lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy(...)Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się ewentualnych łykowatych
Smaki EwyMówi się tu i tam aby wykorzystywać produkty sezonowe , by spożywać określone produkty w odpowiednich porach roku. I dobrze! Restauratorzy akcentują swoją większą lub mniejszą świadomość kulinarną, dorzucając do swoich kart menu potrawy oparte właśnie na produktach sezonowych. I dobrze! Ale aby jeść sezonowo nie musimy udawać się do restauracji - wystarczy zahaczyć o lokalny sklepik osiedlowy(...)kupić coś, co teraz ma wzięcie - dynię! Ba! Weź dwie... też będzie dobrze i ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej
Right Behind The Kitchenpolsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej(...)pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody
Qlinarnie i QlinarnieZupa na rozgrzewkę, która jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję
Bea(u)ty kitchenZupa jest pyszna i dzięki podsmażonym pieczarkom - bardziej aromatyczna. Przeważnie robię ją z ziemniakami - klik , ale z makaronem również świetnie smakuje. Można ją zabielić śmietaną lub dodać serek topiony. Wszystko zależy od naszego gustu. Polecam! mięso na wywar 300-400g pieczarek 1 cebula (duża) 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej części pora 3 czubate łyżki(...)mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli. Dodać pokrojone warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera). Całość gotować do miękkości. W międzyczasie pieczarki należy obrać, umyć i pokroić w paseczki, natomiast cebulę drobno posiekać. Pieczarki z cebulą podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do zupy - około 10-15 minut przed końcem jej gotowania. Kilka minut później wrzucić makaron
Di gotujesię nie różnią od tradycyjnych flaków. Według mnie idealna, szybko się ją przygotowuje i stosunkowo jest to tania zupa. Rodzina zjadła z apetytem :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 600 g żołądków z kurczaka * 2 marchewki * kawałek selera * kawałek pietruszki * kawałek pora * 1 łyżeczka świeżego, posiekanego lubczyku * 2 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu(...)kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do wywaru. Na końcu wsypać majeranek i przyprawę do flaków. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do zupy. W razie potrzeby doprawić zupę, całość gotować jeszcze około 5 minut
Zrób to smaczniewięc postanowiłam upichcić to czego jeszcze nigdy nie robiłam (jak zwykle hihi) i zrobić zupę pomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest pyszna, kremowa, pachnąca i chyba zagości na moim stole na stałe. Składniki: młoda marchewka 4 sztuki młody seler młody por pietruszka 1 kg pomidorów (ja użyłam około 400 gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory malinowe dość(...)gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko
Mango Papajaprosciutto świeżo mielony pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej
My Culinary Artpietruszka i por). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy brukselki: odkrawamy końcówki i w razie potrzeby zdejmujemy pierwsze listki. Większe sztuki kroimy na pół. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Odławiamy warzywa i mięso z wywaru. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy brukselkę oraz
Qchnia po prostuprzepisie pojawił się ketchup. Mi osobiście zupa bardziej smakowała przed zabieleniem śmietaną. Zupa pomidorowa na węgierską nutę Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką(...)Pora przekrój wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki. W garnku lub na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso. Gdy ładnie się przyrumieni, oprósz je papryką: wędzoną, słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka lub zalej bulionem. Kiedy zupa się zagotuje, dodaj do niej pomidory oraz ketchup. Ziemniaki obierz, pokrój
blog.moje-pasje.infopewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego ulubionych por roku. Szczegolnie przygnebiajace sa poranki. Gdy rano wstajemy jest jeszcze ciemno i zimno, a czesto tez mokro.Widzac moja zdziwiona mine szybko pospieszyl z wytlumaczeniem. Otoz okazjue, sie, ze moj Ukochany zatesknil za zupami, bo przez cale lato nie ugotowalam ani jednej. Gdy tylko zrobilo sie chlodniej
Przysmaki KarolkiSkładniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 liść laurowy 1 łyżeczka bazylii 3 ziarenka ziela angielskiego pieprz sól Wykonanie Skrzydełka opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele(...)angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody. Wlać do zupy i zagotować
O kuchni z uczuciemPrzepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja(...)garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, wybieramy „szumowiny” i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 min. Następnie dodajemy 2 marchewki, por i pietruszkę (obrane, w całości). Cebulę obieramy, przekrawamy na pól i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni, dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jakieś
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 duże udka z kurczaka włoszczyzna ( natka pietruszki, 2 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler, por, cebula) natka koperku 500 g kiszonych ogórków 1/2 szklanki wody z ogórków 2 litry wody 5 listków laurowych 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka owocu jałowca 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku i rozmarynu pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej po potraw(...)wrzucona), koperek posiekany, liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela angielskiego, Vegeta, majeranek i reszta przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut. Udka wyjmujemy i obieramy. Mięsko wrzucamy do zupy. Dodajemy utarte na tarce ogórki, wodę z ogórków, posiekany czosnek i szklankę ryżu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. 1 chochlę z zupą przelewamy do garnuszka
ClauditteMissCookingzostało. Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela(...)marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany. Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki: * z tej ilości i w takim garnku wyszło mi 3,5 l zupy * zamiast bulionu można dodać masło (często gotuję zupy na maśle
Pieprzyć z Fantazją