bulion i gotujemy całość ok. 3 minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty. Teraz pora dodać obrane i pozbawione ogonków krewetki . Gotujemy wszystko znów 3 minuty i gotowe :) Na talerzach układamy ugotowany makaron, następnie dodajemy zupę i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Tajska zupa curry z krewetkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porowa z serem Gotowa zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę. Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego niebieskiego(...)porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy, dodając teraz resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Całość ponowne zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. W tym czasie c hleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę
Miód i pieprznastępnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno pokrojonego pora - podsmażamy ok. 5 minut. Do garnka dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę pokrojoną w cienkie półplasterki - mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz wlewamy bulion (2 kostki rozpuszczone w 0,75 L wrzątku). Zupę doprawiamy solą, pieprzem, paprykami, kolendrą, kurkumą i oregano. Gotujemy 15 minut
Alutka-GotujeMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz lubczyk, słodko papryka ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę na talerzu można ozdobić natką
MarciochaKucharzyWitam po kilkudniowej przerwie i zapraszam na pyszną zupę! Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1/2 dużego selera 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli lub pora 4 duże ziemniaki 2 łyżki serka topionego, np. ementalera 3 łyżki tartego parmezanu pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać sery i gotować do rozpuszczenia. Dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, lubczyk i szczypiorek, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, przelać do talerzy lub miseczek. Podawać z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami
Czerwień i błękitUwielbiam kremowe zupy, delikatne , aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. Jest pyszna! Podana w bulionówce Bogucice MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu(...)czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki
Wanilia i KardamonW związku z tym, że studenci tworzą szerokie grono moich odbiorców, postanowiłam opublikować przepis skierowany głównie do nich. Mało pieniędzy, dużo imprez i innych poważnych wydatków
Be Fit Be Strongprażone orzechy włoskie, to aż zgubimy się w krainie zmysłów! Zupa krem z białych warzyw z orzechami Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 średniej wielkości pietruszki 3-4 różyczki kalafiora 1/4 selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 białą część pora 1-1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżeczkę(...)niewielkim ogniu, aż cebula ładnie się zarumieni, ale nie przypali. Później dorzucamy plastry pora. Wszystko mieszamy ze sobą. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i zalewamy całość bulionem, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączamy ogień i dajemy zupę trochę wystygnąć, a następnie wszystko blendujemy na jednolity krem. Zupę zagotowujemy i przyprawiamy gałką
Bananowe Poleprzyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa czosnek(...)kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezupę dyniową, bardzo prosty i klasyczny przepis. Podawać zupkę z bułeczką, chlebkiem lub innym pieczywem lub jak ja z kluseczkami serowymi. Można ją ugotować w thermomix, przepis na dole. Dynię obrać, wyciąć nasionka i błonki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę wrzucić obraną i pokrojoną marchew i korzeń pietruszki, oczyszczony por(...)dodać marchew, pietruszkę, por, łodygę selera naciowego, czas 20 minut, obroty 1, temp 100 C – Przygotować dynię, cebulę i czosnek, jak wyżej – dodać wszystko z patelni do naczynia miksującego, czas 15 minut, obroty 2, temp 100 C , doprawić do smaku – zmiksować zaczynając od 1 i powoli zwiększać go 9, miksować aż powstanie kremowa zupa
Kuchnia Pokoleńzupa krem. Zrobiłam ją na mleczku kokosowym, dodałam świeżą kurkumę bo jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka kokosowego(...)kroję drobno, kurkumę delikatnie skrobię i kroję. W głębokim rondlu przesmażam cebulę, por na oleju rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości dyni. Dodaję sól, pieprz, mleczko kokosowe i całość miksuję blenderem. Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Zupę podaję z łazankami, pokrojoną papryczką, mleczkiem kokosowym, oliwą dyniową, i pomidorami suszonymi oraz natką
wesoła kuchniawiazka kopru swiezego mieso na zupe ( najlepiej zeberka, schab z koscia) 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera maly por 5 srednich ziemniakow jarzynka pieprz w kulakach ziele angielskie lisc laurowy smietana Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Mieso umyte zalewamy woda i zagotowujemy, odlewamy wode i jeszcze raz zagotowujemy(...)wyciagamy mieso Wrzucamy pokrojone ziemniaki w kostke i gotujemy 20 min Teraz dodajemy pokrojony drobno koperek i jeszcze gotujemy 10 min Na koniec dodajmey smietane i zupa gotowa Smacznego
Klaudynkowa kuchniaZupa jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Swój smak zawdzięcza dodatkowi koperku! W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy. Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności(...)ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki,marchew, pietruszkę, selera). Całość gotować do miękkości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczone różyczki kalafiora. Na końcu zupę połączyć ze śmietaną (wcześniej wymieszaną z odrobiną zimnej wody) i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku
Di gotujesię nad wyborem - 7 smaków, czy 5 smaków. W końcu wybór padł na zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach(...)wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki.Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków. Ale, to nie wszystko. Nie dość, że przygotowanie zupy
mojewypiekiinietylkoodrobiny imbiru. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a akurat pod ręką będą poniższe składniki, to ugotujcie tę pyszną zupę. Składniki: 1 większa pierś z kurczaka 2 kapusty pak choi 2 średnie marchewki około 10 cm białej części pora 3 ząbki czosnku około 5-7 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sos sojowy do smaku 2 łyżki oleju(...)plasterki lub półplasterki. Kapustę dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić w średniej grubości paseczki. W garnku rozgrzać olej. Na większym ogniu podsmażyć mięso na złoty kolor. Dodać por, wymieszać i smażyć przez około pół minuty. Dodać marchewkę i opcjonalnie bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, wlać wodę w ilości takiej, aby zakryła wszystkie składniki. Na niewielkim ogniu gotować przez
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa wołowego z kością. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera, kawałek pora. Całość zalewam około 2,5 l wody, garnek stawiam na gazie i gotuję około 45 minut. Następnie przecedzam i czysty wywar użyję do przygotowania zupy meksykańskiej. Przygotowanie składników na zupę meksykańską: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli
Uwaga Babcia Gotuje