zupa z porów - 5432 przepisów (strona:125/363)

Barszcz czerwony na occie 191

Prosty przepis na barszcz czerwony zakwaszany octem. Idealny do uszek, pierogów, krokietów i pasztecików. Barszcz ma bardzo intensywny kolor i wyrazisty smak

KuchniaWeDwoje.pl
Węgierska zupa gulaszowa 180

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz (bogrács), bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem

Smakowity Blog Kulinarny
Zuppa di quattro formaggi, czyli zupa serowa ze szpinakiem i grzanką na porach. 191

już jest bulion, to w zasadzie w kwadrans można przygotować, tak jak ja dziś rano przed pracą, bardzo smaczne zupy. Jak wyżej pisałem sposób na bulion możecie pobrać z wczorajszego przepisu tutaj . Dodatkowo będą potrzebne: -por część biała i zielona, posiekany -masło klarowane łyżeczka -białe wino wytrawne, 1/3 szklanki -biały pieprz, pieprz czarny, sól -kostka serka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka(...)gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki -ser twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba pełnoziarnistego Por szklimy na maśle, podlewamy winem. Gdy wino odparuje zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy serek topiony, edamski i gorgonzolę. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko blenderem. Doprawiamy białym

BaRepas
Zupa z soczewicy z ziemniakami i kalafiorem 155

Siostry Marii". Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany(...)użyłam włoszczyzny na tacce. Kalafior, który jest tylko moim pomysłem ,ugotowałam go na parze i dodałam pod koniec gotowania do zupy. Kiedy wywar z kaczki jest gotowy, odcedzamy go. Odstawiamy. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora oraz selera kroimy w półplasterki. Cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego

Z Kuchni Do Kuchni
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 139

wieczoru i smak naszej kolacji. To obok barszczu z uszkami najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Składniki: Zupa grzybowa: 70g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków) 25g suszonych grzybów zmielonych do postaci proszku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 15cm pora 1,5l bulionu warzywnego 5 ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe 80ml śmietany(...)Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić na około 6 godzin, a najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie odcedzić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle wymieszanym z olejem. Dodać marchew, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby, grzyby w proszku, por, seler, ziele angielskie

Szalona Kuchnia Eweliny
Szparagowo rzodkiewkowy krem 114

jest ze szparagów i rzodkiewek. Wykorzystałam jadalne liście rzodkiewki które często są wyrzucane a można je jeść i są naprawdę dobre. Zupę możemy zabrać ze sobą do pracy, na lunch. 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewek 1 por biała część sól, pieprz natka pietruszki 125 ml mleczka kokosowego 700 ml bulionu warzywnego olej rzepakowy Szparagi myję, odcinam końcówki(...)olej, dodaje por i przesmażam chwilę, dodaję szparagi, liście rzodkiewki, wlewa bulion i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dwie minuty przed końcem gotowania wkładam główki szparag i gotuję je krótko. Potem wykładam na talerz będą do dekoracji. Warzywa miksuję blenderem, dodaję mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem. Rzodkiewki kroje na plastry i przesmażam je chwilę na oleju. Zupę podaję

wesoła kuchnia
Tarta z grzybami leśnymi 74

grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad

Smaczny zeszyt
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY: tradycyjny, prosty przepis na domowy kapuśniak 182

Kapuśniak z kapusty białej. Przepis na pyszny, domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty z warzywami. Tradycyjna polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową

Moja Książka Kucharska
Bulion warzywny z resztek warzyw 150

pyszny bulion, który bardzo przyda Ci się w kuchni. W okresie świątecznym przez naszą kuchnię przewijają się spore ilości warzyw: składniki do sałatek, zup itp. generują nam sporo warzywnych odpadów. Są to na przykład: niewykorzystane elementy pora, obierki z marchwi, selera, pietruszki.. To […] Artykuł Bulion warzywny z resztek warzyw pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Cedrela chińska. Naturalne dobro 202

dość, że mają właściwości lecznicze (wykazują duże działanie antyutleniające i antynowotworowe), są pyszne po ugotowaniu lub usmażeniu. Gotowane zazwyczaj stanowią dodatek do zup, smażone natomiast doskonale współgrają z daniami mięsnymi. W smaku przypominają cebulę lub por. Z liści tego drzewa sporządza się cudowną, aromatyczną w smaku herbatę, uwielbianą przez wielu smakoszy tego napoju. Cedrela chińska Od pokoleń jest wykorzystywana również

sierotka maRysia w kuchni
Zupa krem z pieczonej dyni 80

kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić

Ze smakiem bez glutenu
Zupa marchewkowo-soczewicowa 131

jako rozgrzewający obiad czy lunch.  Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki

wegujemy
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 123

ogromne znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może

MamaOskarka