225g mąki pszennej pół łyżeczki soli 10g świeżych drożdży 125ml mleka łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Farsz: brokuł por 8-10 pieczarek 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka) 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów sól, pieprz, zioła prowansalskie Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego drożdże(...)wody, dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy brokuła, "koroną" do dołu, łodygą do góry- jak, kto woli ;-)) Gotujemy 8-10 minut. Pora i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody. Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora i pieczarek- dusimy. Doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkarazem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy
Kulinarna Pokusarazem propozycja nieskomplikowanej i nie wymagającej wiele czasu na przyrządzenie zupy o dość egzotycznym smaku. Sprawdzi się doskonale zarówno jako dość szybki obiad, jak i lekka kolacja o każdej porze roku. W celu zdobycia składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów(...)warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy lub nawet neutralnego smakowo oleju rzepakowego. Zupę możemy podać prosto z garnka bez specjalnych dodatków, ale wg oryginalnego przepisu, na którym bazuje nasza wersja, powinniśmy ją jeszcze uzupełnić ryżem (najlepiej jaśminowym) oraz gotowanym jajkiem. I zróbmy
Kulinarna Pokusacebula 7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy(...)szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną na 4 części, suszone chilli rozgniecione por posiekać i dodać po 1/2 z wyżej wymienionych kostek. Gdy tak zwany wywar będzie już gorący dodajemy do niego uformowane w kulki mięso
ClauditteMissCookingwidziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor i smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzecytryny sól pieprz czosnek niedźwiedzi Najpierw ugotujcie bulion, ja przygotowałam na warzywach (z 4 marchewek, dużej pietruszki, pora, selera, cebuli, ząbka czosnku) i niedużej porcji rosołowej, doprawiłam jedynie zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Pietruszki i ziemniaki na zupę obrałam i pokroiłam w nieduże cząstki i gotowałam w uprzednio przecedzonym bulionie. Oczywiście możecie wszystko ugotować od początku razem
PichceniomaniaKrem brokułowy można serować małym dzieciom i na eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń) 1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba(...)obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Zalać minimalną ilością wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki
Codzienne Gotowanienadaje mu odrobina parmezanu, kwasowości - nuta jogurtu naturalnego. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu(...)blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C. Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić do ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt
Moje Qulinariasyci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego! Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem Składniki Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu(...)robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem (choć i tak najlepsza jest na następny dzień i na koniec dodaję groszek
VegUlkadodatkiem marchewki, soku z pomarańczy oraz mleka kokosowego. Krem jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Będzie idealny na jesienne pluchy. Porcja takiej zupy nie tylko nasyci, ale dostarczy mnóstwo witamin i poprawi humor, a jak wiadomo, o tej porze roku to bardzo istotne. Wszystko dzięki kolorowi pomarańczowemu, który dodaje energii, motywuje do działania i pozytywnie wpływa na nastrój. Warzywa i owoce(...)pieprz kajeński, słodką paprykę, kurkumę, curry, rozgniecione nasiona kolendry oraz listki tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, to rozcieńczamy ją wodą (można również sokiem lub mlekiem). Gładki krem doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy całe
Analiza SmakuNarzeczonemu :). Smaczny, domowy smak, zapach koperku... Wyprodukowana na bazie naturalnych składników, bez konserwantów i sztucznych barwników. Polecam! :) Składniki: Koperkowa zupa z ryżem firmy SyS ryż biały, skrobia ziemniaczana, sól, koperek suszony (5%), ekstrakt drożdżowy, warzywa suszone 5% (marchew, pasternak, por, lubczyk, NATKA SELERA), suszony koncentrat cytryny, pieprz czarny Pęczek koperku posiekany 2-3 łyżki śmietany gęstej 18% sól pieprz(...)litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła i gotować mieszając od czasu do czasu ok 15 minut. Na koniec dodać śmietankę wymieszaną z 4-5 łyżkami zupy, koperek i przyprawić do smaku. Podawać z jajkiem. Smacznego
TrufelkowoPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły(...)gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. W kubeczku rozprowadzamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy do całości, zagęszczając w ten sposób zupę. Bardzo prosty i smaczny obiad. Smacznego
SMYKWKUCHNIwszelakich reszteczek warzywnych z ogródka lub z mniej pięknych warzyw, typu pokręcona marchewka czy dziwnie wygięty por Wszystko to ląduje w suszarce do grzybów i jak widać nie tylko Po 24 godzinach mam zdrową , doskonałej jakości jarzynkę , której mogę użyć do zup sosów , gulaszu . Zawsze pod ręką , w zamkniętym szczelnie słoju nie traci wartości do dwóch lat Polecam zamknąć sobie
Ogrodnik w podróżynowe. Tym razem, nie pierwszy raz, wziąłem się za pomidorową trochę inaczej. Pomysł podsunęła mi pewna zupa, właśnie na muscacie robiona, którą wieki temu jadłem na jednym z urlopów. Czego użyłem? -bulion wołowo - indyczy 1,5l -pomidory z puszki -świeże pomidory starte -duży por -szklanka muscatu białego półwytrawnego -oliwa -sól, pieprz -makaron domowy; jak zrobić tutaj Por siekamy, szklimy
BaRepaswarzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno
MarcinChef