kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera- korzeń sól- u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski
Z Kuchni Do Kuchnilubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana
Kuchenne zapiski Edytyplastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupiekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa 13:00 Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka. Oprócz tego zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i koperek. II Danie 16:00 Kto tego nie zna? - delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkrótką historię powstania danego dania. I tak dowiadujemy się z książki w jaki sposób powstała Tarte tatin, kiedy najlepiej smakuje Zupa cebulowa oraz jak Beuf Bourguingnon ze stołów biedoty trafił na szlacheckie przyjęcia. Do tej pory przepisy kuchni francuskiej były mi dobrze znane z książek i programów Julii Child. Z tym większą chęcią sięgnęłam po łatwiejsze wersje
Kolizje Smakówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta. Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł. mięso drobiowe na wywar 1 kalafior 100g pęczaku 2-3 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz(...)wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę. Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku
Di gotujePorcja dla 4 osób. Składniki: 2 serki topione średni por 1 marchewka 4 szklanki wywaru drobiowego 2 łyżki śmietany łyżka mąki pieprz, sól do smaku natka
Darcia w kuchnidyni usunąć gniazda nasienne - W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem
Wegańska kuchnia orientalnaPolsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata poznawały Mirabelka i Siankoo . Zupa maślankowo-miodowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWarzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem
R'n'G KitchenCały czas szukam idealnego dla mnie humusu. Ten z tych zrobionych do tej pory smakowałmi najbardziej. Muszę zrobic go w wersji z niegotowanej ciecierzycy. Dla mojego
Polska Zupajednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidanie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę
Ostra na SłodkoJarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowymNie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram
Kraina Tysiąca SmakówZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
Kolizje Smakówpodkreślają jej majowy charakter. Uwaga nr 2 - jest pysznie i prosto! Do roboty! :) Zupa z kalarepy Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 2 kalarepy z liśćmi 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora - biała część 2 litry bulionu warzywnego natka pietruszki i koperku olej lub oliwa pieprz(...)siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i dodajemy cebulę, por oraz czosnek. Podsmażamy chwilę i następnie dorzucamy startą kalarepę, marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażymy ze sobą przez 5-10 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy warzywny bulion i całość zagotowujemy. Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę kalarepę z liśćmi oraz
Bananowe Polezakochałam się :D Przyznam trafiłam w dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma. Składniki: 1/2 porcji rosołowej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku kawałek selera naciowego marchew pietruszka zielona część pora 2 kostki grzybowe 50 gram płatków migdałowych(...)śmietana 18% sól natka pietruszki Wykonanie: W garnku gotuję porcję rosołową z marchewką,pietruszką i porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej
Bea(u)ty kitchenPyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego(...)dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego. Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. Wyławiamy warzywa z bulionu i dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarneNadeszła wiosna, więc pora korzystać z dobroci natury! W roli głównej brokuł i pietruszka. Niesamowite połączenie! Składniki: 1 brokuł 1 duża pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy(...)mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa FiestaPodkarpaciu. W końcu musiała nam rozmowa zejść na temat kuchni. Okazało się, że moją niedzielną zupę ona ugotuje w poniedziałek. Czy jeszcze trzeba ten przepis polecać? Składniki: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów 1,5litra bulionu mięsno-warzywnego 1 por 1 cebula 1 ząbek czosnku 150g serka śmietankowego z ziołami 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie(...)dodajemy pomidory razem z pulpą, wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Dodajemy podsmażonego pora i cebulkę. Całość mieszamy, gotujemy kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy serek. Całość miksujemy. Podajemy z kleksem śmietany i natką. *w oryginalnym przepisie zamiast serka ziołowego był serek mascarpone, a także bazylia suszona i oregano Artykuł Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakaloszach i kożuchu z podpinką. A jednak cieszę się z listopada. Jesień, jak każda następna pora roku, ma w sobie tyle magii, że nie zamieniłabym ją na żadną inną. Nigdy wcześniej, ani później nie smakuje tak ciasto drożdżowe, gorący kapuśniak czy zupa gulaszowa. W żadnym innym czasie książka nie pochłania bardziej, niż wtedy, kiedy z nogami pod kocem i deszczem
OliveandThymekilka warzyw aby taki płynny posiłek przygotować. Jak byłam mała to często w domu była zupa – najczęściej czekała na mnie w termosie – jako uczennica szkoły podstawowej nie musiałam jej podgrzewać (małe dziecko + gaz + zapałki…). Wiosną była to mieszkanka różnych warzyw, w porze letniej pomidorowa – najlepsza na świecie, którą gotuję do dzisiaj w swoim domu
Szybko Tanio Smacznie