pory to upalnych dni mamy jak na lekarstwo ale może się to zmieni. Chłodnik możemy dodatkowo podać z młodymi ziemniaczkami na osobnym talerzu. Będziemy potrzebować: 1 litr maślanki (dobrze schłodzonej) 5 łyżek jogurtu naturalnego około 500 g ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1 łyżeczka cukru pudru szczyptę cząbru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Zupa
Uwaga Babcia GotujeZupa paprykowa to niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie. Zupę tę pokochają nawet maluchy, szczególnie z dodatkiem domowych grzanek. Bez chili i soli można ją podawać dzieciom, które skończyły 10. miesiąc życia. 5 papryk 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora mały kawałek selera pół puszki pomidorów bez skórki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól i pieprz(...)nasienne. Kroimy ją w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Cebulę szklimy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Dodajemy pokrojoną paprykę i przesmażamy razem. Paprykę można nawet zrumienić, wtedy zupa będzie miała wyrazistszy smak. Podsmażoną paprykę i cebulę dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ewentualnie ostrą paprykę w proszku i zagotowujemy. Zupę
Dieta bez mlekazielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w miejscach gdzie jest najwięcej wilgoci w lesie. Zielonki są grzybami blaszkowatymi, ale nie można ich pomylić z innymi grzybami, mają piękny seledynowy kolor, natomiast ich siwa(...)blaszki i nóżkę ma również delikatnie seledynową. Gdy nazbieramy sporo zielonek najchętniej panierujemy je i smażymy jak kotleciki, podobnie ja rydze panierowane smażone. Można też z zielonek przygotować zupę. W zeszłym roku z mrożonych gąsek przygotowałam paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego. Zupa z zielonych gąsek to mój przepis na wykorzystanie zielonek w kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe grzanki - ryż - posiekany koperek lub natkę pietruszki - sałatę pokrojoną w paski - marchewkę, seler, kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki - pulpety z cielęciny lub wątróbki - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć: - krokiet z naleśników - krokiet z ryżu - pasztecik serowy - diablotkę Smacznego
Moja Książka Kucharskazupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na pewno :-) zwłaszcza z makaronem, a taka z podsmażonymi na masełku pieczarkami... mmm... obłędna... To kto gotuje? SKŁADNIKI ok. 400 g pieczarek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka natki koperku 1 liść pora 2 łyżki masła klarowanego(...)pora drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki, pora, sól i pieprz, chwilę smażymy i dolewamy wodę i bulion; dusimy pod przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy
Czary - gary w kuchniogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa za ok 15zł, z warzywami w sumie około 20zł, dlatego przyjmuję, że mój dziś wykorzystany to około 3,75zł. -pieczarki 350 gram; koszt 6,49zł/kg; koszt wykorzystany 2,27zł -por część biała 0,27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt(...)wyniesie 9,43zł Por siekamy i wrzucamy na masło, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na wysokim ogniu. Dorzucamy orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy do miseczki i zalewamy zupą. Opcjonalnie posypujemy natką
BaRepasDzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę(...)garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym
Kulinarny Pamiętnikwkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą(...)laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną. Smacznego
Gorący kąsekSkładniki: - 2 ćwiartki z kurczaka - 2 spore marchewki -pół selera - kawałek pora - plaster buraka - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, suszona natka pietruszki, przyprawa w
Kulinarne blogowanieSezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie
dolcevitainmykitchenMoja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g filetów z halibuta 300g krewetek 600g ziemniaków 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1litr bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki(...)grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. 3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną
Szalona Kuchnia EwelinyWszyscy uwielbiamy zupę pomidorową, ale nie ma to jak taka prawdziwa na świeżych pomidorach z dodatkiem ryżu lub makaronu trudno się jej oprzeć.... Smacznego :) SKŁADNIKI : 2 skrzydełka 2 marchewki kawałek selera i pora 2 cebule ok. 7-8 dojrzałych pomidorów słoiczek przecieru pomidorowego jogurt naturalny lub śmietana do podbicia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia jeden listek laurowy(...)makaron nitki lub ryż, kostka rosołowa WYKONANIE : Skrzydełka myjemy i zalewamy ok 1-1,5 l wody, gdy zrobi nam się piana zbieramy ją i dodajemy obraną marchew, pora, selera i okopconą cebulę oraz liść i ziarenka. Gotujemy na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części
Pani na deserŚroda Sałatka z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami. Na dziś zaplanowałam sałatkę z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami. Dodatkowo dodaję parę plastrów pora, ale niekoniecznie i
dolcevitainmykitchenŚwietna zupa krem na bazie warzyw z soczewicą i grzankami. Zupa najlepiej wygląda jeśli użyjemy czerwonej soczewicy. Raz zrobiłam ją z zieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku(...)minut aż warzywa zmiękną. Soczewicę zalać wrzątkiem i moczyć aż warzywa nie zmiękną, odlać wodę. Do warzyw dodać soczewicę i przyprawy. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Jak zupa będzie gotowa zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, lub z odrobiną masła by powstały grzanki. Zupę podawać
Mama Gotujejesienne chłody , rozgrzewająca zupa Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: wołowina bez kości - 1 kg ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(...)Pora pokroić w piórka. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w pół plastry. Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć pieczarki, cebulę paprykę i selera, wszystko podsmażyć oddzielnie, przełożyć do garnka z mięsem, dusić kilka minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa. Zalać zupę gotowaną
Kuchnia Danusi