Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny żurek w mojej wersji, z jajkiem , kiełbaską i warzywami. Do zupy użyłam naturalnego zakwasu Jamar . Zupa jest pyszna i szybko znika z talerzy :) Składniki : 2 pętka cienkiej kiełbasy drobiowej 2 marchewki kawałek pora i selera około 5, 6 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku domowa vegeta 300 ml zakwasu na żur(...)gotowania wlać zakwas. Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.Następnie wyjąć natkę pietruszki, seler i porę, dodać pokrojone w kostkę jajka. Przyprawić do smaku ewentualnie solą i pieprzem.Gdy zupa przestygnie wlać śmietankę. Jajko możecie sobie zostawić w całości do dekoracji tak jak pokazałam na zdjęciu. Ja jednak do swojej zupy dodaję pokrojone w kostkę, tak moje dzieci lubią najbardziej
Sama słodycz i szczypta chilikońcu zrobiło mi się jej żal, tym bardziej, że nie jest to byle jaka, pierwsza lepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy(...)pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i gotowe
Quinoa Raz!złagodzą smak zupy i nadadzą jej kremową konsystencję. Zupa szczawiowa smakuje doskonale podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Z samym żółtkiem możemy ją podawać dziecku od 9 miesiąca życia. Z całym jajkiem dzieciom po ukończeniu 11 miesiąca życia. pęczek szczawiu 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kawałek selera biała część pora 4 ziemniaki sok z połowy cytryny Do garnka(...)Doprawiamy łyżeczką soli. Warzywa gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pora pokrojonego w talarki. Całość gotujemy kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa blendujemy. Dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Podajemy z jajkiem. Gotowe
Dieta bez mlekaNawet tradycyjna zupa może nie być nudna jeśli podamy ją w odpowiedni sposób:). 500g pieczarek 300g żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 2 duże cebule 1/2 selera 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki śmietany 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)granulowany Do podania: makaron łazanki ser cheddar natka pietruszki 1. Pieczarki kroimy w półplastry, por w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pieczarki, por i cebulę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy. 2. Żeberka zagotowujemy w 3 litrach wody. Usuwamy szumowiny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy przez
Szefowa kuchniPożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Składniki: 2 pory (białe części) 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 2 marchewki 4 ziemniaki 250 g drobiowych kabanosów 1 łyżka masła klarowanego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jęczmiennej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu białowieskiego sól
R'n'G Kitchen2-3 marchewki pietruszka por cebula czosnek łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy papryka słodka domowa vegeta 2-3 litry wody 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180
Na moim talerzu2-3 marchewki pietruszka por cebula czosnek łyżka oleju ziele angielskie liść laurowy papryka słodka domowa vegeta 2-3 litry wody 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180
NA MOIM TALERZUpanzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech nikt mi nie wmawia, że we Włoszech lub Hiszpanii to dopiero pomidory. Oni tam w tych
Obiad gotowyŚwięta coraz bliżej pora pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek wielkanocny. Przyznaję dawno temu kupowałam, kiedy zrobiłam domowy zakwas stwierdziłam nigdy więcej ze sklepu. Zakwas przygotowałam
Kulinarne pyszności Molkipowodu chronicznego braku czasu, wymyślam dania na szybko. Szczególnie takie, które można przygotować dzień wcześniej. Zupy wiodą w tej dziedzinie prym! Tym razem w roli głównej barszcz czerwony. O tej porze roku mamy super soczyste i kolorystycznie piękne buraki ćwikłowe. Dlatego też barszcz wychodzi bardzo aromatyczny o pięknej barwie. A więc do dzieła! (function
Kulinarne przemysleniaSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105 g), - pietruszka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzypraw roznosi się nie tylko po całym domu, ale również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy
kulinarne odsłony patikapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera- korzeń sól- u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski
Z Kuchni Do Kuchnilubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana
Kuchenne zapiski Edyty