zupa z porów - 5432 przepisów (strona:130/363)

Zupa z kurek 163

wiesz jak szybko oczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, podpowiadam  tutaj jak to szybko zrobić. Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania. Skladniki: 400 g kurek 3 marchewki 1 mała pietruszka, pasternak 1/2 pora 1/4 selera 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 1,5 l wody(...)pieprz 1 cebula kwaśna śmietana, creme fraiche Wykonanie: oczyść kurki z piasku (przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek tutaj) , pozostawić na papierowym ręczniku do obeschnięcia warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki do garnka z gotujacą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekka zupa cebulowa 103

sezonem jesienno-zimowym jako danie rozgrzewające. Przygotowałam wersję lekką z serkiem pleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki pleśniowe(...)Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. • Zupę zmiksować blenderem. • Kromki chleba pokroić

To co kocham
Zupa z ciecierzycy 151

Zupa z ciecierzycy Przepis na zupę z ciecierzycy dostałam od Wioli już jakieś 2-3 lata temu, zupka posmakowała wszystkim domownikom więc od tamtej pory pojawia się na naszym stole dość regularnie. Jest pożywna i sycąca a dzięki dodatkowi mojej ulubionej przyprawy – kolendry również bardzo aromatyczna. Bazuje głównie na warzywach strączkowych będących cennym źródłem białka oraz

Gotuj Się Kto Może
Zupa krem z groszku 155

zielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół sól, pieprz ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy lub płatki migdałowe Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości z małą marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to  groszek zmiksować

Proste Potrawy
Flaczki z kani 114

Flaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian. Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne i szybko zniknęły, gdyż każdy chciał(...)sól do smaku 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Jak zrobić zupę flaczki z grzyba kania? Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle. W garnku zagotować wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut. Następnie na patelnię po smażonej

Gotuj w domu
Chłodnik z buraków 160

Chłodnik buraczany z ogórkami, rzodkiewką i porem idealny na gorące dni lata. Pełen zdrowej zieleniny zatopionej w wywarze z buraków.

Przepisy Kulinarne
jarzynowa zupa krem 132

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Krem z cebuli i pora 113

Składniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować

Gaździnka warzy
Zupa krem z kukurydzy 189

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki

Pora na pora
Zupa ziemniaczana po Karpacku 120

· wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 5 szt · por 30 dag · tłuszcz · parówki cienkie 4 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki

Camilla w kuchni
Zupa z pora z kurczakiem 142

Składniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego

Gaździnka warzy
Zupa zielona – szpinakowo- porowa z miętą 97

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, także najwyższa pora na wprowadzenie wiosennego menu.U mnie dziś zielono, zdrowo i smacznie. Składniki: 1 ½ litra bulionu z kostki, 5 porów

Tradycyjna Kuchnia
Krem z pora. 178

Bardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i

Kuchnia Beaty
Zupa ogorkowa z ryzem 168

pol kurczaka  2 marchewki  1 pietruszka  kawalek selera  1 por  1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki   warzywko  8

Klaudynkowa kuchnia
Brytyjska zupa z serem cheddar, kurczakiem i makaronem 774

każdy wie, że można dodać go również do zupy. Zapraszam na smaczną i sycącą zupę!  200g cienkiego makaronu 2 filety z kurczaka  1 szklanka sera cheddar startego na małych oczkach tarki  2 marchewki  1 pietruszka 1 por 100g mrożonego groszku 1 mała cebula 100 ml śmietanki 30%  vegeta, pieprz, papryka słodka 1. Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Por kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wrzucamy warzywa, gotujemy przez 1 godzinę.  2. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy, rwiemy na kawałki. Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z serem cheddar. Wlewamy śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i papryką

Szefowa kuchni
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 182

Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice  pęczek zielonych szparagów ( 50 dag)  1 kg ziemniaków  korzeń pietruszki  ćwiartka selera  por  3 ząbki czosnku  ½ łyżeczka Imbiru  1-2 łyżeczki soli , wg smaku  pieprz(...)kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry.  Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.  Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję

Takie tam pichcenie