zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki nałuskajcie kilogram i zróbcie krem raz jeszcze....;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 500 g groszku mrożonego 1 cebula 1 por 2 ząbki czosnku(...)francuskiego (przepis) boczek wędzony Przygotowanie: 1. Cebulę i jasną część pora siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę, całość podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek, kiedy warzywa zmiękną zalewamy bulionem, następnie dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy 2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę 3. Boczek - plastry
Słodki KompromisRozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część(...)tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut . -Dolać wodę /lub bulion
Zakamarki mojej kuchniDelikatna, kremowa zupa krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól
Ala piecze i gotujeTreściwa, idealna na zimowe dni, kremowa zupa marchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość
Smak mojego domuprzygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone tarkujemy. W drobną kostkę(...)kokosowy ląduje cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy zabielić zupę śmietaną. Do smaku pieprzymy i solimy. Gotowe. Koszt: 14 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie
Kuchennyviral.plprzygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę cebulę, a marchewkę i ogórki kiszone tarkujemy. W drobną kostkę(...)kokosowy ląduje cebula. Smażymy ją do zeszklania po czym dodajemy marchew i ziemniaki. Wtedy dodajemy bulion. Całość gotujemy ok. 20 minut. Następnie dodajemy starte ogórki kiszone i czekamy jak zupa znowu zacznie gotować się. Po chwili dodajemy koperek i jeśli lubimy możemy zabielić zupę śmietaną. Do smaku pieprzymy i solimy. Gotowe. Koszt: 14 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie
Kuchennyviral.plpęczku), rozmaryn. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 20 min. Związane sznurkiem por z ziołami i pietruszkę, wyjmujemy. Na patelni przygotowujemy białą zasmażkę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, rozrabiamy z wywarem (1 chochla), dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenmnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba(...)buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu
Posadzone i zjedzonekokosowym, rozgrzewająca lekko pikantna i pełna aromatów. Krem z dyni Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Porcje 6 osób Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 45 minut Składniki 2 kg dynia 1 szt papryka chilli 5 szt ząbek czosnku 4 szt marchewka 1 szt por 200 ml mleczko kokosowe 250-300 ml bulion warzywny lub drobiowy(...)stopni 20-25 minut. Pora kroimy w plastry i przesmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy upieczoną dynię z chilli i czosnkiem, marchew, wlewamy 200 ml bulionu, ścieramy imbir i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy, dodajemy mleczko kokosowe i jeszcze przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy paprykę słodką
lysygotuje.plwystygnie! ;) Myślę, że wszyscy, którzy lubią swojską szczawiową powinni polubić niemiecką zupę, a jeśli ktoś chce nadać jej naprawdę wyjątkowego charakteru, niech wybierze się na spacer w poszukiwaniu wiosennych dzikich ziół. Przynajmniej jedno lub dwa powinno znaleźć się w tym daniu! Składniki: 1 cebula (lub jasna część pora) 2 łyżki masła 2 ziemniaki 2 garście posiekanych ziół (9 rodzajów spośród(...)dzikich ziół Wykonanie: Cebulę (lub pora) drobno posiekać i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 2 minuty. Zaleć bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków (około 10 - 15 minut). Dodać wino oraz posiekane zioła. Zwiększyć ogień i gotować 3 - 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietankę
zadanie-gotowanieRozgrzewająca i pełna aromatu zupa koperkowa, powinna gościć w każdej kuchni. Jest pyszna w smaku, niezwykle łatwa w przygotowaniu, grzechem byłoby jej nie spróbować ;) składniki na 6 porcji 2 udka z kurczaka pęczek koperku włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, cebula ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g ryżu sól przepis W dużym garnku umieszczamy udka(...)marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz przypieczoną na suchej patelni cebulę, wszystko zalewamy 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Następnie do wywaru dodajemy opłukany ryż, całość doprawiamy solą oraz ziarenkami czarnego pieprzu, mieszamy i gotujemy około 15 minut. Opłukany koperek drobno siekamy a następnie wrzucamy go gotującej się zupy. Do małej miski przekładamy śmietanę
Smakowite DaniaJeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)litry wody i zagotować. Warzywa obrać i drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca
Na słodko lub wytrawniePyszna i delikatna w smaku zupa krem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony
Bajeczna KuchniaPomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym rosole(...)lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała. Składniki: kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka plaster selera 1 cebula 2 gałązki lubczyku kawałek pora listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz około 1 kg pomidorów 1 łyżka masła suszone oregano cukier - opcjonalnie makaron Wykonanie: kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie oferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por(...)kostkę. Na słabym ogniu, mieszając, zeszkliłem na maśle boczek. Dodałem cebule i por, smażyłem 5 minut. Dodałem seler, marchew, smażyłem 5 minut. Dodałem ziemniaki, szpinak oraz pomidory, smażyłem razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Warzywa zalałem 2 l wody i szybko zagotowałem. Dalej gotowałem zupę pod przykryciem na słabym ogniu około godziny. Zupę mocno zagotowałem, dodałem do niej makaron
R'n'G Kitchen