charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone części
mojewypiekiinietylkopyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam SKŁADNIKI: dynia po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka) czosnek 2-3 ząbki pół cebuli kawałek pora, 2 ziemniaki, 2 rosołki, 2 piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną(...)będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami
Swojskie jedzonkosól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Około 7 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki brokuła. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku. Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar
Di gotujezupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku. Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany(...)się na wierzchu. W tym czasie musimy sparzyć pomidory i obrać ze skórki, wykrawamy zielone części, a następnie miksujemy. Ale uwaga! Pomidory miksujemy razem z warzywami z zupy, wszystkimi lub tymi ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką. Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy
Życie zaczyna się w kuchnimięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, suszone pomidory) i oczyszczoną brukselkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. (Zupę można zabielić śmietaną.) Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą
Di gotujeszumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy
Szefowa kuchniłyżki, papryka słodka mielona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć
W Mojej Kuchni Lubięjogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę Drukuj Zupa ogórkowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka pół selera pół pora 4 ziela angielskie 3 listki laurowe 4 ziemniaki 4 ogórki kiszone 1/2 szkl. śmietany sól, pieprz Wykonanie Z warzyw (bez ziemniaków(...)obieram). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Jak będą miękkie, dodajemy ogórki wraz z sokiem. Zagotowujemy. Do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować śmietanę. Zabielamy zupę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ogorkowa/ BosowKuchni Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w GarnkuMój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna. Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem ) 1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg ) 2 szt marchewki 1 por 2 litry wody 100 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu(...)chiński ja miałam taki do ramenu Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować
Kuchnia na wzgórzupietruszki sól pieprz biały Przygotowanie Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką
R'n'G Kitchenbułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku. WYKONANIE: Z warzyw i skrzydełek gotuję delikatny
Kuchnia Beatyoryginalnego przepisu pozostało kilka składników i ogólne wrażenie. Moim najważniejszym autorskim dodatkiem jest musztarda Dijon. Decyduje o charakterze zupy i właściwie nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej tu nie być. Nie, no nie mogłoby! ;) Składniki: 1 cebula 1 por 1 korzeń selera (około 200 g po obraniu) 1-2 korzenie pietruszki (około 200 g po obraniu) 80 g kaszy pęczak(...)ćwierćplasterki, a jasne części pora w plasterki. Podsmażyć w garnku na oliwie 5 minut. Dodać selera i pietruszkę pokrojone w kostkę, pęczak oraz tymianek i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać bulion i musztardę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze 1 minutę. Zupę podawać oprószoną świeżo zmieloną gałką muszkatołową
zadanie-gotowaniegrzybobraniu byłam tylko kilka razy, więc zapasik jest mizerny. Ale i tak wystarczy na zupę grzybową. Żeby zupa nie była wodnista, zrobiłam ją ze zmiksowanym kalafiorem. Składniki : 2 garści suszonych grzybów (użyłam mieszanki) mały kalafior marchew pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka octu jabłkowego pieprz czarny sól Grzyby suszę w przeznaczonych(...)pora i marchew pokrojoną na krążki. Gotować do miękkości marchwi. Wyjąć seler, pora, pietruszkę i połowę talarków marchwi. Lekko schłodzony kalafior zmiksować z połową marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta
Weekendy w domu i ogrodziewrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Umytego pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle. Pora przełożyć do garnka z wywarem. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) i gotować do miękkości. Śmietanę rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Wrzucić pulpeciki, doprawić do smaku i posypać prażoną cebulką
Di gotujeWyśmienita, lekka zupa krem o wyjątkowym smaku i aromacie. Wzbogacona groszkiem ptysiowym i serem feta. Składniki 1 kg marchwi 5 pomarańczy cebula 2 cm świeżego imbiru 2 piersi z kurczaka por,seler,pietruszka 1 łyżka kurkumy sól,pieprz gałka muszkatołowa kilka łyżek masła groszek ptysiowy ser feta pokrojony w kostkę Piersi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać 1 … Czytaj dalej
gotuj ze mną