zupa z porów - 5432 przepisów (strona:135/363)

Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 160

Mój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna.  Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem )  1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg )  2 szt marchewki 1 por 2 litry wody  100 ml sosu rybnego  1 łyżka cukru  3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu(...)chiński ja miałam taki do ramenu   Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z łososiem 110

pietruszki sól pieprz biały Przygotowanie Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa z kluseczkami. 197

bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny

Kuchnia Beaty
Biały krupnik z musztardą Dijon i szpinakiem. 150

oryginalnego przepisu pozostało kilka składników i ogólne wrażenie. Moim najważniejszym autorskim dodatkiem jest musztarda Dijon. Decyduje o charakterze zupy i właściwie nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej tu nie być. Nie, no nie mogłoby! ;) Składniki: 1 cebula 1 por 1 korzeń selera (około 200 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (około 200 g po obraniu) 80 g kaszy pęczak(...)ćwierćplasterki, a jasne części pora w plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut. Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową

zadanie-gotowanie
Zupa kalafiorowo-grzybowa 121

grzybobraniu byłam tylko kilka razy, więc zapasik jest mizerny. Ale i tak wystarczy na zupę grzybową. Żeby zupa nie była wodnista, zrobiłam ją ze zmiksowanym kalafiorem. Składniki : 2 garści suszonych grzybów (użyłam mieszanki) mały kalafior marchew pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka octu jabłkowego pieprz czarny sól Grzyby suszę w przeznaczonych(...)pora i marchew pokrojoną na krążki. Gotować do miękkości marchwi. Wyjąć seler, pora, pietruszkę i połowę talarków marchwi. Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa porowa z pulpecikami i prażoną cebulką 112

wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.  Umytego pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Pora przełożyć do garnka z wywarem. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką

Di gotuje
Zupa krem marchewkowy z pomarańczami 119

Wyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta. Składniki 1 kg marchwi 5 pomarańczy cebula 2 cm świeżego imbiru 2 piersi z kurczaka por,seler,pietruszka 1 łyżka kurkumy sól,pieprz gałka muszkatołowa kilka łyżek masła groszek ptysiowy ser feta pokrojony w kostkę Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy 172

Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna.  Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika  (polecam Skworcu ) pestki dyni Wykonanie(...)Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i pora kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w krążki i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni. Do podsmażonej cukinii, bezpośrednio na patelnię

Smak mojego domu
Zupa krem z kukurydzy 187

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki

Pora na pora
Shepards Pie czyli zapiekanka pasterska 126

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało

Polska Zupa
Zupa pomidorowa. 149

gotować. Można ją podać z ryżem bądź z makaronem. U nas ryż wygrywa i to z nim podaję tę zupę. Składniki: 4l wody, udko i skrzydełko kurczaka, kilka marchwi, dwie średnie pietruszki lub jedna duża, kawałek selera, połówka pora, puszka pomidorów, przecier pomidorowy, sól, pieprz,  dwa liście laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, ewentualnie kostka rosołowa, ryż lub makaron. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH Z RYŻEM 134

wyraźnie kwaskowa. Zawsze dolewam do zupy sok z ogórków, ponieważ bardzo lubię kwaśne zupy. Ogórkowa to także jedna z nielicznych zup, które zabielam śmietaną :)) Składniki: 5-6 ogórków kiszonych 2  marchewki 1  pietruszka kawałek selera biała część pora 60 dkg.żeberek wieprzowych 1/2 szkl. soku od ogórków koperek sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku(...)posiekany czosnek  i  gotować, aż warzywa i mięsko będą miękkie. Kiedy mięso będzie już miękkie (można wtedy bez problemu wyjąć kości) wyjmujemy je na talerz, a do zupy dodajemy starte na tarce ogórki oraz 200g wypłukanego ryżu. Gotujemy aż ryż stanie się miękki czyli ok 15 minut. Następnie doprawiamy zupę solą, ew. sokiem od ogórków (ja lubię ogórkową

Walijskie Pichcenie
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 213

glazurowane i posypane sezamem i czarnuszką lizaki z tofu. Koniecznie podawaj je tuż po usmażeniu. Po ostygnięciu też są pyszne, ale stają się bardziej gumowe, a mniej chrupkie.  Zupę należy przygotować na bulionie warzywnym. Poniżej podaję przepis na aromatyczny i mocny wywar, który przyda się jako baza do wielu dań. Warto przygotować go więcej i zamrozić np. w formie(...)gotuj na dużym ogniu 1 minutę bez przykrycia. Dolej wywar, mleko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut. Zieloną część pora pokrój w kostkę. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kosteczkę. Wrzuć do garnka z zupą i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut. Sezam i czarnuszkę upraż na patelni. Kostkę tofu podziel na 4 plastry i obsmaż

Roślinna - blog wegański
pyszna na maśle jarzynowa zupa z ziemniakami... 145

czarny mielony 1/2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, liście selera - kilka sztuk młodą włoszczyznę: łodygi selera, por, marchew, pietruszkę, korzeń selera w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do garnka wsypać pokrojony drobniej kalafior, pokrojoną kalarepkę z ziemniakami, opakowanie zupy wiosennej, wlać wodę i gotować z 20 minut dodać kostkę rosołową, masło, przyprawy, groszek z puszki razem z zalewą, gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z kapustą 132

zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki.  Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora kawałek selera(...)minut. Po tym czasie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Vegetę. Gotujemy kolejne 30 minut, a następnie wrzucamy pietruszkę, pora, seler, sól. Po kolejnych 30 minutach wyciągamy mięso i włoszczyznę. Kapustę kroimy w drobne, krótkie paseczki i wrzucamy do zupy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gdy kapusta jest lekko miękka. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy

Smak mojego domu