zupa z porów - 5432 przepisów (strona:162/363)

Zupa solferino [ z groszkiem zielonym] 191

dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego w plasterki.Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać odcedzony groszek [ ja mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z topinamburu i ciecierzycy (Zuppa crema di topinambur e ceci) 178

oliwek. Na oleju podsmażamy por, seler i marchew . Po ok. 5 minutach dodajemy  drobno pokrojone  ząbki czosnku oraz  topinambur. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem, kurkumą oraz ostr ą  papryk ą . Na koniec dolewamy 250-300 ml gorącej wody.  Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Całość

La grande e la piccola cuoca
Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty 172

które lubi mój mąż. Kapuśniak to też jedna z moich ulubionych zup i smak zapamiętany z babcinego domu, bo oczywiście gotowała najlepszy kapuśniak pod słońcem. Żeby ugotować dobry kapuśniak potrzebna jest dobra, kiszona kapusta. Prawdziwa, a nie taka zakwaszana octem. Nawet jeżeli dostaniecie o tej porze roku mocno kwaśną kapustę to błagam, nie wypłukujcie z niej soku! Jeśli to prawdziwa

Smaczna Pyza
Zupa serowa 148

Rewelacyjna kremowa zupa serowa. Dzięki dodatkowi kiełbasek francuskich jest bardziej syta. Po domu roznosi się aromat serków. 2 drobiowe skrzydełka 1 cebula 2 kiełbaski francuskie Włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka) 7 różyczek kalafiora 100 serka topionego hollander kremowy 50 g serka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz(...)ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę – podsmażamy razem na patelni, przekładamy do zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy

VioletoweKucharzenie
Krem ze szparagów z mascarpone, białkami oraz pestkami dyni 147

pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez 15 i i po tym czasie dodać pokrojone szparagi. Gotować aż wszystko będzie miękkie. Później zdjąć z ognia. Dodać mascarpone albo serek topiony następnie żółtka utrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA SZCZAWIOWA 90

poza miastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z ziemniakami, ryżem, jajkiem. Możecie ją również przygotować  na bazie bulionu mięsnego. Składniki: 2 pęczki świeżego szczawiu 2 marchewki  1 pietruszkę pół selera kawałek pora 3 sztuki ziela angielskiego liść laurowy sól, pieprz 150 ml śmietany

Kukuleczki
Boczniakowa pomidorowa z makaronem 112

Lubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera korzeniowego kawałek pora łyżka masła sklarowanego 25 dag boczniaków 1 ząbek czosnku 10 dag suchego makaronu świderki 8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek sól pieprz(...)wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości. Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam. Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę. Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste kawałki ogonka, a kapelusze pokroiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Barszcz a’la ukraiński 98

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką.  Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej  kapusty 1 puszka(...)Jarzyny obieramy, razem z porem, cebulą, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy

R'n'G Kitchen
Zupa z jarmużem 171

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela(...)oliwę pokrojonego w piórka pora i pokrojone w kostkę ziemniaki ,dusimy kilka minut a następnie wrzucamy posiekany czosnek ,oprószamy solą i pieprzem ,krótko podsmażamy. Warzywa zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 141

rewelacja :) Tak, więc już opcje są dwie. Nie tylko u babci, ale też u mnie w domu. Składniki na zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody z ogórków 3/4 szklanki śmietany 12 % łyżka mąki pszennej(...)kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą z ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem

Karola gotuje
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 194

ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat(...)dalej - a następnie przepłukać zimną, aby nie straciły koloru. Odsączyć na sitku. Pokroić w kostkę, ale zostawiając górną część łodygi (tak ok. 1/3 całości) do udekorowania wierzchu tarty. Pora przeciąć wzdłuż i poszatkować na półplastry. Zblanszować go przez chwilę w gorącej wodzie po gotowaniu szparagów. Odcedzić na sitku.Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół - u mnie na ćwiartki bo były

Grunt to przepis!
Zupa fasolowa z makaronem 406

razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela(...)kostkę, pora w paski i podsmażyć na oliwie. • Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i dodać do cebuli. • Wlać 1,5 litra wody, dodać przyprawy, sól, pieprz i zagotować. • Dodać fasolę, grzybki i gotować ok. 30 minut. • W międzyczasie ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Zupę zabielić mlekiem

To co kocham
Zupa serowo kalafiorowa 142

Moja ulubiona zupa Składniki • 3 średnie marchewki • 1/2 kalafior • biała część z poru • 2 pietruszki małe • pęczek ziół seler lubczyk pietruszka • 2 trójkąciki serka topionego śmietankowy • 1/2 szklanki śmietany • 3 łyżki oliwy z oliwek • 1 pierś z kurczaka • przyprawy można dodać domową vegete Sposób przygotowania 1. • Pierś(...)kurczaka pokroić w grubą kostkę Podsmażyć na oliwie wyciągnąć  z patelni mięso dodać por smażyć aż się zeszkli dodać potarte na grubej  tarce marchew pietruszkę wszystko razem chwilkę przesmażyć  przełożyć do garnka zalać wodą ok 2 l dołożyć kalafior Zagotować  zupę dodać mięso  gotować aż wszystko zmięknie doprawić ulubionymi przyprawami  ja dodałam domową przyprawę

W królestwie smaków Beaty
Grzybowa z łazankami 119

Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w  święta. 2 garście suszonych grzybów 1 cebula 2 ziemniaki 1 marchewka 1 por biała część(...)Ziemniaki, marchew obieram i kroję w kostkę. Seler i pietruszkę obrane ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Do cebuli przesmażonej dodaję wszystkie warzywa i dalej chwilę smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję liście laurowe, ziele, i pokrojone grzyby, oraz wodę od grzybów. Zupę gotuję około 30 minut. Na końcu serek rozrabiam w kubku w niewielkiej ilości zupy i wlewam

wesoła kuchnia
Pieczarkowa wigilijna pod gwiazdami 156

symbolicznie dzielę się z Wami opłatkiem. Pyszna zupa grzybowa pieczarkowa z makaronem bezglutenowym pod gwiazdami. Zupa kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko.  500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 1 kawałek selera korzenia 1 por biała część 2 ziemniaki 2 litry wody sól, pieprz natka pietruszki 60 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany(...)makaron  bezglutenowy fusilli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie masło klarowane Marchewkę, seler, ziemniaki obieram myję, por kroję na pół. Ziemniaki i seler kroję na kawałki, marchewkę zostawiam w całości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte na tarce jarzynowej pieczarki

wesoła kuchnia