zupa z porów - 5432 przepisów (strona:167/363)

Krem z brokułów 147

cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora i pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy wody, posiekanej natki, koperku, ulubione zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i imbiru. Jeśli zupa ma być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny

prawdziwe jedzenie
ROSÓŁ 150

WSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo  1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki  gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)będzie miał wspólnego z rosolem  Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski  (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny

Viola cooks with passion
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 149

posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka(...)dodać do wywaru.W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie by pisać, że w prążki;) - dusić je pod przykryciem na rozgrzanej patelni, na oliwie. Miękkie dodać do przecedzonego wywaru, dodać również pokrojone w kostkę pomidory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wszystkie Najlepsze Dyniowe przepisy na blogu! 128

Jesień, czyli nasza ulubiona pora roku, piękne kolory, najlepsze jabłka w roku no i dynie. Pełno dyń! Policzyłem i oficjalnie dynia jest najbardziej popularnym warzywem na blogu. Przepisów jest mnóstwo dlatego dzisiaj podsumowanie tych najbardziej popularnych i lubianych. 1. Numer 1 to „ Ciasto dyniowe ” Prosty przepis, a możemy go tak odmienić, że będzie smakowało każdemu!   2. Na kolejnym(...)środka możecie dodać wszystko co akurat macie pod ręką żurawinę, wiórki kokosowe czy czekoladę. 5. I wreszcie pierwszy niesłodki przepis. Coś co robimy często Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na zupę dyniową. 6. Dyniowe latte, przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać

PaleoLife
Orientalny rosół z kaczki 224

Rosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz

Mango Papaja
Zupa krem z białych warzyw 169

dokładnie bulionu / wody. Zamiast śmietanki możecie dodać mleka. Gotową zupę można udekorować natką pietruszki, szczypiorem, bazylią, parmezanem, świetnie pasują także chipsy z warzyw, np. z pietruszki lub selera. Składniki: 4 pietruszki 3 ziemniaki 2 nieduże selery 1 nieduży kalafior 1 kalarepa 2 pory - tylko biała część 3 ząbki czosnku bulion warzywny lub woda(...)różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. 3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy

Zasmakuj Kuchni
ZUPA GOŁĄBKOWA 529

plastry marchewkę , starte na tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut.  * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Zupa szczawiowa z kaszą jęczmienną 131

słyszałem o szczawiowej z kaszą jęczmienną (w sumie z żadną inną kaszą też nie). Ale to był strzał w 10. Specyficzny smak szczawiowej został zachowany, a jednocześnie taka zupa może stanowić pełnoprawny obiad. Zdecydowanie polecam. Pamiętać należy, że szczawiową obowiązkowo należy podawać z jajkiem. To ze względu na pewne składniki zawarte w szczawiu, które niezbyt korzystnie wpływają na organizm(...)czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami 143

Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak(...)barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam! Składniki: korpus z piersi gęsi 1 cebula sól, pieprz 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora lubczyk zielony listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 goździki kawałek kory cynamonu 1 anyżek gwiaździsty woda - 1,5-2 l natka zielonej pietruszki Wykonanie: kości opłukać, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą 119

Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula 1 por 1 marchewka 1 łyżka oliwy 1 puszka mleczka koksowego sól, pieprz do smaku 1

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem 105

Zupa jest dobra na wszystko. Zastanawiałam się ostatnio jak wiele ma zalet. Zupa może rozgrzewać nas w jesienno zimowe dni. Może chłodzić w letnie upały. Może zwiastować wiosnę stając się coraz lżejszą. Syci, nawadnia, karmi. Inna o każdej porze roku. 5 ekologicznych marchewek biała cebula 2 cm świeżego imbiru szczypta chili szklanka soku z pomarańczy drobina skórki z pomarańczy pół(...)garnku wraz z imbirem startym na tarce i kurkumą. Wlałam wrzątek po 3/4 wysokości naczynia i wsypałam sól. Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami słonecznika i czarnuszką

AZgotuj!
Czekoladowe choinki z wiórkami kokosowymi 132

Czekoladowe choinki. Edyta Guhl. Witajcie :-) Rozglądam się po różnych blogach i wszędzie zrobiło się tak zimowo, światecznie, więc pora już na mnie, żeby rozpocząć adwentowe wypieki

dolcevitainmykitchen
Kalarepka pieczona 88

Mojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze wyszła

Polska Zupa
Zupa ziemniaczana z pulpecikami. 168

Witam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula  łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety)  do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem  do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe

Kuchnia Beaty
Chłodnik ogórkowy 176

Chłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej pory nigdy go nie robiłam  z ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale będę

Kulinarne przygody Gatity