już się poprawiam! Jestem już dwa tygodnie po sesji, odpoczywam w domu, ale moje gotowanie do tej pory sprowadzało się do standardowych dań, które często goszczą w moim domu. Dzisiaj na przykład obowiązkowo coś bez mięska! Pościmy! Zupa ogórkowa i naleśnik z serem - na to miałam dzisiaj ochotę. To było do przewidzenia, że zupa ogórkowa pojawi się kiedy
Kuchnia moimi oczamiIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej
Pasja Smakunajbardziej zabiegana gospodyni domowa, bo użyłam gotowego bulionu drobiowego, bardzo aromatycznego i smacznego. Zupa z kurkami to obiad dla całej rodziny. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: - 1 buteleczka bulionu drobiowego KRAKUS - 500 g kurek - 2 duże marchewki - 1/3 selera - 1 pietruszka - biała część pora - 2 garście makaronu świederki - świeżo zmielony pieprz - 150 ml śmietanki 12% - kilka gałązek cząbru(...)przyprawy, wlej bulion i około 2 litry wody. Całość gotuj do miękkości warzyw. Na patelni na maśle przesmaż umyte i osuszone kurki, wraz z listkami cząbru, dodaj do zupy całą zawartość z patelni. Dzięki temu kurki uwolnią aromat do sosu maślanego, będą bardziej jędrne, a zupa bardziej aromatyczna. Dodaj makaron i gotuj przez 12 do 15 minut. Dodaj
SMYKWKUCHNIprosta sałatka do grilla, na imprezę lub kolację. Z ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach. Składniki 200 gram makaronu
Życie zaczyna się w kuchnitortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem(...)łyżki - jeśli trzeba to dodać mąki lub mleka do uzyskania konsystencji patelnię naleśnikarkę przetrzeć olejem i na dobrze rozgrzanej smażyć złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubięposiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion(...)listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć z marynaty, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, często mieszając lub lekko podrzucając patelnią
Kuchnia Prezydentowejtakie małe rozgrzewające co nieco. Koniec końców zdecydowałam się na konkretną grochówkę - solidnie przyprawioną, okraszoną boczkiem oraz z mięsną wkładkę. Dosyć gęstą, kremową - taką, jak w rodzinnym domu. Taka zupa idealnie nas rozgrzeje po jesiennych harcach na zewnątrz. A jeśli jesteście ciekawi, co przygotowały pozostałe dziewczyny, to zapraszam do odwiedzenia blogów poniżej :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona(...)szklanki grochu 1 duża marchewka 1 duża pietruszka spory kawałek selera spory kawałek pora 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki 1 duże lub dwa małe żeberka 1 kawałek kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plastry boczku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup Groch przesypać do garnka i wlać 1,5 szklanki wody. Gotować aż groch będzie
My simple kitchenIndyjska zupa Dahl w mojej wersji, żartobliwie nazwanej "studencką". Pierwszoplanowymi przyjaciółkami są: Skromna Soczewica oraz Szalona Cebula. Zupka rozgrzewa, co teoretycznie kłóci się z wykonywaniem jej w porze letniej, aczkolwiek jest na tyle pyszna, że niezależnie od pogody można się nią śmiało delektować. SKŁADNIKI: szklanka czerwonej soczewicy czerwona cebula 1/2 żółtej cebuli 2 ząbki czosnku ziemniak marchewka pomidor(...)soczewicę wraz z warzywami- gotujemy ok 15-20 min na małym ogniu. Pod goniec gotowania całość doprawiamy (Nie żałujmy sobie przypraw! Im ich więcej, tym lepszy i intensywniejszy smak zupy
healthy dreamsmarchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też
Kuchnia domowa AniQchnia po prostu Delikatny a zarazem aromatyczny, może stanowić świetną bazę do innych zup :) Składniki: Qchnia po prostu 1 korpus z kurczaka 4 skrzydełka drobiowe 3 litry zimnej wody 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe około 7 ziarenek ziela angielskiego około 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety sól do smaku posiekana natka(...)wraz z przyprawami (oprócz soli). Całość gotować powoli pod przykryciem około 1,5 godziny. Na koniec doprawić solą do smaku. Na talerze nakładamy makaron i dodajemy marchewkę ugotowaną w zupie. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy również dodać trochę ugotowanego mięsa. Qchnia po prostu
Qchnia po prostuZupa zupełnie bezmięsna, same warzywa...lekko i przyjemnie....no i ten aromat świeżego lubczyku <3 Składniki 1/2 kalafiora 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 kapelusz suszonego podgrzybka 50 g kaszy pęczak 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 gałązka natki selera korzeniowego 1 gałązka natki pietruszki 1 gałązka lubczyku(...)kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior dzielimy na różyczki, por kroimy w piórka. Warzywa, natkę, grzyb, kaszę, liść laurowy, ziele angielskie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (wg uznania). Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną
R'n'G Kitchenkiedy mama obiecywała mi lody. Zupa kalafiorowa była jednak z tych dań po które chętnie siegałam. Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól(...)posolić. Masło z olejem roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie przelać wszystko do garnka z zupą. Jeżeli potrzeba przyprawić pieprzem. Podawać z posiekanym
Kuchnia w oparachmega pyszna. Smak wędzonego kurczaka idealnie komponuje się z kiszonymi ogórkami (jeśli zupa będzie mało kwaskowa ,polecamy doprawić sokiem z cytryny). Całość okraszona świeżym koperkiem. Mniam! Składniki 500 g kiszonych ogórków 4-5 wędzonych pałek z kurczaka duża marchewka łyżka masła czosnkowego pietruszka mały seler 4 ziemniaki por (biała część) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ryżu(...)razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy i oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki ,ponownie przekładamy do zupy. Dodajemy ryż i gotujemy do jego
R'n'G Kitchenseler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 średni kalafior świeżo zmielony pieprz Dodatkowo (jak, kto lubi. Ja zjadłam zupkę z ryżem i jajkami. Dodałam także jogurt naturalny dokładany stopniowo na talerz, dzięki temu zupa zyskała super kwaskowatość) Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy
ClauditteMissCookingjednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra bulionu warzywnego • 1/2 pęczka koperku (około(...)dnem rozgrzać oliwę z oliwek. 4. Dodać ogórka oraz pora pokrojonego na 1 cm kawałki. Dusić przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Wlać połowę bulionu i gotować przez 10 minut. 6. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wybrać miąższ ze skórki i dodać go do zupy. Dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki. 7. Zmiksować
W mojej kuchni