zupa z porów - 5432 przepisów (strona:153/363)

Zupa krem z kalafiora z roszpunką 149

łyżka masła - sól pieprz - 1 łyżeczka tartej bułki - groszek ptysiowy  Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni  dodać pokrojone w kostkę  ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora  zalać to rosołem Gotować wszystko  do miękkości  Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się  zrumieni wrzucić roszpunkę  delikatnie przesmażyć

W królestwie smaków Beaty
Zupa ogórkowa 148

płynnych odmian i na pierwszy ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora(...)pietruszkę, pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić i gotować przez 15 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać

My simple kitchen
Dietetyczny chłodnik z botwinki :) 141

Uwielbiam zupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego trzeba zjeść. I tu chłodnik przychodzi nam z pomocą :D Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - pęczek(...)posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem

Zdrowie na języku :P
Rodzaje mąk bezglutenowych 176

Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos

NaKońcuJęzyka
Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 162

serdecznie polecam taką zupę :-) Zupa jest bezglutenowa . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki(...)trójki i tak gotujemy przez 15 minut. 5. W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej. 6. Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy. Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut. 7.  Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy płytę

Kawa z mlekiem
ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 178

przez 2 minuty. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut. Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę

JejKuchnia
Barszcz ukraiński 153

nagle bardzo zimno,więc barszcz ukraiński na zimę w sam raz. Myślę,że w każdym domu przepis na tą zupę jest inny. U mnie z fasolką szparagową. SKŁADNIKI: 0,5 kg. żeberek 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 5 średnich buraczków 3 średnie ziemniaki 30 dag. zielonej fasolki szaragowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory świeże(...)gotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę pokrojoną na części, gotować do miękkości, wyjąć żeberka, obrać, ugotowane buraczki  pociąć w kostkę i razem z żeberkami dodać do zupy, zabielić zahartowaną śmietaną

Kuchnia Beaty
ZUPA Z LANYMI KLUSECZKAMI 165

tarce marchew, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek pora. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zrobią się miękkie, dodajemy zioła prowansalskie. Jajko rozbijamy trzepaczką, powoli dosypujemy mąkę, aż osiągniemy konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto zrobi nam się zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do zupy. Parę minut gotujemy  oraz dodajemy pokrojone mięsko

Pani na deser
Zupa Meksykańska z Soją 249

momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera kroję na mniejsze kawałki ) . Garnek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa miso 183

więcej różnych rodzajów past. Mianem miso można określić każdą zupę warzywną, do której doda się pastę z fermentowanej soi. Ważne, by robić to już po zakończeniu gotowania, dzięki czemu nie utraci ona swych dobroczynnych właściwości. Składniki (dla 2 osób): 1 marchew 1 pietruszka 1/2 korzenia selera biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku garść suszonych grzybów shitake 2 łyżki(...)Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka, pora w talarki, a czosnek drobno posiekać. Dodać do gotujących się grzybów i gotować dalej - aż warzywa będą miękkie. Wywaru nie solić - pasta miso jest wystarczająco słona. Tofu pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować dalej 5 minut. Odlać pół szklanki wywaru i rozpuścić

W SMAK
Zupa ogórkowa z koperkiem 148

Zupa ogórkowa z koperkiem Zupa ogórkowa z koperkiem Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki pietruszka mały seler 4 duże ogórki kiszone por cebula 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego pęczek koperku Wykonanie: Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół

Pomysłowa kuchnia
Zupa ogórkowa z ziemniakami 143

chyba wolę ogórkową, na dodatek z ziemniakami, a nie z ryżem. Zupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: • 4 małe marchewki • 2 małe pietruszki • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki(...)przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować

To co kocham
Kapuśniak z kiszonej kapusty 242

zimnej wody;Duża cebula;100 g wędzonego boczku;2 łyżki oleju do podsmażenia;Łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki kminku;Łyżka mąki pszennej;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę i seler obrać. Jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną(...)drobną kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę.W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi się kwaśną zupę lub jeśli kapusta jest mało kwaśna), posiekać.Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dodać posiekaną kapustę, majeranek, kminek, cebulę i boczek odsączone z tłuszczu (tłuszcz powinien zostać na patelni). Całość

Gospodyni Miejska
Zupa grzybowa z orzechami 129

bardzo smaczny. Zdecydowanie polecam tę zupę i jestem pewna że zasmakuje ona Wam i waszym gościom.  Zupa grzybowa z orzechami Składniki:  25g suszonych grzybów 350g pieczarek 2-3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku por 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 0,25 łyżeczki suszonego tymianku 0,25 łyżeczki szałwii 110g orzechów włoskich(...)czosnek obrać i rozgnieść. Obrać pieczarki: 1-2 pieczarki odłożyć, będą potrzebne do przybrania, połowę pieczarek z grubsza pokroić, a połowę drobno posiekać. Grubo pokrojone pieczarki zostaną dodane do zupy na początku gotowania, a pieczarki drobno posiekane przełożyć do miseczki i odstawić, będą dodane do zupy pod koniec. W garnku rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Rybny rosół z lanymi kluskami 266

często malutkim dzieciom gotuje się rosołki na okoniach morskich. Są po prostu zdrowsze niż na drobiu.Składniki na zupę:głowa, kręgosłup, poodcinane resztki z ryby ważącej około półtora kg.,4 średnie marchewki,2-3 średnie pietruszki,pół średniego selera,mały por,mała cebulka,2-3 listki laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu.Rybę dokładnie płuczemy(...)tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam dorzucić odrobinę majeranku. Pyyyyycha :)Namawiam do spróbowania takiej zupy wszystkich tych, którzy nie znają jej. Będziecie zdziwieni jak wspaniale smakuje :) O tym, że ryby są zdrowe nie muszę nikogo przekonywać, prawda? :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna