zupa z porów - 5432 przepisów (strona:122/363)

Tarta z grzybami leśnymi 104

grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad

Smaczny zeszyt
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY: tradycyjny, prosty przepis na domowy kapuśniak 218

Kapuśniak z kapusty białej. Przepis na pyszny, domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty z warzywami. Tradycyjna polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową

Moja Książka Kucharska
Bulion warzywny z resztek warzyw 170

pyszny bulion, który bardzo przyda Ci się w kuchni. W okresie świątecznym przez naszą kuchnię przewijają się spore ilości warzyw: składniki do sałatek, zup itp. generują nam sporo warzywnych odpadów. Są to na przykład: niewykorzystane elementy pora, obierki z marchwi, selera, pietruszki.. To […] Artykuł Bulion warzywny z resztek warzyw pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Cedrela chińska. Naturalne dobro 238

dość, że mają właściwości lecznicze (wykazują duże działanie antyutleniające i antynowotworowe), są pyszne po ugotowaniu lub usmażeniu. Gotowane zazwyczaj stanowią dodatek do zup, smażone natomiast doskonale współgrają z daniami mięsnymi. W smaku przypominają cebulę lub por. Z liści tego drzewa sporządza się cudowną, aromatyczną w smaku herbatę, uwielbianą przez wielu smakoszy tego napoju. Cedrela chińska Od pokoleń jest wykorzystywana również

sierotka maRysia w kuchni
Zupa krem z pieczonej dyni 105

kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić

Ze smakiem bez glutenu
Zupa marchewkowo-soczewicowa 157

jako rozgrzewający obiad czy lunch.  Do kremu można dodać grzanki, indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki

wegujemy
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 149

ogromne znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może

MamaOskarka
Zupa krem z pomidorow z chipsami z jarmuzu 128

kolejna jej wersja, tym razem z jarmużem. Zupa jest na bazie rosołu bezglutenowego, z dodatkiem pomidorów i jarmużu, który jest zarówno zmiksowany w zupie jak i w postaci chipsów. Takie chipsy bardzo lubimy i o tej porze roku są świetną przekąską. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem porowo - marchewkowa 175

czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz Marchewki, pora, pietruszkę pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić pora oraz cebulę.  Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem.  Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem i przyprawiamy. Podajemy z grzankami lub bez dodatków. Bardzo polecam

Cukier&Puder
szybkowar-kacze udka z ziemniakami,porami i fasolką szparagową... 210

sztuki, masło do smażenia 2 łyżki, majeranek 3 łyżki, papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty z awokado 269

Chyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami 220

Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie

Smaczna Pyza
Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi 213

dodaje energii i niweluje zmęczenie. Idealna zupa na jesienna porę, syci i rozgrzewa. Ma jeszcze jeden zasadniczy plus, przygotujesz go w expresowym tempie, mięso już upieczone, a sama kasza gotuje się błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki: kości pozostałe z pieczenia gęsi 1,5 l wody 100 g kaszy orkiszowej 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera liście lubczyku 4 ziemniaki(...)Wykonanie: kości zalać zimną wodą, dodać przyprawy, sól i zagotować w międzyczasie przygotować warzywa. Umyć, obrać i pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Dodać do gotujacego się wywaru kaszę umyć na sitku w zimnej wodzie i dodać do zupy. Gotować około 15 minut, do miękkości. Usunąć kości z garnka. Obrać kości z resztek mięsa i dołożyć do zupy. Przyprawić pieprzem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pomidorów z ryżem 288

Zupa krem z pomidorów z ryżem...Soczyste, czerwone pomidory.Świeże jarzyny.I ryż.Gęsta, pyszna, pożywna.Polecam! Składniki:1,5 kg pomidorów;3 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1,5 l zimnej wody;200 g koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz;Natka pietruszki/pęczek szczypiorku(...)Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić

Gospodyni Miejska
Zupa porowa z serkiem topionym 174

czasu do czasu można sobie pozwolić na tę pyszną zupę. Przpis na zupę porową zaczerpnęłam ze strony kuchniabezvat.pl . Zupa porowa z serkiem topionym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, patelnię, łopatkę do mieszania, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki: 3 średnie pory, 2 cebule, 300 g serka topionego śmietankowego, 4 szklanki wody, warzywną kostkę bulionową, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową(...)rozpuszczenia się kotki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojone cebule i pory. Mieszaj je często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut. Dołóż serek topiony i mieszaj, dopóki serek się całkowicie nie rozpuści. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową

blog.moje-pasje.info