zupy na talerzu z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra zupy Link do filmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem
Uwaga Babcia Gotujefalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenzupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu. Składniki: 4 duże marchewki kawałek selera korzeń pietruszki kawałek pora mała cebula 3-4 łyżki kaszy manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakalorie, lekka i aromatyczna zupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych!I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki oleju/masła Selera myję i kroję w małe(...)kawałki. Por cały kroję w półtalarki, jak i również cebulę. Szklę cebulę i por na 1 -2 łyżce oleju/masła. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję. W między czasie obieram ziemniaki i kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem
W kuchni Karmel-itkimięsa wołowego mielonego sos pomidorowy włoski w butelce 2 cebule marchew,pietruszka, ćwiartka selera,kawałek pora 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki FIX Spaghetti bolognese 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 … Czytaj dalej Zupa Spaghetti
gotuj ze mnąwiem jak Wy ale ja uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka(...)zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką
Wanilia i Kardamonsprzymierzeńcem odchudzania? :) Z ostrą papryka należy jednak uważać, gdyż wystarczy niewielki kawałek dodany za dużo, a zupa będzie paliła jak ogień. Zawsze wtedy możecie ratować się dodaniem śmietany, ale lepiej być ostrożnym ;) Składniki: około 40 dkg świeżego łososia , około 15 cm pora , 4-5 łyżek masła, niewielki kawałek selera (po pokrojeniu wyszło go około 2/3 szklanki), pół papryczki chili , pół(...)maśle. Seler obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Dodać do zeszklonego pora wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Poddusić. Wlać wodę i dołożyć posiekaną papryczkę chili, posolić do smaku. Ugotować do miękkości. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, zagotować i odstawić z ognia. Na końcu dodać posiekany koperek. Chili należy dodawać
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w paseczki, resztę warzyw ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulę, dodajemy resztę warzyw i jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Pomidory miksujemy blenderem, wlewamy do podsmażonych warzyw lub przecier dodajemy rozcieńczony woda przecier. Mieszamy i przekładamy do garnka na zupę. Dodajemy przegotowaną wodę, tyle ile uznamy
Kulinarne przemysleniapokrojony drobno czosnek, pociętego w plastry pora i ziemniaki w cząstkach. Zalewamy 1,2 l wody, doprawiamy miętą i solą i gotujemy około 20 minut. Dosypujemy groszek i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy śmietanę i miksujemy całość blenderem. Przed podaniem posypujemy pokruszonym twarogiem i pieprzem ziołowym. Kategoria: żarło powszednie Tagged: groszek , twaróg , zupy
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaPyszna zupka, smak curry i trawy cytrynowej, mniam. Zrobiłam tą zupkę na przyjazd moich dzieci Martusi i Artura. Oni też bardzo lubią te smaki. Podałam zupkę
Kuchnia Pokoleńodnoszacy sukcesy Australijczyk ma nietypowe korzenie - jego mama była wegetarianka, a tato rzeźnikiem... Do tej pory nie miałam żadnej jego ksiażki, ale spotkałam się z mało skomplikowanymi, przemyślanymi i pysznymi przepisami. A w jednym z wywiadów usłyszałam, że preferuje lekkie posiłki, jak zupy i sałatki, z bardzo prostego powodu - goracej australijskiej pogody. I rzeczywiście, znalazłam sporo ciekawych propozycji
Lejdi of the housebardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól(...)garnku gotujemy bulion na filetach z kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek i groszkiem ptysiowym
Zainspirowana w kuchnikilku składników zawsze można wyczarować coś pysznego. Tym razem zupa lekko orientalna na bazie karkówki wieprzowej. Pożywna i smaczna. Składniki 400 g karkówki wieprzowej 2 duże marchewki mały seler duża cebula por (biała część) 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła czosnkowego 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz makaron (ulubiony) lub ryż garść liści(...)Marchew i seler obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w piórka ,karkówkę (obtaczamy w łyżce sosu sojowego) i cebulę w kostkę. Warzywa i mięso podsmażamy na łyżce masła czosnkowego ,oprószamy przyprawą. Smażymy jeszcze chwilę ,po czym zalewamy bulionem drobiowym. Gotujemy do miękkości mięsa. Do smaku doprawiamy sola i pieprzem. Zupę podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypujemy
R'n'G Kitchengotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas. A Wy lubicie zupę szczawiową? mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: śmietana jajka gotowane na twardo (ilość
Di gotujeotrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam przepis na tą pożywną, jesienną zupę jarzynową, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknego dnia :) K.K. SKŁADNIKI ok. 3 litry bulionu drobiowo-jarzynowego 2 ziemniaki 1 marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki(...)wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory i jabłko kroję w kostkę - podduszam na maśle przez około 3 minuty, doprawiam odrobiną soli oraz cukru, całość dokładnie blenduję - dodaję przecier do gotującej się zupy. Krok 4. Następnie do zupy wrzucam posiekaną zieleninę, makaron, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz
Moja Książka Kucharskadworze zimno więc miska ciepłej zupy po dniu pracy w sam raz :) dzisiaj mam dla Was grochówkę pyszną bo na kiełbasie bekonowej Hańderek . Zapraszam :) Składniki : 3 pętka kie ł basy bekonowej Hańderek 2 marchewki kawałek pora i selera 1,5 szklanki grochu około 2,5 l wody sól, pieprz ewentualnie domowa vegeta do smaku(...)gotujemy aż groch będzie miękkawy, następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, pokrojoną w plasterki marchewkę, por i obrany seler.Dodajemy,majeranek, oregano, ziele angielskie, listek laurowy sól lub vegetę do smaku. Dolewamy resztę wody. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy zupę aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem
Sama słodycz i szczypta chilipóźniej z tych zielonych, chrupiących i słodkich główek pasjami wręcz przygotowywać bigosy, zupy i wszelkiej maści potrawki. Jednym z efektów tej mojej pasji w przygotowywaniu kapuścianych dań jest wegańska zupa z dodatkiem młodych ziemniaków oraz marchewek. Słodycz warzyw zyskuje tu przełamanie dzięki dodatkowi przypraw ( viva wędzona papryka!), także całość ma wyrazisty, głęboki i pełen charakteru smak. Składniki(...)przykryciem, na maksymalnym ogniu. Zmniejszyć ogień i po 2 minutach dodać kapustę, gotować dalsze 6 minut. Po tym czasie dodać por, passatę/koncentrat oraz majeranek i gotować jeszcze około 3 minuty lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowaną zupę doprawić pieprzem i ostrą papryką, ewentualnie dosolić. Podawać posypaną świeżym koperkiem lub pietruszką. Smacznego! Zupa przygotowana na 1 l płynu
Even Better Food