Zupa ogórkowa na maśle...Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.Taka jak u babci...Komu talerz?Życzę smacznego!Składniki:Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie marchewki;5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;5 średnich ziemniaków; 2 łyżki masła;1 średni(...)liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;1 łyżka mąki pszennej;1/2 natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy
Gospodyni Miejskadomu, a z nim na stole zagościła zupa z ciecierzycą, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadła do gustu chłopakom, mój 5-latek chciał nawet dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego(...)Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem
Z notatnikasera to pożywna i smaczna zupa, smakuje zawsze i wszędzie. Podałam ja z grzankami, jest super pyszna, polecam. Krem przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 500 g mrożonego groszku 1 l wody 1 łyżka masła 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 mała marchew, kawałek selera 3 ząbki czosnku kawałek pora 100 g serka kremowego gouda grzanki(...)PRZYGOTOWANIE : Do dzbana Thermomixu przekładamy masło, por, seler, marchew i czosnek. Miksujemy 10 s/ o 7. Zgarniamy kopystką warzywa na dno dzbana i podpiekamy 5 minut/temp. 100 % C. Dodajemy teraz groszek, wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką naturalną. Gotujemy 20 minut temp 90 - 100 % C. Następnie do zupy dodajemy serek topiony i miksujemy na gładki
Kulinarne Fantazje MarioliDzień dobry! Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście
Pora coś zjeśćWitam Was!Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w
Pora coś zjeśćpropozycję pysznej , lekkiej zupy na masełku z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Często taką zupę przygotowuję gdy jest chłodno na dworze. Uwielbiam ją jeść gdy jest jeszcze gorąca :) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 6 dużych ziemniaków 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora drobno pokrojonego 1 łyżka posiekanego koperku 2 gałązki lubczyku 3 jajka ugotowane na twardo 2 duże ząbki czosnku(...)praskę czosnek i wszystkie przyprawy, gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą , pieprzem lub chili. Na koniec dodajemy śmietankę.Gęstość zupy zależy już od Was czy lubicie rzadsze, czy gęste, jeśli woda za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać, według uznania. Najlepiej smakuje na gorąco, mniam :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilioknem straszny wiatr i zimnica. Dzisiaj zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupę z dyni z kurczakiem. Do takiej zupki możecie podać grzanki lub groszek ptysiowy Brześć http://brzesc.pl/pl/produkty . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 1 kg dyni kawałek pora 4 trójkąty serka Hochland śmietankowego 1/2 szklanki startego parmezanu lub goudy sól(...)seler, dynię, por obieramy, kroimy w kostkę lub grubsze kawałki i przekładamy do mięsa.Wszystko zalewamy wodą tak na 3, 4 cm ponad składniki które są w garnku, gotujemy na małym ogniu.Gdy woda się zagotuje dodajemy przyprawy i 2 łyżki masła. Gotujemy tak długo aż wszystko zmięknie, jeśli woda za szybko odparuje możecie jej jeszcze dolać. Ugotowaną zupę blendujemy
Sama słodycz i szczypta chiliDziś przepis na pożywną, rozgrzewającą ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)słupki) z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela, dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy 10 min. i gotowe SMACZNEGO
Kuchnia Beatytemat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową i płetwami 4 marchwie 1 seler 1 pietruszka 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 mała puszka przecieru pomidorowego (70g) 4 ziemniaki 1 por 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki bazyli natka pietruszki świeża bazylia 2 szczypty chili w nitkach, ewentualnie(...)ogniem. Do sporego garnka włożyć głowę ryby, płetwy i ogon; dołożyć warzywa i cebulę. Zalać wodą; wstawić na niewielki gaz. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyjąć z zupy kawałki ryby i warzywa, odłożyć, lekko przestudzić; wywar przecedzić przez gęste sito i wlać z powrotem do garnka. Wywar rybny przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałki ryby i gotować
Pociąg Do KuchniDzisiaj zapraszam na zupę fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy. Składniki: 200 g fasoli porcja rosołowa 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa) 2 marchewki pietruszka mały seler mały por 150 g boczku surowego, wędzonego 1 cebula 0,5 kg obranych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 czubatej łyżki majeranku pieprz(...)pora, seler, sól i gotujemy kolejne 35 minut. W tym momencie możemy przygotować boczek z cebulką. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solimy i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli. Wyciągamy mięso i włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy
Smak mojego domuCooklet Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem
karmelowyszatkujemy lub kroimy nożem na paski. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew, seler, pietruszkę ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się
Walijskie Pichceniebyło to tak: Madzia wpadła na pomysł, że zrobi zupę krem z ziemniaków. W zasadzie nie bardzo miała pomysł jak to zrobić więc wymyśliła sobie. I to jak wymyśliła! Zupa wyszła doskonała. Dodatek tymianku połączony ze smakiem ziemniaków to coś niesamowitego. Dawno już nie jadłem takiego połączenia smaków. Czekam na kolejny "dziwny" pomysł Madzi, jej pomysły mi się podobają :) Wysępiłem(...)cienkie plastry i podsmażamy na patelni do chrupkości. Zupę nalewamy na talerz, a boczek kładziemy na górze. I posypujemy całość drobno zmielonym świeżym rozmarynem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureZupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze
Kuchnia MagdaLenyZupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze
Kuchnia MagdaLeny