Pierogi z farszem z dorsza i łososia 190osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki ryby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym 296łyżce mleka kokosowego (gęstej części z góry puszki) i pokrojone warzywa. Marchew i pietruszkę można pokroić w talarki lub kostkę, pora w drobne piórka, selera w kostkę. Jeśli nie macie czasu, użyjcie warzyw z mrożonki – bukiet warzyw albo zupa jarzynowa świetnie się nadają. Na warzywa położyć rybę, skropić sokiem z limonki, posmarować łyżką mleka kokosowego, posypać drobno pokrojonymi ostrymi
Dietolog
Rosół z kaczki 227najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy
nietylkopasta.pl
Zupa krem z marchewki II 169wariantach. Krem z marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy
Simply Food
Ketchup z cukinii bez cukru :) 221Można go stosować nie tylko jako ketchup, ale także jako sos do makaronu czy ryżu, a nawet jako porcja kremowej zupy także dobrze się sprawdzi. Taki ketchup oprócz wielorakości zastosowania można zawekować i cieszyć się nim o każdej porze. Składniki: 2 kg cukinii (waga już po obraniu i oczyszczeniu środka) 500 g pomidorów (u mnie połowę stanowiły pomidorki koktajlowe
Zdrowie na języku :P
Chłodnik z miętą. 251Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny
zadanie-gotowanie
Chłodnik z miętą. 251Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny
zadanie-gotowanie
Krupnik z grzybami 165najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj(...)raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada. Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka
Kuchcik gotuje
Rosół z perliczki 160Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół
R'n'G Kitchen
Sałatka z brukselki i sera 202których będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej
Ugotowane pozamiatane
Zupa brukselkowa 189oraz kwas pantotenowy. Ze wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki
kuchnia doski
Produkty marki Seitenbacher. 181zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza
Poranek na słodko
Krem z cukinii i brukselki 380Pyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki
Garnkowe fanaberie
Szparagowa zupa krem 194latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz, cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy Brześć
Pobite gary Barbary
Krem z pora. Bardzo łatwy! 221Pyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z
SMYKWKUCHNI
Biały barszcz na zakwasie i śmietanie 207barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu majeranek, sól ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sycąca zupa krem z kurczakiem 313minut. Zdejmij garnek z ognia. Wyłów liście laurowe. Do miękkich brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki. Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym
Anioszek w kuchni
Risotto z boczniakami - wersja fusion 223Bulion: Schab i ew.inne mięsne składniki zalewamy wodą, dodajemy 2-3 marchewki,małą cebulkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto: Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę
Karczma Honorietty
Knedle ze śliwkami 171dopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie. Czytaj więcej
Wiem co jem
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 193popołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe
Kuchenne zapiski Edyty
28. Zupa ziemniaczana na boczku 199200 g boczku wędzonego 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 1 por sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnek - ok 5 ząbków smalec - 1 łyżka Cebule i por
Jadło i czytadło
Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą 187uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle(...)ziemniakami wkładamy do wody zieloną część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym
vegetanie
Lekka zupa pomidorowa z orkiszem, bez mięsa! :) 189niej zdrowy makaron orkiszowy :) Co takiego nam potrzeba: - 1 litr wody - 2 duże marchewki - 2 małe pietruszki - kawałek selera - kawałek pora - 1 mała cebulka - puszka krojonych pomidorów - 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego - przyprawy: pieprz ziołowy, czarny, przyprawa do zupy pomidorowej , przyprawa w diecie bezsolnej - makaron orkiszowy, ilość wg uznania Zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie już wrzeć wrzucamy wszystkie obrane i pokrojone
Zdrowie na języku :P
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 314dłużej :)Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora,1 średnia cebula,3 większe ząbki czosnku,1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pora i marchew. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć ziele angielskie, liść laurowy i posolić, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniaczek z młodej kapusty 176Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.Składniki:-główka młodej kapusty-kawałek wędzonki ( np. wędzona
Maminek kulinarny
Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego 298O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do
Smaczna Pyza
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 332przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry
Buniabaje w kuchni
Naturalna bulionetka warzywna 553przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze. 1 kg marchewki 400 g korzenia pietruszki 1 seler korzeniowy ( ok 200 g) 2 cebule (ok 200 g) 1 mały por 2 łodygi
https:KKuchniaMniam
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 255ugotować do miękkości.Składniki:- 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi)- 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki)- 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu
Smaczne Zdrowe
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 181rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól(...)oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać również marchewkę i pietruszkę. • Tak samo podsmażyć kiełbasę. • Wszystko razem połączyć z fasolą, dodać pokrojone ziemniaki, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować ok. 30 minut, dodając liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. • Gdy warzywa będą miękkie, odlać szklankę czystej zupy i zmiksować
To co kocham
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 188zeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki(...)skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem
Smaki Ewy
Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą 200Zupa idealna na każdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka(...)około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie
Malinowo w kuchni
Żurek postny 259przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście. Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta.Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym
prawdziwe jedzenie
Zupa ze szpinakiem 198Wiosenna zielona zupa ze szpinakiem jest prosta i ekspresowa w przygotowaniu. Takie dania ratują mnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu :) 2 cienkie pory (lub jeden większy) mała cukinia spora garść szpinaku (ja kupuję świeży szpinak, który ma ogromne liście, można użyć rownież około 100g szpinaku baby) dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej(...)natki pietruszki 1,2 l bulionu warzywnego łyżka masła klarowanego czerwony pieprz szczypta soli opcjonalnie łyżka jogurtu naturalnego Pora i dymkę myjemy i kroimy w piórka. Szczypiorek siekamy. Cukinię szorujemy i bez obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się ich. Wszystko wraz z ziołami podsmażamy je w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną
Mienta blog
Kolorowa zupa warzywno - koperkowa z nieczego. Znowu szybko i smacznie 218mózgu mi się ścięło w drodze powrotnej z pracy - zakupów oczywiście nie poczyniłam. Cóż więc pozostało? Ugotować zupę, z tego co znajdę w lodówce. Wyszło całkiem smakowicie, a do tego kolorowo. Składniki: 1/3 szyi indyczej 1 marchew 1 pietruszka kilka plasterków pora 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej kilka strąków zielonej fasolki 3-4 ziemniaki 2-3 łyżki siekanego kopru(...)miękkie, a wywar treściwy wrzucamy pokrojoną w kawałki fasolkę. Równolegle w drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, które wraz z wodą z gotowania wlejemy do zupy gdy będą miękkie Po kilku minutach dorzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany koper. Gotujemy kilka minut. Zabielamy dwoma łyżkami śmietany
Kuchnia po mojemu
Gęsta pikantna zupa grzybowa 183kiedy to powinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek. Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka kawałek selera ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek(...)Gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dolej pozostałą część mleka, wmieszaj i gotuj, aż biała masa lekko zgęstnieje. Dodaj mieszankę mleka z mąką do zupy. Zagotuj, a na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny oraz czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącą i cudownie pachnącą zupę przelej do talerzy, skrop sosem tabasco (jeżeli
Roślinna - blog wegański
Krupnik z batatów 272kaszą (następny w kolejności do odczarowania będzie kapuśniak, brrr). Moja Miśka pokochała tyle tą zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo Składniki na 6-8 porcji: 2 duże bataty 3-4 marchewki 2 pory 1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera) 3-4 gałązki selera naciowego 4-6 nasion(...)tarce i dodaj do porów, duś całość przez 3-5 minut, dodaj drobno posiekany seler, przyprawy po czym i zalej wodą, około 2 cm ponad poziom warzyw i przykryj garnek pokrywką (to znacznie przyśpieszy gotowanie). Po 10 min dodaj 1-1,5 lita wody, kaszę i dopraw do smaku sola, opcjonalnie możesz zabielić zupę śmietanką z nerkowców (równi dobrze może
greenscarf