zupa z porów - 5432 przepisów (strona:165/363)

Barszcz czerwony z kiszonych buraków 141

tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części 1/2 pora, pokrojonego w mniejsze części 1 cebula, opieczona i pokrojona na ćwiartki 3 gałązki natki pietruszki(...)cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut na minimalnym ogniu. 2. Warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy ukiszone buraczki wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, zupa nie może

Życie ze smakiem
ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ 153

Nowe, jakże zaskakujące wydanie popularnej pomidorowej. Ta zupa wcale nie musi być zwykłą, codzienną. Można z niej zrobić arcydzieło, które zaskoczy nawet najwybredniejsze podniebienia. A zatem do dzieła Składniki: 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka(średnia) 4 pomidory świeże 1 puszka(lub kartonik) pomidorów krojonych 500g 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie Bazylia, oregano, sól, pieprz, chili Olej(...)Paprykę opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę. 5. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki. 6. Przygotowujemy 2 patelnie. 7. Na patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy jeszcze ok. 6 minut. 9. Na drugiej patelni dusimy czerwoną

Marcepanowa kuchnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 268

należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza. Składniki: 400 - 450 g kiszonej kapusty 1- 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2- 3 ziemniaki marchew pietruszka kawałek selera, pora cebula około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona) 2 kiełbaski śląskie 1 łyżka(...)ugotowane wywary połączyć słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować pokrojoną  kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy kapuśniak doprawić pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga ! kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem 134

imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem Czas przygotowania: ok 50-60 minut 5 porcji Składniki 1 łyżka oleju 1 duży por  1 cebula 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki przyprawy curry szczypta cayenne 4 ząbki

Smaczny zeszyt
Dieta ketogeniczna – przykładowy keto jadłospis 225

czasowego postu ( IF – Intermittent Fasting ), nie jest bowiem pokarmem stałym. W takim wypadku następny posiłek je się w porze lunchu . W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju sałatki , ale także resztki dania obiadowego z poprzedniego dnia albo zupy . Można je przygotować dzień wcześniej, spakować i zabrać ze sobą na wynos . Skrajności w podejściu do diety Na koniec chciałabym

Modern Cave Girl
Flaki z boczniaków 161

przypadnie do gustu tym którzy nie przepadają za tradycyjnymi mięsnymi flakami. Flaki z boczniaków to po prostu pyszna aromatyczna zupa grzybowa. ok. 400 gramów boczniaków 200 gramów włoszczyzny mrożonej lub 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. 1,5 litra dowolnego bulionu lub wody 4/5 kulek ziela angielskiego 3 duże liście laurowe pół płaskiej łyżeczki imbiru szczypta

Andzia Pichci
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 161

Prosto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki

Ugotowane pozamiatane
Pieczone jabłka z płatkami owsianymi – Moje comfort food 150

błogi uśmiech na twarzy i wprawiające w dobry nastrój. Moja lista comfort food jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki

Fitsweet.me
Pieczone jabłka z płatkami owsianymi. Moje comfort food. 202

wprawiające w dobry nastrój. Moja lista comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie, jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki

Fitsweet.me
Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym 259

Zupa kalafiorowa to niezwykle sycące danie. Dodatek mleczka kokosowego sprawi, że zupa będzie miała jedwabiście kremową konsystencję. Możemy ją podawać już 8 miesięcznym niemowlakom. Wcześniej warto jednak sprawdzić, czy maluch nie jest uczulony na kokosa (bądź co bądź jest to orzech). Dla najmłodszych dzieci polecam przyrządzić zupkę z dodatkiem domowego mleczka kokosowego. Wtedy mamy pewność(...)zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy sól, a następnie wkładamy pokrojone warzywa i pora w całości. Gotujemy około 10 minut. W międzyczasie kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka i gotujemy całość kolejne 10 minut. Do szklanki wlewamy odrobinę wywaru z zupy i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Po rozmieszaniu dodajemy do zupy wraz z pokrojonym drobno koperkiem

Dieta bez mleka
Chowder warzywny 145

postaci przypraw, które powodują, że zupa jest niezwykle aromatyczna, a warzywa nie tracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem.   Składniki 140 g kukurydzy z puszki 1 mały kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką

R'n'G Kitchen
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 145

pory kupowaliście hurtem – wyczyśćcie zamrażalnik ze wszystkiego, co jest w nim dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli do tej pory z tego nie skorzystaliście to i tak już tego nie zużyjecie. Zrobicie za to miejsce na podstawowe komponenty np. zup i wywarów (kurze skrzydełka, okrawki mięsa i kości) żeby mieć je pod ręką i na porcje gotowych potraw – jeśli coś

Karo in the Kitchen
Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem 164

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka

R'n'G Kitchen
Kapuśniaczek z młodej kapusty. 161

najwięcej. Kapuśniak robię zazwyczaj z kiszonej kapusty, zresztą bardzo go lubimy, ale została mi główka młodej i chęć na zupę, więc kapuśniaczek. SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 1 dojrzały pomidor 2-3 kawałki grzybka suszonego 3 średnie marchewki kawałek pora pokrojony w półkrążki kawałek selera 2 średnie pietruszki pokrojone w kawałki 5 średnich ziemniaków 1 mała cebula , trochę świeżego lubczyku

Kuchnia Beaty
Zupa jarzynowa na bogato 217

dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje na talerzu. Składniki: 1 skrzydełko 1/2 cebuli 4 duże pieczarki 2 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek selera i pora 1 litr wody kilka różyczek kalafiora 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżki(...)śmietany kremówki sól, pieprz, vegeta, majeranek Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy posiekaną połówkę cebuli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż będą miękkie

My simple kitchen