przepisie pojawił się ketchup. Mi osobiście zupa bardziej smakowała przed zabieleniem śmietaną. Zupa pomidorowa na węgierską nutę Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką(...)Pora przekrój wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki. W garnku lub na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso. Gdy ładnie się przyrumieni, oprósz je papryką: wędzoną, słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka lub zalej bulionem. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj do niej pomidory oraz ketchup. Ziemniaki obierz, pokrój
blog.moje-pasje.infopewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro.Widzac moja zdziwiona mine szybko pospieszyl z wytlumaczeniem. Otoz okazjue, sie, ze moj Ukochany zatesknil za zupami, bo przez cale lato nie ugotowalam ani jednej. Gdy tylko zrobilo sie chlodniej
Przysmaki KarolkiSkładniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele(...)angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody. Wlać do zupy i zagotować
O kuchni z uczuciemPrzepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja(...)garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, wybieramy „szumowiny” i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 min. Następnie dodajemy 2 marchewki, por i pietruszkę (obrane, w całości). Cebulę obieramy, przekrawamy na pól i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni, dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jakieś
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula) natka koperku 500 g kiszonych ogórków 1/2 szklanki wody z ogórków 2 litry wody 5 listków laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw(...)wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka
ClauditteMissCookingzostało. Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela(...)marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany. Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki: * z tej ilości i w takim garnku wyszło mi 3,5 l zupy * zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle
Pieprzyć z Fantazjątego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części 1/2 pora, pokrojonego w mniejsze części 1 cebula, opieczona i pokrojona na ćwiartki 3 gałązki natki pietruszki(...)cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut na minimalnym ogniu. 2. Warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy ukiszone buraczki wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, zupa nie może
Życie ze smakiemNowe, jakże zaskakujące wydanie popularnej pomidorowej. Ta zupa wcale nie musi być zwykłą, codzienną. Można z niej zrobić arcydzieło, które zaskoczy nawet najwybredniejsze podniebienia. A zatem do dzieła Składniki: 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka(średnia) 4 pomidory świeże 1 puszka(lub kartonik) pomidorów krojonych 500g 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie Bazylia, oregano, sól, pieprz, chili Olej(...)Paprykę opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę. 5. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki. 6. Przygotowujemy 2 patelnie. 7. Na patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy jeszcze ok. 6 minut. 9. Na drugiej patelni dusimy czerwoną
Marcepanowa kuchnianależy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2- 3 ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera, pora cebula około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie 1 łyżka(...)ugotowane wywary połączyć słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy kapuśniak doprawić pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga ! kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem Czas przygotowania: ok 50-60 minut 5 porcji Składniki 1 łyżka oleju 1 duży por 1 cebula 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta cayenne 4 ząbki
Smaczny zeszytczasowego postu ( IF – Intermittent Fasting ), nie jest bowiem pokarmem stałym. W takim wypadku następny posiłek je się w porze lunchu . W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki , ale także resztki dania obiadowego z poprzedniego dnia albo zupy . Można je przygotować dzień wcześniej, spakować i zabrać ze sobą na wynos . Skrajności w podejściu do diety Na koniec chciałabym
Modern Cave Girlprzypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za tradycyjnymi mięsnymi flakami. Flaki z boczniaków to po prostu pyszna aromatyczna zupa grzybowa. ok. 400 gramów boczniaków 200 gramów włoszczyzny mrożonej lub 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. 1,5 litra dowolnego bulionu lub wody 4/5 kulek ziela angielskiego 3 duże liście laurowe pół płaskiej łyżeczki imbiru szczypta
Andzia PichciProsto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki
Ugotowane pozamiatanebłogi uśmiech na twarzy i wprawiające w dobry nastrój. Moja lista comfort food jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki
Fitsweet.mewprawiające w dobry nastrój. Moja lista comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie, jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki
Fitsweet.me