Przepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem. Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora cebula pół puszki pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego kopiasta łyżka śmietany 18% 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe sól, pieprz makaron nitki lub inny ulubiony Przygotowanie Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie(...)liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny”, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i obsmażamy na suchej patelni. Również dodajemy do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu, aż skrzydełka i warzywa zmiękną. Przyprawiamy. Z wywaru wyjmujemy warzywa i skrzydełka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
e-PrzepisyKulinarnedania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne ruskie pierogi. To moje ulubione pierogi i ciężko jest mnie w tym temacie zaskoczyć, ale Dobromilowi się udało. Idealne miękkie ciasto, nie za grube(...)tutaj polecam Wam zerknąć w jakie dni i w jakich godzinach lokal jest czynny. Bedą się one różniły w zależności od pory roku. Kuchnia Dobromil Dobromil 12 17-100 Bielsk Podlaski tel. 509 556 640 https://www.facebook.com/kuchniadobromil/ Zupa grzybowa Pielmieni Ruskie pierogi Pierogi z jagodami
Kulinarne przygody Gatitymielonym miesem i pieczarkami to pożywne, sycące danie jednogarnkowe idealne na obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu zupa i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych a podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 3-4 pory 300 g pieczarek 2 serki topione ( po 100 g) 500 g mielonego mięsa pęczek posiekanej natki pietruszki olej(...)następnie do porów wrzucamy pieczarki, wszystko mieszamy i podsmażamy. Do warzyw dodajemy mielone mięso i całość smażymy kilka minut. Następnie wlewamy 1,5 litra wody, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Sereki topione umieszczamy w misce i łączymy z niewielką ilością gorącego wywaru, mieszamy aby dokładnie się rozpuściły, tak przygotowaną zawiesinę wlewamy do zupy. Zupę doprawiamy solą
Smakowite Daniasmaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz - ziarna Pozostałe składniki: 1 filet z kurczaka(...)garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udka oraz wszystkie
Kuchnia MagdaLenycicho, bo się wyda! Teraz pora planować świąteczne menu . Powoli uzupełniam zapasu bakalii i innych rzeczy, które przydadzą mi się podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Zastanawiam się też na takimi daniami żebym nie musiała całymi godzinami stać przy kuchni. Na deser podczas wieczoru wigilijnego albo w czasie świąt podam na pewno zupę migdałową. Wszyscy uwielbiamy migdały więc na pewno będzie mile
Smaczna Pyzarepertuar dań. Dzisiaj przygotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Wprawdzie można ją przygotować z różnymi składnikami jak wędzonki, mięsa, sery lub tylko warzywa. Ja dodałam jeszcze kabanosy i ser. Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam(...)kroimy w drobną kostkę a por w talarki. Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając. Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą
Kulinarne Fantazje Mariolijest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?Składniki:ok 0,75 kg żołądków z kurczaka5 ziemniaków0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej1 marchewka1 korzeń pietruszkikawałek selera korzeniowegokawałek pora kilka suszonych grzybkówliście laurowe, ziele angielskie, sól(...)pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie
Walijskie Pichcenieskładniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś(...)kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy) Smacznego
IMPRESJA SMAKUŻur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną(...)czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i tez dodajemy do garnka. Na koniec kroimy w kostkę i dodajemy wyjętą wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy
Kulinarna PatilogiaWracając do zupy... tak mnie coś naszło aby stworzyć spaghetto pomidorówkę tzn. tradycyjną ale z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki czemu stała się bardziej treściwa. A w domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska. SKŁADNIKI: woda 2 i 1/2 l. passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część(...)kulki liście laurowe 2 liście sól i pieprz do smaki cukier 1 i 1/2 łyżki kucharek naturalny do smaku suszona natka pietruszki 3 łyżki śmietana 18% do zup i sosów 1/4 szkl. mięso mielone wieprzowe z szynki 300 g. pomidory z puszki krojone Łowicz 1 puszka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki sól, pieprz
Kuchnia PaulettesStali Czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiamy słodycze w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Nie często więc recenzujemy tutaj produkty dla osób dbających
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPiątek: Sałatka typu co głodny wegetarianin znajdzie w swojej lodówce. Znajdziecie tutaj rzodkiewki, rukolę, ogórka, pora, cebulki szalotki, które dodadzą jej ostrości oraz kilka orzeszków piniowych
dolcevitainmykitchenlodówce jeden dorodny batat i postanowiłam ugotować zupę ziemniaczaną. Podwójnie ziemniaczaną, bo oprócz naszych ziemniaków ma właśnie batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru(...)batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, imbir i gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki i i batat. Gotować do miękkości warzyw. • Zupę zmiksoawać
To co kochamKiedyś usłyszałam, że w wegańskich wypiekach jajka można zastąpić bananami. Jakoś do tej pory nie miałam odwagi wypróbować. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. I
Polska ZupaDzień dobry! Pomidorowych przetworów ciąg dalszy. Jest zima, masz rosół z niedzieli i chcesz przygotować zupę pomidorową, tyle że sklepowe pomidory są obrzydliwe, bez smaku, bez
Pora coś zjeść