zupa z porów - 5432 przepisów (strona:122/363)

Krem z pieczonej marchewki 163

kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną(...)pamiętać o usunięciu szumowin, które pojawią się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa na filecie z ziemniakami 140

znam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki  1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany  2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek(...)pieprz  1. Marchew, seler, pietruszkę i por ścieramy na dużych oczkach tarki. Por kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę. 2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy

Szefowa kuchni
Purpurowy krem z botwinki i kalafiora 84

insporacji ciąg dalszy ;) Ostatnio dzieliłam się przepisem na pyszny orzeźwiający  chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka.  Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii

HealthyCreations
Zupa z botwinki 135

Zupa z botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a kompot z niego do tej pory mogę pić hektolitrami. Zresztą już wkrótce na blogu pojawi się przepis na kolejny - z dodatkiem jabłek i limonki. "Botwinka" to jednak moje "dorosłe" odkrycie(...)trzy razy w tygodniu, jak tylko przychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Flaczki z pstrąga 143

udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna. Pyszna, polecam z całego serca :).  Przepis na flaczki z pstrąga: 450-500 g filetu z pstrąga 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, listek(...)Chwilę pogotować 8-10 minut. Dodać pokrojonego pstrąga, masło i gotować ok. 5 minut. Wyjąć cebulę i pora. Doprawić - dodać pieprz, gałkę, imbir, roztarty w dłoniach majeranek, ew. sól i gotowe :). Można dodać białą zasmażkę (mąką + masło), ale po co? Inne gęste zupy, w tym rybne

Rodzinka w kuchni
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 121

Uwaga: Do kremu z białych warzyw możemy wykorzystać (oprócz podanych niżej produktów) także białą rzodkiew, białą rzepę, topinambur, białe szparagi czy pasternak. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki 1 duża biała cebula 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki masła pół małego selera 1 duża pietruszka 2 średniej wielkości ziemniaki ok. 30 dag kalafiora (świeży(...)skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki,  seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w małą kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać bulionem i gotować na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Dolać

Cztery Fajery
Pasta jajeczna z porem (bezglutenowa) 166

Przedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W przepisie

Kawa z mlekiem
Zupa krem z kalafiora 119

Łatwe Tanie Przepis na zupę kalafiorową krem. Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego 1 cały kalafior 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1/2 szklanki śmietany 18% natka pietruszki goździki, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Kalafior umyć i podzielić na […] Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi

PysiaGotuje.pl
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 156

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku  5-6 dużych marchewek Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar

ClauditteMissCooking
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 170

pietruszka, 1/2 pora, 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny cukier, sól, pieprz 100 g rodzynek, Czyste głowy karpia i włoszczyznę  włożyć do 1.5 l osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką

Jadło i czytadło
Zupa z łososiem 149

więc, że dodano do niej sok z ogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl(...)Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa. Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków

Codziennik Kuchenny
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 181

się rosół znudzi, na jego bazie możemy przygotować dowolną zupę. Gotując rosół nie należy się spieszyć. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę, a następnie zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę (albo i dłużej). Dopiero później wyciągamy warzywa. Ja pozostawiam marchewkę (ew. por i seler naciowy), bo lubię.  Małgorzata Kalicińska w swojej książce "Życie ma smak" pisze(...)Bywały lekiem na chore ciało i duszę. Nazywane różnie: wywarem, rosołem, bulionem, smakiem, zależnie od sposobu przyrządzania, składu i celu, w jakim go robiono. To cudowna i tajemnicza zupa. Ugotowana wedle zasad sztuki, powolutku i z miłością, oddaje tę miłość, stanowiąc jedno z najbardziej uniwersalnych dań, lubianych prawie wszędzie. Nawet wegetarianie mają swoje rosoły z warzyw i alg...[...] Więcej marchewki

wege i kropka
Wiosenna zupa z zielonymi szparagami 126

Warto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu. Spróbujcie :) Przygotowanie: 0,5 kg zielonych szparagów 3 marchewki por pęczek posiekanego koperku korzeń pietruszki udko kurczaka 50g ryżu  1/2 cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe(...)ziela angielskie sól+ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i robimy wywar z lubczykiem, opieczoną cebulą,porem, zielem angielskim i liściem laurowym  (gotujemy w czasie obierania warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z pietruszką. Warzywa wraz z ryżem wkładamy do garnka

ChilliJemy
Serowa zupa z fasolką szparagową i makaronem 265

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki. Włożyć do garnka z mięsem, porem, pokrojonym ziemniakiem i fasolką szparagową. Całość zalać wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec przyprawić. Chochlę gorącej zupy wlać do serków i rozetrzeć je na gładką pastę. Wlać do zupy. Mięso z udka pokroić na kawałki i włożyć

https:KKuchniaMniam
Tajska zupa krewetkowa 178

piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego(...)pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.  Pora kroimy w plastry.   Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę

Taste Therapy