dlatego dzielę się nią z Wami właśnie w tej wersji. Zupa jest delikatna w smaku - to za sprawą białych szparagów, dlatego nie należy przesadzać z jej doprawianiem - wystarczy sól, ewentualnie vegeta. Składniki na 4 porcje: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 pęczek białych szparagów świeży koperek 1 liść laurowy 3-4 ziela(...)pokroić w równą kostkę. Pora pokroić w talarki. Szparagi obrać i również pokroić na równej wielkości kawałki. Gdy woda się zagotuje wrzucić do garnka pokrojone warzywa (bez szparagów) i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut a następnie dodać szparagi. Zmniejszyć płomień na mniejszy i gotować zupę aż wszystkie warzywa zmiękną. Wówczas wyjąć
My simple kitchenNigdy nie sądziłam, że będę gotowała grochówkę z jarzynami, bo ta którą do tej pory gotowałam, składała się z dwóch podstawowych składników, czyli grochu i kiełbaski . Jednak jak widać co kraj to obyczaj, a w tym wypadku co region :) No w każdym razie grochową z jarzynami nauczyła mnie robić moja Teściowa, którą w tym miejscu pozdrawiam :) Oczywiście propozycja jarzynek przeze(...)czym dodajemy kostkę bulionu. Do małego słoiczka wlewamy około 100ml zimnej wody i wsypujemy mąkę. Zakręcamy słoik, kilka razy nim potrząsamy i gdy nie ma grudek wlewamy zawiesinę do zupy i gotujemy stale mieszając, do czasu, gdy zupa się ponownie zagotuje. Gotową zupę doprawiamy pieprzem, solą i maggi do smaku. Na koniec dodajemy zielony groszek z puszki (bez zalewy), pokrojoną
Smakowy Rajmnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :) Zatem - dzisiaj przepis na zupę grzybową z mojego rodzinnego domu. Na własnoręcznie zebranych i ususzonych grzybkach :) Składniki: 30 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 marchewki kawałek selera i pora 1 pietruszka 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki śmietany(...)oraz liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę razem wszystko przesmażyć po czym dolać 1 litr wody. Przykryć i gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Zdjąć z ognia. Zupę zabielić śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem (jeśli będzie taka konieczność można również użyć przyprawy do zup. *Zupę można także zagęścić mąką, jeśli preferujemy zupy o bardziej kremowej konsystencji
My simple kitchenczosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą
Tajskie smakisłupki (3 marchewki, 2 pietruszki i selera), cebulę opalamy, razem z mięsem i porem wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Porcję rosołową, pora, pozostawioną w całości marchewkę oraz cebulę wyjmujemy z gotowego rosołu a następnie dodajemy do niego sos sojowy, szczyptę imbiru i chilli, gotujemy jeszcze chwilę. Opcjonalnie dosypujemy koperek i/lub pietruszkę. Gotowy(...)drobno, marchewkę którą wyjęliśmy z rosołu rozdrabniamy i mieszamy z mięsem, jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i sklejamy sakiewki. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z gorącą zupą
Gotowanie jest łatwedyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze, ale wtedy używać mrożonej dyni. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula(...)gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, ew gotowanie należy przedłużyć. Po tym czasie całość blendujemy na jednolitą masę. Na końcu zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesłodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte(...)łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka i mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Fasolę wykładamy na talerz zalewamy zupą. Smacznie wyszło
BaRepasprzypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso
pieprzny smaczekPyszna , pełna warzyw i szparagów jarzynówka domowa. 1 KOŚĆ SCHABOWA LUB 2 SKRZYDEŁKA 1PIETRUSZKA 1MARCHEW 1/2SELERA KILKA SZPARAGÓW 1/2 PORA 1ŁYZKA MĄKI 1/2KUBKA ŚMIETANY KOPEREK,NATKA SÓL PIEPRZ VEGETA ZIEMNIAKI LISTEK LAUROWY I ZIELE ANG. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ NASTAWIĆ GARNEK Z 1.5LIT.WODY,WŁOŻYĆ KOŚĆ I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH WARZYWA LUB POKROJONE W KOSTKĘ-GOTOWAĆ WYWAR 30MIN.PO TYM CZASIE DODAĆ OBRANE(...)POKROJONE W KOSTKĘ ZIEMNIAKI I GOTOWAĆ DO ICH MIĘKKOŚCI.DODAĆ SZPARAGI-obrać pokroić, MOŻNA UŻYĆ KONSERWOWYCH I WRZUCIĆ JUŻ NA SAM KONIEC GOTOWANIA.DOPRAWIĆ ZUPĘ PRZYPRAWAMI I ROZMIESZANĄ MĄKĘ ZE ŚMIETANĄ.CHWILĘ ZAGOTOWAĆ, I GOTOWE.POSYPAĆ ZIELENINĄ.SMACZNEGO
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika. Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie(...)świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę
Szczęśliwa kuchniaszybko, a poza tym zupa zawiera dużo błonnika. Tak więc dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie(...)świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtłuszczów, dodajemy posiekaną cebulę i pory, smażymy przez 5 min. Dodajemy cukinię i ziemniaki, smażymy kolejne 5 min. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy kilka minut (nie gotujemy). Zupę do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą
R'n'G Kitchencienkie krążki. Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki. Do wywaru wrzuc marchewki i krążki pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem. Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym maśle.Dodaj do zupy. Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze smietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp koperkiem. Podawaj
Słodkości i nie tylkoszpinaku wykorzystałam do przygotowania przepysznej, gęstej, kremowej, delikatnej, aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej przyprawy: sól morska, curry(...)pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy i prawdziwy 1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut. W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką
Zdrowie na języku :Pnastępnego dnia. Botwinka to zupa z liści buraków, rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego: * 1 udo kurczaka * 2-3 świeże marchewki * korzeń pietruszki * mały korzeń selera * pół pora (zielona część) * sól(...)łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko i do zupy wrzucić tylko marchewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę wrzucić do zupy. Liście botwiny posiekać razem z łodygami, buraczki obrać pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki
Zrób to smacznie