Składniki: kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje(...)drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMało pracochłonna za to przepyszna zupa z brokułami na bazie kości , to moja propozycja na dzisiejszy obiad , nie dość że dobrze smakuje to jeszcze jest bardzo prosta w przyrządzeniu . składniki na 6 porcji 1 średni brokuł kość wieprzowa lub udko drobiowe włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera ) cebula ząbek czosnku 3/4 szklanki mleka sól pieprz 3/4 szklanki mąki
Smakowite Daniakartoflanka lub serowa. I właśnie zrobiłam taką kartoflankę. Jest to zupa gęsta i bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki: około 300g żeberek 0,5-1kg ziemniaków 0,4kg kiełbasy(...)średniej wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler są już miękkie wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. W między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Gdy ziemniaki i marchew są miękkie dorzucam przysmażoną kiełbasę. Zupę solę i pieprze. Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy robię zasmażkę
Amatorka kuchennazupa, którą bardzo często „zamawiają” sobie moi mili goście. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka(...)szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować. W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki, jak do normalnej zupy. Podpiec cebulę na ogniu. Zdjąć tzw. szumy z wody. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Następnie, jak już mięso będzie ugotowane wlać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i drobno posiekaną papryczkę
Jemy Pijemyzawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Dlaczego własnoręcznie przyrządzony posiłek jest o wiele smaczniejszy i tańszy od kupionego? Jak zapakować przygotowane jedzenie, żeby mieć jeszcze więcej przyjemności z lunchu? Które produkty zawsze warto mieć w lodówce, żeby łatwo i sprawnie przyrządzić naprawdę(...)bądź dumny ze swojego lunchu: zawijas z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem, pikantna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatka makaronowa ze szpinakiem, z pomidorami i fetą czy czekoladowa krajanka bez pieczenia i wiele, wiele innych! Tę smakowitą książkę : PORA NA LUNCH każdy powinien mieć! Oto przepis na coś pysznego z książki
Z Kuchni Do Kuchnistroniłem od nich. Jedyna zupa, którą sobie gotowałem to jarzynowa. Na dodatek w wersji wegańskiej, czyli nie na rosole... 😄 Nie pamiętam jak to dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera mały kawałek pora szklanka groszku zielonego 2 garście fasolki(...)seler (pokrojone w kostkę), marchew (pokrojona w słupki), por (w plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana się
Dieta Rozdzielna i Zdrowieporcje) Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w większą kostkę, por w półplasterki, seler w plasterki - to wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Kardamonovysuszonej z firmy Tradycyjne Jadło . Kiełbasa ta daje niesamowity smak i aromat zupie , wytworzona jest z mięsa wieprzowego z naturalnymi ziołami i przyprawami , bez dodatku konserwantów i sztucznych ulepszaczy . Zapraszam :) Składniki : 2 pętka Kiełbasy królewskiej firmy Tradycyjne Jadło 2 marchewki kawałek pora kawałek selera natka pietruszki , gałązka lubczyku , selera, , pieprz , domowa vegeta, chili(...)dodać sól , domową vegetę , pieprz i chili do smaku . Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zdjąć garnek z ognia i dodać śmietankę , przyprawić ewentualnie do smaku solą , pieprzem .Zupa ma być lekko ostrawa. Podawać z grzankami lub czym wolicie . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinawet pieprzu dałam ziołowego. Bardzo smaczny, dodałam go do zupy :) Składniki :) żołądki drobiowe 800 g pomidory 4 szt papryka świeża 1 szt pieczarki 20 szt masło 100 g ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól i pieprz do smaku marchew 2 szt seler 100 g por 100 g pietruszka 100 gram czosnek 3 ząbki wino
Różowa kuchniamilion pomysłów na zastosowanie tego kremu. Dziś świetnie sprawdził się w zupie i na kanapkach, wczoraj w tortilli z łososiem. Od "pierwszego razu" na stałe zagościł w naszej lodówce. A ponieważ chrzan o tej porze roku jest niezbędny w naszej diecie, podejrzewam, że jeszcze nieraz przekieruję Was na te stronę :) Póki co jednak, zapraszam: Składniki 200 g śmietany kremówki
OliveandThymeTaką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła
Niezły MłynekPomidorową zupę każdy zna i zapewne każdy gotuje..Ja proponuje zupę w nieco innej odsłonie taka jakami smakuje czyli moja subiektywna ocena 🙂 .. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 /3 selera 1/2 białej częsci pora 1/2 litra soku pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1/2 cebuli przypalona na gazie 1 kostka bulionu warzywnego 2 łyżki masła
Ugotujmy Cośinspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia
Moja pasja smakumąki pszennej 1 jajko sól nadzienie 2 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora sól pieprz majeranek jajko Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować. (Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz
Gotowanie jest łatweLejdi , Maggie , Mirabelka , Pela , Sianko o, Siaśka , Bartoldzik , Mops w kuchni . Zupa jest dosc ostra, bardzo aromatyczna, aksamitna i do tego chrupiący bekon - po prostu pychota! Polecam! Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru
Codzienne Gotowanie