niezwykle sycąca i pożywna. Doskonale sprawdzi się na chłodniejsze dni. U nas w domu duży garnek takiej zupy znika błyskawicznie i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. 300 g surowego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 6 ziemniaków 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe pęczek koperku sól pieprz zacierki(...)Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce na największych oczkach. Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w talarki. Warzywa zalewamy około 3 litrami wody, dosypujemy 1,5 łyżeczki soli, ziele angielskie oraz listki laurowe i zagotowujemy. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy zacierki i gotujemy całość około 5 minut
Dieta bez mlekagałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Por pokroić w cienkie talarki. KROK 2: Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka. Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka(...)Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek). Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około
smacznieinatematkroimy w kostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek
Kuchnia Pełna PasjiBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)bardzo cenną rośliną zielną. O jej właściwościach piszę niżej. Składniki (na 1,5 litra bulionu): duży ziemniak lub 2 średniej wielkości 3 marchewki pietruszka 1/3 selera ok. 20 cm pora lub opieczona na blasze albo w płomieniu cebula 3 cm imbiru lubczyk (wiosną, latem i jesienią 2 gałązki świeżego, zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska
Weekendy w domu i ogrodziezostała na pomidorach z puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki(...)wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem i wlewamy do zupy. Dodajemy pastą paprykową, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiulubionego pieczywa Składniki na wywar warzywny, doprawiamy intuicyjnie do smaku: 2 marchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się
wege i kropkaWigilijna zupa grzybowa , podobnie jak wigilijny barszcz jest zupą postną . Nie musi nas nasycić ale rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt na więcej wigilijnych smakołyków . składniki na 4 porcje 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Smakowite Dania600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych* 2 marchewki* 1 pietruszka* po kawałku pora i selera* 3 listki laurowe* 4 ziela * łyżka majeranku* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki* 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie :Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu nie trzeba
Magiczne Życie Martypracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość karkowa(...)pora i seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość
W mojej kuchnipora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę
Gospodyni MiejskaZachecam! Moim gościom zupa bardzo, bardzo smakowała i każdy wyszedł z przepisem! A na pytanie, czy nie boję sie zdradzać innym swoich receptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta(...)Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką
Raj dla PodniebieniaSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowaniePyszne połączenie pomidorów z delikatnym smakiem mleka kokosowego. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego por biała część 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów krojonych 1,2 l rosołu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 100 g ryżu jaśminowego cynamon mielony sól, pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy tak, jak lubimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pomidory wraz z zalewą(...)dusimy kilka minut i zalewamy gorącym rosołem, wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem
R'n'G Kitchenniektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać warzywa (starte, pokrojone i pora w całości) oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości/napęcznienia kaszy. Zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy
Ugotować