uprzejma, choć z jakiegoś powodu miła kelnerka była wyraźnie smutna. Postanowiliśmy zjeść bardziej obiad niż kolację, choć pora bardziej była na to drugie. Jako miłośniczka i badacz tajemnic żurku na zakwasie nie omieszkałam spróbować miejscowej wersji podanej w wydrążonym chlebku. Zupa była gorąca, sycąca, dobrze doprawiona i zawierała wszystko, czego od niej oczekiwałam. Mąż wybrał ( co mu się rzadko
Smaki EwyChyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiło się zawsze na nią kartoflanka. Pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę
Tradycyjna KuchniaUwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera
MamaOskarkaciasta. Produkt w 100% roślinny o szerokim zastosowaniu w kuchni. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów ,ziół, oliw i zup. Tortellini zostały przygotowane z surowców niemodyfikowanych genetycznie bez użycia konserwantów. Ja zrobiłam dziś coś ciekawego, dodatek do tortellini. Składniki -kapusta pekińska -marchewka -por -salasa pomidorowa- ja miałam moją, mrożoną. Jeśli nie macie- wystarczy sok pomidorowy z kartonu. -przyprawy od Skworcu – przyprawa
Z Kuchni Do KuchniNiestety grzybów dużo nie było. :( Kilka koźlaków i podgrzybków ani to ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka
Brzuszki Łakomczuszkisame do czegoś użyć. Oczywiście nie wyrzucałam ich a odsączone i ostudzone mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać ugotowaną cebulę i por jako ,, dosmaczacz" majonezu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskromne progi Dzieciątko Jezus."Bracia, patrzcie jeno, jak niebo goreje,Znać, że coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)150g kwaśnej śmietany Cebulę
W kuchni Karmel-itkigrzybową na białym winie? Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na domowe przyjęcie:) Zupa grzybowa na białym winie Składniki: 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych, 0,5 kg pieczarek(...)marchewki 1 cebula 1 por (biała część) 1 szklanka białego, wytrawnego wina
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz(...)Wykonanie: Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe części karpia. Kiedy warzywa są już miękkie
Walijskie Pichcenieminut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą. 3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy. 4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru. 5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPiękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki(...)warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem
Powiedz dietom niejogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego do smaku: sól, pieprz, śmietanka 18% - około(...)słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchniokrągło ❤ Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie(...)seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak
Walijskie Pichcenienockę w pracy... No ok, bez przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być(...)około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka
dobra gospodyni dom wesołym czyniKlasyk sam w sobie ...Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa. Czas przygotowania: ok. 45 minPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 pałki z kurczakakoncentrat pomidorowy1 woreczek białego ryżu4 marchewki1/2 selera 1 pietruszka1 por3 liście laurowe4 ziela angielskielubczykkoperek lub natka pietruszkiśmietanasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności(...)marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystkie składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany.Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany
kulinarnyJa