tylko najdzie nas ochota na pyszną zupkę, wyjmujemy zamrożone szparagi, kroimy jeszcze zmrożone na kawałki i wrzucamy do zupy. Smakuje prawie jak ze świeżych. Składniki: - 0,5kg szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku(...)słupki i całość podgotować. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy
Smaczne ZdroweKrem z batata to coś co ostatnio zagościło na stałe w moim codziennym menu. Zupę bardzo pokochałam za jej oryginalność dzięki dodatku w postaci masła orzechowego. Ten krem jest świetny zwłaszcza w chłodne dni ponieważ super rozgrzewa i dodaje energii. Natomiast aksamitny lekko słodkawy smak batata idealnie komponuje się z delikatnym masłem orzechowym – aż ciężko jest się oprzeć dlatego(...)pieczywo, kiełki Przygotowanie: Czosnek i por siekamy i podsmażamy chwilę w dużym garnku na rozgrzanej oliwie , aż por zmięknie. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata i marchew. Smażymy aż warzywa lekko się zeszklą. Dolewamy bulion warzywny i czekamy aż nasza zupa się zagotuje i warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy masło orzechowe i świeży imbir. Ściągamy z ognia i miksujemy
I LOVE LIFElepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło , kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki(...)zimną wodą-tyle aby całość się przykryła, gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą. Por pokroić na pół krążki, poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia! dodać do zupy, gotować aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony, mieszać
Wanilia i Kardamontygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię
kuron.com.plpiliśmy na balkonie opatuleni w grube swetry. I za tą ciszą i niesamowitym klimatem. Po naładowaniu baterii pora zatem powrócić do rzeczywistości... Na pierwszy rzut poszły grzyby. Dziadek przywiózł nam trochę tych dobroci z lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów
My simple kitchenproblem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki(...)mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakiProponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania powoduje, ze zupa jest smaczna, aromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula, 100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie(...)kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 5 min. Za pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość
Moniki Smakołykiroku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 porcje : 2 skrzydła indycze 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 spore cebule kawałek pora – niezbyt duży 1/2 szklanki pęczaku 1 ząbek czosnku sól ,chilli do smaku 1 łyżeczka curry(...)klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę
Ogrodnik w podróżyburczy i chcemy zjeść coś zdrowego i na szybko. Kozi ser z zupą świetnie się komponuje, nadając jej wyjątkowego charakteru. Zupa godna polecenia i z pewnością nie raz jeszcze ją powtórzę! Znacie dietę MIND? Bo ja do tej pory jej nie znałam, a naprawdę jest warta uwagi bo jest łatwa, skuteczna i do tego zdrowa! Dieta MIND to połączenie dwóch(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W garnku podgrzewamy bulion warzywny, dodajemy do niego upieczone warzywa i blendujemy na krem. Gdy jest taka potrzeba możemy jeszcze przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą, tymiankiem lub papryką ostrą. Zupę podajemy z kostkami sera koziego oraz możemy po wierzchu posypać tymiankiem. P.S. Więcej takich prostych przepisów diety MIND znajdziecie w książce
Kuchnia MagdaLenyzimno za oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki 1 kg żeberek 3 marchewki 1 bukiet brokuła mały kalafior pora 2 pietruszki 10 sztuk brukselki 10 średnich ziemniaków 3 łyżki warzywka(...)gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła
Mój Smakgazetce "Zupy na zimę" ("Gotuj z Lamarem nr 14") na stronie 9. Zupa ziemniaczana ze śmietaną Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, łyżkę cedzakową, łyżkę. Przygotuj składniki: mięso wieprzowe (żeberka, kości, biodrówkę itp.), 1 marchew, 1 pietruszkę, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 4-5 ziemniaków, mały kubek śmietany, sól, pieprz. Marchew i pietruszkę obierz, umyj(...)pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Mięso umyj, przełóż do garnka, lekko posól, zalej wodą i zacznij gotować. Podczas gotowania zbieraj pojawiające się na wierzchu szumy. Kiedy mięso będzie już prawie całkowicie miękkie, do zupy dodaj pokrojone warzywa. W czasie gdy zupa będzie się dalej gotowała, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Kartofle dodaj
blog.moje-pasje.infoimmunologicznych (odpornościowych) u ludzi. Składniki: 10-15 szt.pieczarek bulion włoszczyzna cebula śmietana do zupy łyżka masła ziele angielskie,liście laurowe sól,pieprz makaron bądź ziemniaki Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera. Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki. Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam
potrawyregionalnekoszulce. Podaję go także z kiełkami które są zdrowe i ostry ich smak pasuje do zupy. Zamiast kiełbasy dodaję kabanosy bo lubią je także dzieci. Zakwas na barszcz robię sama z mąki pszennej. 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kawałek selera 1 por biała część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zakwasu na barszcz biały/ na mące pszennej/ sól, pieprz(...)przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę, dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję. W osobnym garnku zagotowuje dwa litry wody, z łyżką octu. Wbijam jajka i gotuję około 3 minuty. Zupę podaję z jajkami
wesoła kuchniaSezon śliwkowy powoli zbliża się do końca. Po pysznych ciastach i ciasteczkach pora na coś konkretniejszego. Bardzo polecam Wam przepis na ketczup ze śliwek i papryki
dolcevitainmykitchen