zupa z porów - 5432 przepisów (strona:178/363)

Zupa fasolowa 161

Dzisiaj zapraszam na zupę fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy. Składniki: 200 g fasoli porcja rosołowa 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz(...)pora, seler, sól i gotujemy kolejne 35 minut. W tym momencie możemy przygotować boczek z cebulką. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solimy i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Wyciągamy mięso i włoszczyznę.  Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy

Smak mojego domu
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 159

Cooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem

karmelowy
KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 169

szatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z ziemniaków 143

było to tak: Madzia wpadła na pomysł, że zrobi zupę krem z ziemniaków. W zasadzie nie bardzo miała pomysł jak to zrobić więc wymyśliła sobie. I to jak wymyśliła! Zupa wyszła doskonała. Dodatek tymianku połączony ze smakiem ziemniaków to coś niesamowitego. Dawno już nie jadłem takiego połączenia smaków. Czekam na kolejny "dziwny" pomysł Madzi, jej pomysły mi się podobają :) Wysępiłem(...)cienkie plastry i podsmażamy na patelni do chrupkości. Zupę nalewamy na talerz, a boczek kładziemy na górze. I posypujemy całość drobno zmielonym świeżym rozmarynem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 132

Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze

Kuchnia MagdaLeny
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 132

Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z brokuła z grzankami 157

serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,kawałek pora, 1 skrzydło z indyka, 3 ziela angielskiego, 1 łyżka majeranku, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Dodatkowo(...)czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią moc planika, dodajemy majeranek, doprawiamy wg uznania sola i pieprzem i gotujemy

Delicious Titbits
Domowa przyprawa uniwersalna 135

Domowa przyprawa uniwersalna jest doskonałym dodatkiem do rosołu, sosów czy zup. Przyprawa z powodzeniem zastąpi Wam dobrze znane przyprawy sklepowe. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali marchewki, pietruszki, natki pietruszki, selera, liści selera, pora, soli, cukru oraz kurkumy. Warzywa przygotować najlepiej w suszarce do żywności – czas suszenia to około kilka godzin w temperaturze 70 stopni. Przy zakupie suszarki , w instrukcji

Kuchnia Bazylii
CIASTO KASZTANOWE Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 139

Korzystajmy ze smakowitych darów jesieni, jednym z moich ulubionych smaków tej pięknej pory roku są kasztany, które można przyrządzać zarówno na słono i na słodko. Pieczone kasztany to już klasyk, są naprawdę smaczne, zupa-krem z kasztanów też jest przepyszna, świetnie smakuje również w połączeniu z dynią. Słodki krem z kasztanów jest wykorzystywany do przygotowania różnych wypieków i deserów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 160

używam wytrawnego wina typu Rioja) i pomidory. Bardzo lubię dodawać pomidory do gulaszu, ale jak wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie do wszystkiego - do zupy pomidorowej, do sosu na pizzę, do gulaszu, do krwawej Marry ;) albo piję czysty. Zimą zwykle stoi u mnie

Quinoa Raz!
Barszcz czerwony na zakwasie 104

jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego* łyżeczka cukru, łyżka majeranku sól

NiePieprz.pl
Zupa porowo-koperkowa 455

córki mają swoje ulubione zupy,ale niestety każda ma swoją i zawsze jest problem, bo którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory  1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową

Moje domowe kucharzenie
Grasica cielęca w sosie z madery 181

naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły

królestwo garów
Zupa literkowa 'Marta mówi' 176

Marta coś mówi mówi mówi wciąż (Co tam piszą? Co dziś na obiad?) (...)" ...a dziś na obiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć

Atlas Smaków
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 122

może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz(...)porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania