zupa z porów - 5432 przepisów (strona:166/363)

Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 173

Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem

BaRepas
Grochówka na kurczaku 149

szkl grochu por marchewka pietruszka 3 ziemniaki cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano ziele angielskie Warzywa obrać i pokroić . Kurczaka umyć zalać wodą , dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziele angielskie i ugotować na wolnym ogniu razem z grochem. Wyjąć mięso, włożyć ziemniaki. Mięso oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy, dodać również kiełbasę lub boczek

Gotowanie jest łatwe
Krupnik z kaszą jaglaną 150

lubisz gęste zupy i dużą ilość kaszy, dodaj 1 szkl. Jeśli kasza ma być dodatkiem w zupie, dodaj 1/2 szkl. Drukuj Krupnik z kaszą jaglaną Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 udka 1 grubszy plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego(...)ziemniaków), pokrojone w kostkę. Po ok 20 min, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i przepłukaną kilkukrotnie wodą, kaszą jaglaną. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy, obieramy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/krupnik-kasza-jaglana/ MieszamWGarnku     Artykuł Krupnik z kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 118

krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora 7-10 łyżek drobnej kaszy(...)osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką

Kuchnia po mojemu
Miso-shiru – historia prawdziwa – przepis 106

również na śniadanko. Zauważyłam, że wersja „śniadaniowa” jest znacznie delikatniejsza od tych jedzonych po południu czy też wieczorami. Zupę tę przygotowuje się z bulionu dashi, pasty z fermentowanej soi miso oraz wielu dodatków zależnych od własnych upodobań, regionu, czy też pory roku. Dodatkami tymi może być tofu, mogą być ryby, mogą być sezonowe warzywa. Generalnie, jak chodzi o składniki miso(...)pudełko z tym moim przysmakiem nie doczekało otwarcia w domu. Część wyżarłam już na galeriowym parkingu. Mniam! Kombu zaś, jak to suszone glony. Zielone i sztywne, w procesie przygotowywania zupy stają mięsiste. Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, do czego je przyrównać Kombu to kombu Wszystkie składniki na zupę dostępne są w dużych marketach lub sklepach z specjalizujących się w „kuchniach

Kate's Kitchen
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 169

pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju(...)oczyścić, pokroić na plasterki. Marchewkę pokroić na plasterki lub w niedużą kostkę, pora pokroić w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić por, marchewkę i seler, liście laurowe oraz ziele angielskie, posolić i podsmażyć/poddusić na umiarkowanym ogniu, często mieszając przez około 7 minut (uważać, by składniki nie przypalały się lub przywierały

Even Better Food
Barszcz biały. 119

smaku dodawała zakwas z butelki, a ja wolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 opakowanie barszczu białego w proszku (lub w butelce- jak kto lubi) 1 łyżeczka(...)czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w plasterki, a marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach (najszybciej w szatkownicy) i wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru. Gotujemy około 15-20 minut, aż się warzywa ugotują. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w kilku łyżkach zupę w proszku, majeranek i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Botwinka 151

obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą

kulinarnyJa
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 211

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa - klasyczna 90

Gęsta, mocno pomidorowa i koniecznie ze świderkami. Pyszna zupa pomidorowa. Przygotowana koniecznie z dodatkiem pręgi cielęcej, która wspaniale zagęści zupę. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent(...)wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.  Marchewkę i pietruszkę obieramy, por dokładnie myjemy, wszystko kroimy w plasterki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Zupa powinna się gotować na najmniejszym ogniu przez dwie godziny. Po dwóch godzinach wciągamy mięso, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy

Gotowanie i blogowanie
Krem z brokułów 152

cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora i pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy wody, posiekanej natki, koperku, ulubione zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i imbiru. Jeśli zupa ma być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny

prawdziwe jedzenie
ROSÓŁ 158

WSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo  1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki  gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)będzie miał wspólnego z rosolem  Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski  (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny

Viola cooks with passion
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 153

posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka(...)dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wszystkie Najlepsze Dyniowe przepisy na blogu! 132

Jesień, czyli nasza ulubiona pora roku, piękne kolory, najlepsze jabłka w roku no i dynie. Pełno dyń! Policzyłem i oficjalnie dynia jest najbardziej popularnym warzywem na blogu. Przepisów jest mnóstwo dlatego dzisiaj podsumowanie tych najbardziej popularnych i lubianych. 1. Numer 1 to „ Ciasto dyniowe ” Prosty przepis, a możemy go tak odmienić, że będzie smakowało każdemu!   2. Na kolejnym(...)środka możecie dodać wszystko co akurat macie pod ręką żurawinę, wiórki kokosowe czy czekoladę. 5. I wreszcie pierwszy niesłodki przepis. Coś co robimy często Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na zupę dyniową. 6. Dyniowe latte, przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać

PaleoLife