zupa z porów - 5432 przepisów (strona:187/363)

Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 168

był wspaniały. Zupka pyszna. Jest to duża porcja zupy. Do garnka wlać olej i podgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć chwilkę, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć, aż kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie

Kuchnia Pokoleń
Zupa z brukselką 176

jakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście laurowe Oczyszczoną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, seler, por,cebulę )  oraz ćwiartkę kurczaka, zalewamy 1 l wody, dodajemy ziele angielskie(...)odcedzoną brukselkę i pokrojone mięso kurczaka, oddzielone od kości. Chwilę jeszcze gotujemy. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. wrzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieprz doradzam stosować z umiarem, ponieważ papryczka da zupie pikantność.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 172

liść laurowy - 2        olej do smażenia        margaryna – 1 łyżka        mąka – 2 łyżkiUgotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone(...)oraz suszonym majerankiem. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek mąki i 1 łyżki margaryny( margarynę rozpuszczamy na gorącej patelni i dodajemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy a potem dodajemy do zupy nadal gotując zupę). Jest to przepis jest z parzonych flaków. Jeśli gotujemy z flaków surowych, należy je wyczyścić, wymoczyć, obgotować, zmienić wodę i następnie gotować do miękkości. Flaki

Bon Appetit Małgorzaty
Flaczki z boczniaków 220

Cudowna zupa z boczniaków. Pikantna, rozgrzewająca i bezmięsna. Kolejna odsłona flaczków, bez flaków :).  Flaczki z drobiu Flaczki z pstrąga Składniki: 300 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 łyżka masła Przyprawy: 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz, kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego , listek laurowy Jak zrobić(...)sól. Zestawić z ognia i odstawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Podawać ze świeżym chlebem lub bagietką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb .  Inne rozgrzewające zupy

Rodzinka w kuchni
Zupa szczawiowa (świeży szczaw) 178

zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W moim domu bywa bardzo często. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.    mięso na wywar około 200g świeżego szczawiu (*) 5-6 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz

Di gotuje
Barszcz ukraiński 161

Jedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).  Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone(...)jeśli są duże, na mniejsze części). Ziemniaki w kostkę. Do grzybów (nie odlewać wody) dodać przyprawy: kminek, goździki, pieprz, ziele angielskie, goździki, listek laurowy, marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować

Rodzinka w kuchni
Krupnik z kaszą 102

krupnik na kaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży * pół szklanki(...)dosypujemy pół szklanki drobnej kaszy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy marchew i kroimy ją na kostkę, wrzucając z powrotem do zupy, lub kroimy po prostu na mniejsze części

Klasyka Gotowania
Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami 143

Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut. Boczek kroimy w cienkie

VioletoweKucharzenie
Zupa ogórkowa z ryżem 122

akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe(...)wegeta (opcjonalnie) sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki

kuchnia doski
A'LA FLACZKI Z KURCZAKA 97

tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;) Składniki: * 3 udka drobiowe * 2,5 litry wody * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki * ćwiartka niedużego korzenia selera * kawałek zielonej części pora * 4 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 5 ziarenek ziela(...)czasie z wywaru wyjąć por, seler i pietruszkę (można użyć do sałatki). Wyjąć także mięso, wystudzone mięso oddzielić od kości, pozbyć się skóry a samo mięso pokroić w drobne kawałki. Mięso dodać do wywaru, wsypać majeranek i przyprawę do flaków, zagotować. W między czasie przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki. Zasmażkę dodać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby

Zrób to smacznie
Krem kalafiorowo-serowy 165

kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki obiad czy kolację! Najlepiej smakuje podana z kawałkami kurczaka i rukolą. Pycha! :) Składniki: 1 kalafior ok. 0,5 kg ziemniaków kawałek pora 2 ząbki czosnku(...)oleju podsmażam czosnek (przeciśnięty przez praskę) i por (pokrojony w półplasterki). Dodaję kalafior i ziemniaki, odrobinę solę. Zalewam wodą tak, by przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty

Kuchnia Ellie
Zupa krem ze szpinakiem 161

Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć  Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody  gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną  zagotować ponownie doprawić solą i pieprzem

W królestwie smaków Beaty
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 159

fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku(...)Dorzuciłam  plasterki pora.   Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam na małym ogniu przez około 15 minut częściowo pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.   Następnie dodałam cukinię.    Na koniec dołączyły pomidory. Wszystkie warzywa już zmiękły.  Wlałam resztę bulionu, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam zupę aż warzywa były miękkie

potrawyregionalne
Zupa z mrożonych warzyw na patelnię 240

razem " warzywa na patelnię" wykorzystałam na zupę. Na pewno nie jest to mój odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent. Składniki : u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu 3 małe ziemniaki 1 cebula liść laurowy sól, pieprz do smaku ok 1 l. wody majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej(...)powinna Wam smakować :) Mieszanka warzywna składa się z marchewki, papryki czerwonej, pomarańczowej, żółtej, groszku zielonego, pora, kiełków fasoli Mung. Ja dodałam jeszcze pieprz czarny mielony oraz majeranek i pieprz ziołowy. Doprawiłam już w miseczce mlekiem ryżowym. Papryka wędzona którą dodałam "podkręciła jeszcze ostrość zupy, takie lubię :) Otrzymałam garnek zupy smacznej zupy. W handlu jest wiele mrożonek które na pewno

Proste Potrawy
Zupa z ogórków małosolnych 88

skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania