zupa z porów - 5432 przepisów (strona:133/363)

SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 193

dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerasól, pieprzodrobina ostrej papryki2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę

Walijskie Pichcenie
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 164

zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...Widząc młody groszek

Walijskie Pichcenie
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 186

móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać

W kuchni Karmel-itki
Zupa chrzanowa 184

dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi , która by zabarwiła naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób- 2 pory- 1/2 selera- 2 pietruszki- 2 cebule- 2 ziemniaki- 2 litry wody- 200 ml śmietany 30 %- 200 g boczku wędzonego- łyżeczka majeranku- 1 ząbek

Słodkości i nie tylko
Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) 219

Post Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Zupa kminkowa z uszkami 173

czas temu byłam na wyjeździe dla blogerów winiarskich. Jego elementem było wyjątkowe spotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni regionalnej

Ugotowane pozamiatane
Azjatycka zupa pak choi 183

charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy, dosłownie na 2 minuty, zielone części

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z dyni z kurczakiem i graneczkami 246

pyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam  SKŁADNIKI: dynia po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka) czosnek 2-3 ząbki pół cebuli kawałek pora, 2 ziemniaki, 2 rosołki, 2 piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną(...)będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi i resztę zupy miksujemy,podajemy z grzaneczkami

Swojskie jedzonko
Krupnik z brokułem 173

sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę.   Około 7 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki brokuła. Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny. Doprawić do smaku.   Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar

Di gotuje
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z czosnkiem 193

zupy pomidorowej na moim blogu, tym razem ze świeżych pomidorów z dodatkiem koncentratu, natki pietruszki czosnku.  Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany(...)się na wierzchu. W tym czasie musimy sparzyć  pomidory i obrać  ze skórki, wykrawamy zielone części, a następnie miksujemy. Ale uwaga! Pomidory miksujemy razem z warzywami z zupy, wszystkimi lub tymi ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką. Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa brukselkowo-pomidorowa (z suszonymi pomidorami) 150

mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, suszone pomidory) i oczyszczoną brukselkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.  Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. (Zupę można zabielić śmietaną.) Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą

Di gotuje
Tradycyjny krupnik z zasmażką 1099

szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy

Szefowa kuchni
szybkowar-uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym... 196

łyżki, papryka słodka mielona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżka, pieczarki 1/2 kg, por 1 duży, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 3 łyżki, woda 3 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku z olejem rzepakowym wymieszać paprykę, pieprz, kucharka, rozkruszyć liście curry i natrzeć

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ogórkowa 131

jogurtu i jest równie pyszna. Jedynym wyjątkiem od tej metody jaki robię jest żurek, do którego jednak dodaję śmietanę Drukuj Zupa ogórkowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka pół selera pół pora 4 ziela angielskie 3 listki laurowe 4 ziemniaki 4 ogórki kiszone 1/2 szkl. śmietany sól, pieprz Wykonanie Z warzyw (bez ziemniaków(...)obieram). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Jak będą miękkie, dodajemy ogórki wraz z sokiem. Zagotowujemy. Do kubka wlewamy śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, żeby zahartować śmietanę. Zabielamy zupę. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-ogorkowa/ BosowKuchni Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 181

Mój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna.  Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem )  1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg )  2 szt marchewki 1 por 2 litry wody  100 ml sosu rybnego  1 łyżka cukru  3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu(...)chiński ja miałam taki do ramenu   Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz z obraną i pokrojoną na dwa kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować

Kuchnia na wzgórzu