoflanka 146

oraz selera obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z paroma łyżami gotującej się zupy

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z dyni 93

Uwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję. Mogłabym ją jeść o każdej porze roku! Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna. Czasami, aby była bardziej treściwa dodaję do niej mięso z kurczaka, na którym gotowałam bulion. Pychotka! 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera   1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2,5 szklanki(...)niej pestki i pokroić w kostkę. Natomiast obraną marchew, pietruszkę i selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa. Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minut i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną

Di gotuje
Barszcz po ukraińsku 85

ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i pomidorami oraz obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Uwierzcie mi -marzycie o tej zupie:) Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek  pora 2 marchewki pietruszka kawałek  selera 5 małych buraków kawałek  kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego(...)Roman"; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pęczek koperku 4 łyżki śmietany Przygotowanie: Pora pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać warzywa i podsmażyć mieszając

Smaczny zeszyt
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 134

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie(...)Dodatkowo: makaron   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie ugotować makaron

Di gotuje
#2 – Warmia i Mazury 132

Mazurowie naszy Po jaglanej kaszy Słone wąsy mają W piwie je maczają   Koniec lutego oznacza, że najwyższy czas i pora na drugą odsłonę serii Kuchnia Polska , bo Polacy nie gęsi i swą kuchnię mają. W styczniu podzieliłam się z Wami informacjami i przepisami dotyczącymi Pomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy kuchnie(...)Warmia i mazury to również wspaniałe w smaku i aromacie zupy takie jak zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją

Życie ze smakiem
Zupa krem z czerwonej soczewicy z warzywami 119

każdą porę roku – nie tylko w chłodne dni. Soczewica ma wiele cennych wartości odżywczych, które można dostarczać o każdej porze roku. Gdy gotowałam krem i tuż po podaniu wszystkich przypraw i powąchałam….. bardzo aromatyczne – […] The post Zupa krem z czerwonej soczewicy z warzywami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 133

gęstość zupy będzie odpowiednia. Do zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki i kozieradki(...)myjemy, wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry i gotujemy pod przykryciem. 2. W międzyczasie wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Pilnujemy też zupy, na której pojawi się szum, który trzeba zebrać. Gdy woda z mięsem zacznie się gotować, wrzucamy do niej po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy

Kawa z mlekiem
Zupa szczawiowa na żeberkach z makaronem 116

ugotowanymi w całości małymi ziemniakami. Składniki: 700g żeberek wieprzowych 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki połowa pora 2 pietruszki połowa selera 1 opalana cebula 2 słoiczki szczawiu po 280 g (lub świeży, wtedy podsmażcie go na maśle i dodajcie do zupy) 150 ml słodkiej śmietany + 2 żółtka jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz, łyżka vegety natur, lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 138

gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista i nie zostawia miejsca na domysły. Rybę obieramy ze skórki

Karo in the Kitchen
Najlepsza pomidorowa pod słońcem! 182

okiem. Jacy my byliśmy wtedy szczęśliwi. Życzę Wam takiego szczęścia i takich obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody 2 kości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory(...)opakowanie makaronu sól, pieprz, bazylia/pietruszka vegeta Do garnka wrzucić kości, marchew, seler, cebulę, pietruszkę, pora, nać zieleniny, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 1 - 1,5h na wolnym ogniu.  Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojonego w cząstki pomidora. Podsmażyć. Warzywa i mięso z zupy przecedzić przez durszlak.  Do wywaru dodać przesmażone z cebulą pomidory i przecier

Kuchnia smaków
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 158

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru(...)włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka dokładamy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest

Bon Appetit Małgorzaty
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 158

obierania (są specjalne nożyki do obierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę(...)obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka włóż mięso, dodaj cebulę i pora, zalej zimną wodą i gotuj przez 35 minut. Dodaj marchewkę i pietruszkę gotuj 40 minut. Szparagi przełamujemy, obieramy obieraczką ze skórki. Odkrawamy około 5- 6 cm kawałki szparagów z główką i odkładamy na bok. Pozostałą część szparaga kroimy na 2 cm kawałki. Szparagi (kawałeczki 2 cm) podsmażamy chwilę

SMYKWKUCHNI
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 492

nieżyt przewodu pokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje(...)Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1/4 zupy odlewamy i miksujemy

Naturalna Kuchnia
Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem. 148

500g ziemniaków3 marchewki 1 pietruszka1/4 selera1/2 małego poralistek laurowy3 ziarna ziela ang.1000 ml wywaru rybnego lub wodysól, pieprz do smaku200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego

Kulinarny karnet Christophera