zupa z porów - 5432 przepisów (strona:154/363)

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 178

piliśmy na balkonie opatuleni w grube swetry. I za tą ciszą i niesamowitym klimatem. Po naładowaniu baterii pora zatem powrócić do rzeczywistości... Na pierwszy rzut poszły grzyby. Dziadek przywiózł nam trochę tych dobroci z lasu i od razu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów

My simple kitchen
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 200

problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :)  Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego 1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki(...)mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego

Tajskie smaki
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 131

Proponuję Wam moją zupę przygotować, lub na niej się wzorować, bo sposób jej przygotowania powoduje, ze zupa jest smaczna, aromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula,  100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie(...)kostkę cebulę i pora w plasterkach. Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 5 min. Za pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość

Moniki Smakołyki
Słoneczna zupa z indykiem 145

roku , doskonała na świeżo , zaraz po ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 porcje : 2 skrzydła indycze 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 spore cebule kawałek pora – niezbyt duży 1/2 szklanki pęczaku 1 ząbek czosnku sól ,chilli do smaku 1 łyżeczka curry(...)klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę

Ogrodnik w podróży
ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM (DIETA MIND) + KONKURS!!! 151

burczy i chcemy zjeść coś zdrowego i na szybko. Kozi ser z zupą świetnie się komponuje, nadając jej wyjątkowego charakteru. Zupa godna polecenia i z pewnością nie raz jeszcze ją powtórzę! Znacie dietę MIND? Bo ja do tej pory jej nie znałam, a naprawdę jest warta uwagi bo jest łatwa, skuteczna i do tego zdrowa! Dieta MIND to połączenie dwóch(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W garnku podgrzewamy bulion warzywny, dodajemy do niego upieczone warzywa i blendujemy na krem. Gdy jest taka potrzeba możemy jeszcze przyprawić zupę do smaku pieprzem, solą, tymiankiem lub papryką ostrą. Zupę podajemy z kostkami sera koziego oraz możemy po wierzchu posypać tymiankiem. P.S. Więcej takich prostych przepisów diety MIND znajdziecie w książce

Kuchnia MagdaLeny
Zupka jarzynowa na żeberkach 105

zimno za oknem , mroźno , więc taka zupka na rozgrzanie jak znalazł , ja ogólnie bardzo lubię zupy wszystkie , mm nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja na zupkę . Składniki  1 kg żeberek  3 marchewki  1 bukiet brokuła  mały kalafior  pora  2 pietruszki  10 sztuk brukselki  10 średnich ziemniaków  3 łyżki warzywka(...)gotuje na małym ogniu do średniej miękkości , między czasie obieram nasze warzywa , marchewkę,pietruszkę ścieram na średnich oczkach , porę kroję na pół plastry , i dodaję przygotowane warzywa do naszej zupy , i gotuję , następnie obieramy ziemniaki , myję , kroję w średnią kostkę i dodaję do zupy, oraz brukselkę  ,warzywko , gotuję wszytko do miękkości , kiedy mięso i ziemniaki mamy miękkie , dodaję brokuła

Mój Smak
Zupa ziemniaczana ze śmietaną 171

gazetce "Zupy na zimę" ("Gotuj z Lamarem nr 14") na stronie 9. Zupa ziemniaczana ze śmietaną Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, łyżkę cedzakową, łyżkę. Przygotuj składniki: mięso wieprzowe (żeberka, kości, biodrówkę itp.), 1 marchew, 1 pietruszkę, 3-4-centymetrowy kawałek białej części pora, 4-5 ziemniaków, mały kubek śmietany, sól, pieprz. Marchew i pietruszkę obierz, umyj(...)pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Mięso umyj, przełóż do garnka, lekko posól, zalej wodą i zacznij gotować. Podczas gotowania zbieraj pojawiające się na wierzchu szumy. Kiedy mięso będzie już prawie całkowicie miękkie, do zupy dodaj pokrojone warzywa. W czasie gdy zupa będzie się dalej gotowała, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Kartofle dodaj

blog.moje-pasje.info
ZUPA PIECZARKOWA 150

immunologicznych (odpornościowych) u ludzi. Składniki: 10-15 szt.pieczarek bulion włoszczyzna cebula śmietana do zupy łyżka masła ziele angielskie,liście laurowe sól,pieprz makaron bądź ziemniaki Sposób przygotowania: Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, bulion, liście i pokrojone kawałki selera. Dodałam kawałek pora a część pokroiłam w paseczki. Pokroiłam cebulę w kostkę i podsmażyłam

potrawyregionalne
Barszcz biały z kabanosem i kiełkami 128

koszulce. Podaję go także z kiełkami które są zdrowe i ostry ich smak pasuje do zupy. Zamiast kiełbasy dodaję kabanosy bo lubią je także dzieci. Zakwas na barszcz robię sama z mąki pszennej. 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kawałek selera 1 por biała część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zakwasu na barszcz biały/ na mące pszennej/ sól, pieprz(...)przesmażam. Dodaję seler, por, marchew, ziemniaki i chwile smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuje około 15 minut. Na końcu dodaje pokrojone kabanosy, wlewam zakwas, śmietanę,  dodaję sól, pieprz, majeranek i zagotowuję.  W osobnym garnku zagotowuje dwa litry wody, z łyżką octu. Wbijam jajka i gotuję około 3 minuty. Zupę podaję z jajkami

wesoła kuchnia
Ketczup śliwkowo- paprykowy 209

Sezon śliwkowy powoli zbliża się do końca. Po pysznych ciastach i ciasteczkach pora na coś konkretniejszego. Bardzo polecam Wam przepis na ketczup ze śliwek i papryki

dolcevitainmykitchen
Koperty z budyniem i wiśniami. 126

Koperty z budyniem i wiśniami. Edyta Guhl. Witajcie kochani, minął już urlop świąteczny i pora zabrać się do pracy. Spędziłam dwa tygodnie w Polsce i wypróbowałam

dolcevitainmykitchen
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 353

pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem,  z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy(...)przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy  bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso  kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z pora i ziemniaków 137

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory, podsmażamy 5-6 min. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i blendujemy na gładko. Do zupy dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprowadzamy do wrzenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen