Składniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru pomidorowego płynnego np. domowy przecier lub puszka pomidorów bez skórki -1 łyżka keczupu łagodnego np. domowy keczup -1,5 l wody -pieprz i sól do smaku Z ćwiartki kurczaka ściągamy skórę(...)wywaru warzywa i mięso. Wlewamy przecier lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy keczupem, solą oraz pieprzem. Jeżeli lubicie w zupie dodatek warzyw to zlecam marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, mięso oddzielić od kości i wrzucić wszystko do garnka z zupą. Posypać obficie zieloną pietruszką. Taką zupę można
Kulinarne przemysleniaTakie kluseczki robi moja mama i robiła moja ukochana ciocia Jadzia. Której już z nami nie ma. Ostatni raz jak ją odwiedziłam miała dla nas rosołek
Kuchnia Pokoleńtaka zupa to bomba witaminowa, powinno się je jeść jak najczęściej... i warto wykorzystać to, że mamy dostęp do wielu zdrowych i świeżych warzyw. Ja jestem ich fanką. Na sto procent!Składniki: pięć marchewek trzy pietruszki ćwierć selera duży pęczek koperku dwie gałązki natki pietruszki trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory trzy liście laurowe(...)Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą
Mango Papajaziemniaków, równie dobrze można było by dodać mięsa z żeberek i miała by charakter zupy białkowej... :) Oczywiście po dodaniu żeberek, nie będzie miała już charakteru wegetariańskiego ani wegańskiego... :) Składniki: 0,5kg kapusty kiszonej 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora (ok. 10cm) kawałek selera 1/4 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)łyżeczki ziarenek kminku 1,5 łyżki mąki masło lub olej do podsmażenia sól pieprz Przygotowanie: Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w kostkę, por pokroić w plasterki. Do garnka włożyć warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie i wlać wody z 3-4cm nad warzywa. Postawić na kuchni i gotować na wolnym ogniu. Kapustę kiszoną jeśli
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecharakterystyczny, kwaskowaty, wyjątkowo intensywny smak a dodatkowo jest gęsty i znakomicie doprawiony to tradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie. składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu(...)twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy wędzoną kość podzieloną na mniejsze części oraz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy około 40 minut
Smakowite Daniaprosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego(...)wysokiej miseczki, miksuję. Powinno być płynne po dolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejprzepyszna zupa ❤ Kwintesencja smaków i aromatów pochodzących od wielorakich warzyw. Jeśli wolimy zupy z ziemniakami, zastąpmy nimi makaron - też będzie pysznie! 👌 Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydełkach i podudziach) 4-5 szt ugotowanych wcześniej buraków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 2 łodygi selera naciowego sól pieprz majeranek sok z cytryny lub ocet szczypta(...)około 20-30 minut na małym ogniu. następnie doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem, zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek. Jeśli lubimy ( my - tak) zupę zabielany zahartowaną śmietaną 18% i obficie posypujemy koperkiem. Mięso z gotowanego bulionu obieramy i wrzucamy do zupy. Podajemy z pełnoziarnistym makaronem, ugotowanym osobno
Walijskie Pichcenietakże zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku. składniki: 700 g wędzonych żeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki) 3 l wody 1 słoik przecieru
Monia miesza i gotujeNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego
R'n'G Kitchenwszystkich, którzy lubią rosołek zamieszczam przepis na delikatną zupę królewską. Nadaje się nie tylko jako pierwsze danie na wykwintny obiad, ale również na gorącą kolację. Zapewniam, że goście będą bardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 40 dag. filetu z kurczaka 1 udko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera i pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz
Kuchnia Beatycebula 4 ziemniaki kawałek pora listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego pieprz pieprz ziołowy sól selerowa 2 łyżeczki czosnek niedźwiedzi duża szczypta 4 łyżki śmietany prażony na patelni kminek Rosół wlać do garnka, włożyć wszystkie warzywa i i przyprawy, gotować do miękkości. Przed zmiksowaniem wyłowić ziele angielskie i listek laurowy. Zmiksować zupę przy pomocy blendera, dodać śmietanę
Gotowanie jest łatwekrólika 30 dkg wątróbki drobiowej albo z królika 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 1/3 selera korzenia 1 korzeń pietruszki 2 ziela angielskie 3 ziarna jałowca 2 liście laurowe sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka 2 jajka olej rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka(...)minut. Mięso i warzywa wykładam na talerz żeby ostygły. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę. Mięso obieram z kości i mielę maszynką razem z warzywami ugotowanymi za wyjątkiem pory, ją odkładam i cebulę też mielę. Bułkę namaczam w mleku, jak zmięknie odciskam z nadmiaru mleka i dodaję do mięsa, wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką, gałkę muszkatołową, jedną
wesoła kuchniaresztek ryby (ości, kręgosłup, płetwy, głowy), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, 1 cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, 800 g filetów z ryb morskich* 1 papryka, 2-3 pomidory, 1 cebula, oliwa Resztki ryb, włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, sól i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Przecedzić wywar. Cebulę(...)włożyć kawałki ryby, gotować około 4 minut. Wyjąć rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. W głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę. Podawać z grzankami z czosnkiem. *ja użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były prosto z kutra
królestwo garówzmielonego pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki śmietanki 30% ZUPA 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego 2 marchewki (starte na tarce jarzynowej) 1 pietruszka (starta na tarce jarzynowej) spory kawałek selera (również utarty) klika gałązek natki pietruszki kawałek pora, ok. 5 cm (dałam posiekaną cebulę) 3 nieduże ziemniaki 2 łyżki mąki(...)zobaczycie u Kasi , w dodatku sfotografowaną krok po kroku, więc ja nie będę się produkować, bo lepiej na pewno tego nie zrobię. :) Wpisałam tylko skład, jaki zastosowałam w swojej zupie. Moje klopsiki były całkiem malutkie, nieco większe od orzecha laskowego, bo faktycznie im mniejsze, tym lepsze! Muszę powiedzieć, że nie przepadam za gotowanym mięsem mielonym, ale w tej zupie bardzo
Kuchnia PrezydentowejBarszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały(...)pietruszkę, seler i por). Dodać także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz na mały płomień i gotować wywar pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wrzucić do wywaru obrany i rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki chrzanu. Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko
Kulinarne Przeboje