zupa z porów - 5432 przepisów (strona:184/363)

ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 502

skromne progi Dzieciątko Jezus."Bracia, patrzcie jeno, jak niebo goreje,Znać, że coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)150g kwaśnej śmietany Cebulę

W kuchni Karmel-itki
C - Zupa grzybowa na białym winie 172

grzybową na białym winie? Przepis podpatrzyłam w którymś z amerykańskich programów kulinarnych, tradycyjnie wprowadziłam swoją korektę i mogę polecić ją jako pyszną i elegancką propozycję na  domowe przyjęcie:) Zupa grzybowa na białym winie Składniki: 0,5 kg podgrzybków świeżych/mrożonych, 0,5 kg pieczarek(...)marchewki              1 cebula             1 por (biała część)             1 szklanka białego, wytrawnego wina

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
RYBNA ZUPA Z PULPETAMI 180

zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała część pora 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego ziele angielskie liść laurowy sól pieprz(...)Wykonanie:  Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ja do gotującego się bulionu dorzuciłam także pozostałe części karpia. Kiedy warzywa są już miękkie

Walijskie Pichcenie
Krem szparagowy z grzankami 280

minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą. 3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy. 4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru. 5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Wiosenna zupa krem. 99

Piękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki(...)warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem

Powiedz dietom nie
Zupa pieczarkowa z chia 181

jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego do smaku: sól, pieprz, śmietanka 18% - około(...)słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
BOTWINKA 172

okrągło ❤  Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę.  Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną...  i słońcem...  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie(...)seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Zalać warzywa bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak

Walijskie Pichcenie
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 149

nockę w pracy... No ok, bez przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być(...)około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pomidorowa z ryżem 204

Klasyk sam w sobie ...Pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Przygotowuję ją tak jak nauczyła mnie moja mama. Smak mojego dzieciństwa.  Czas przygotowania: ok. 45 minPorcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:3 pałki z kurczakakoncentrat pomidorowy1 woreczek białego ryżu4 marchewki1/2 selera 1 pietruszka1 por3 liście laurowe4 ziela angielskielubczykkoperek lub natka pietruszkiśmietanasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności(...)marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystkie składniki powinny się gotować ok. 30 min. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Następnie do wywaru dokładamy koncentrat pomidorowy i doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany.Wcześniej ugotowany ryż nakładamy do talerza i zalewamy naszą zupą. Dekorujemy odrobiną śmietany

kulinarnyJa
Krem pieczarkowy 183

SKŁADNIKI: 8 skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 800 g pieczarek natka pietruszki łyżeczka suszonego lubczyku szklanka śmietanki 30-36% sól i pieprz do smaku 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlać wodę. Dodać umyte i pokrojone warzywa (jeśli trzeba obrać). Dołożyć(...)przyprawy. Zamknąć klapę i ustawić program SOUP i czas 40 minut. Na sam koniec dodać śmietanki i zmiksować. Z racji tego iż ostatnio blender całkiem stracił życie to zmiksowałam zupę w thermomixie. Oczywiście miksujcie zupę po usunięciu z niej skrzydełek. Zupę dodatkowo udekorowałam chipsem z pieczarki

ClauditteMissCooking
zupa krem z dynią i jabłkiem 172

dlatego każdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)zeszkliłam na maśle pokrojoną cebulę, por i czosnek. Dodałam obrane i pokrojone jabłko, ziemniaki i dynię, podsmażałam około 5 minut. Po tym czasie wlałam wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą śmietaną i uprażonymi pestkami dyni. Jako dodatek do kremowej zupy znakomicie sprawdziły się czosnkowe grzanki

babka w formie
zupa krem marchewkowo-porowa 132

Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni?  Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(.   Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut. Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem

Trufelkowo
Pomidorówka 116

Składniki 1 pietruszka 3 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 1 słoiczek przecieru 2 woreczki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Zagotować ok 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa była gęstsza. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania

pink envelope
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 143

Chłodnik z botwinki już wiele razy był w kręgu moich postanowień. Nadchodzą upały, więc jest idealna pora by go zrobić. Zimny, orzeźwiający i ma piękny kolor.  W takie upalne dni nikomu nie przyjdzie do głowy by stać godzinami w gorącej kuchni. Podałam go z dodatkiem ziarna czarnuszki, które dostałam od firmy  SemCo . Powstał pyszny chłodnik, który wzbogaciłam(...)koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków

Garnkowe fanaberie
Zupa z pokrzywy. 240

wapń, krzem, magnez, jak również witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon. Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju. Składniki: por 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 2 łodygi selera naciowego 3 małe pietruszki(...)130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili  Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania